Norwegian Handshake Toppbanner

Dato: 20. juni 2016

Skrevet av: Paal Leveraas

Den canadiske rakettforskeren som løste den norske gåten

Julien Bourelle

Julien S. Bourrelle

— Jeg prøvde å si hei til folk i køer og på bussholdeplassen, men de ble redde og skeptiske og snudde seg bort. Så gikk jeg en tur i fjellet. Da sa alle «hei» til meg. Det var ganske forvirrende, sier Julien S. Bourrelle. Den canadiske rakettforskeren har dekodet de særnorske sosiale normene, og forteller om dem i sine bøker og foredrag.

Julien S. Bourrelle har bodd i en rekke land. Ingen steder var mer forvirrende enn Norge. Hans utenfra-inn-perspektiv på de særnorske sosiale kodene er blitt en stor suksess både som en humoristisk og nyttig guide for utlendinger som kommer for å jobbe i Norge og for arbeidsgivere med en flerkulturell arbeidsstokk.

Han er sivilingeniør, og det er blant annet han vi snakker om når vi sier at «det er vel ikke akkurat rocket science». For Julien kan faktisk kalle seg en rocket scientist. Hans erfaringsbakgrunn er fra mange ulike kulturer.

— Jeg har studert i mange byer i mange land, inkludert Montreal, München og Madrid. Da jeg skulle ta doktorgraden min dro jeg til NTNU i Trondheim. Alle steder jeg har vært har jeg tilpasset meg lett og skaffet meg nye venner. Unntatt i Norge. Her var det kjempevanskelig. Alt var snudd på hodet. Jeg brukte mye tid på å forstå den norske logikken i det å få venner.

Smerte og svette

Norske venner er noe du gjør deg fortjent til gjennom felles opplevd smerte og svette, i følge Julien.

— I andre land får man venner på puben. Nesten uansett hvor jeg drar i verden kan jeg oppleve å bli kjent med noen over en drink og i neste omgang bli invitert til middag eller andre aktiviteter. Folk , gir først til potensielle venner, de deler maten med deg og skaper nye vennskap, i den rekkefølgen. Her må du gi før du kan få, du må vise at du bidrar.

En viktig oppdagelse var at nøkkelen til vennskap er «rammeaktiviteter». Du går på ski sammen, spiller fotball, deltar på dugnad eller engasjerer deg i foreninger og organisasjoner.

Snøbading

Etter ankomsten til Norge fikk han en norsk kjæreste. Da han skulle introduseres for sin nye svigerfamilie var alt som krevdes for å bli en del av familien at han tok badstu med innlagt snøbading sammen med svigerfar. – De var litt skeptiske med en gang, men etter at jeg hadde løpt naken rundt i snøen sammen med svigerfar, var alt i orden, ler Julien.

(Artikkelen fortsetter lenger ned.)

Hr Forum 2016

HR Forum: Cracking the Norwegian Code

Du møter Julien S. Bourrelle og mange andre spennende foredragsholdere på HR Forum i november.

Et alvorlig prosjekt

For mangfold er lønnsomt. En McKinsey-undersøkelse han refererer til viser at styrer med kjønnsmessig mangfold gjør det 15% bedre. Har de kulturelt mangfold gjør de det 35% bedre.

En forutsetning for at det skal være mer lønnsomt er imidlertid at vi forstår hverandres sosiale koder bedre. Tillit må på plass. Og tillit er ikke like selvsagt i mange andre kulturer som det er i Norge.

— Som arbeidsgiver har du et ansvar for å respektere og forstå hvor dine ansatte kommer fra. Det er ikke i alle kulturer at tillit bygges gjennom langrenn. Du må være nysgjerrig og se etter hva slags tillitsmekanismer som finnes i kulturen de kommer fra.

— Norske arbeidsgivere har et godt rykte, også i andre land hvor de opererer. Så det handler ikke om å gi opp den norske kulturen, men å gjøre den forståelig, sier Julien.

Samtidig er han klar på at ansvaret går begge veier. Derfor er han opptatt av at foredragene og bøkene hans også skal brukes av utlendinger som kommer til Norge og trenger å forstå den særnorske kulturen.

Julien jobber i disse dager med Kronprinsens fond for å hjelpe unge flyktninger å bedre forstå sitt nye land.

I den versjonen er blant annet noen av dating-tipsene tatt ut.


Møt Julien Bourrelle i tre minutter under og gled deg til å høre ham på HR Forum 2016 i november.

Relaterte saker

Puzzle 2

Kulturbygging – avgjørende for å lykkes med fusjon

Når kommune Skedsmo, Fet og Sørum i 2020 blir Lillestrøm kommune, ligger det et solid stykke arbeid i bunn. For å lykkes satte de tidlig i prosessen fokus på hvilken kultur de ønsket da forskning viser at kulturbygging er avgjørende for å lykkes.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!