Design Thinking Toppbanner

Dato: 8. oktober 2019

Skrevet av: Marte Veimo

Design thinking: Lær å lage mer treffsikre og meningsfulle tjenester

Et omfattende onboardingprogram er til liten nytte om det bare svarer til ledelsens forventninger og ikke treffer de nyansatte og deres egentlige behov. – For å lage treffsikre og meningsfulle løsninger, må alltid de som skal bruke tjenesten eller produktet involveres, sier ekspert på design thinking-metodikken, Eirill Wiik.

Eirill Wiik

Wiik har lenge vært en pådriver for brukersentrert innovasjon, og jobber i dag som kursholder og tjenestedesigner i Bouvet. Hun kommer til høstens Onboardingkonferanse for å fortelle om hvorfor design thinking og tjenestedesign er blitt så populært i utvikling av nye produkter og tjenester.

Forstå brukeren

– Design thinking er et tankesett, en strukturert prosess med mange gode metodeverktøy for å lage verdifulle produkter eller tjenester av alle typer, sier Wiik. 

Målet med metodikken er rett og slett å lage mer treffsikre, intuitive og meningsfulle løsninger.
– Og for å skape innovative produkter og tjenester så må du virkelig forstå brukeren, bry deg om deres liv og skjønne hvor skoen trykker. Derfor bør systemer og tjenester som utvikles, alltid lages sammen med brukerne og ikke bare for dem, sier Wiik.

Brukeren først, så teknologien

Tjenestedesign skiller seg altså fra andre utviklingsprosesser ved at brukeren og brukerperspektivet er i sentrum gjennom hele utviklingsprosessen.
– Tidligere har innovasjons- og forbedringsprosesser gjerne hatt en ovenfra-og-ned tankegang. Man har hatt en tendens til å fokusere på teknologien først, ofte initiert av ledelsen. Dette resulterte ofte i lite brukervennlige løsninger som igjen skapte nye behov, sier Wiik og viser til undersøkelser som avslører at vi har en tendens til å bomme:

Ifølge en rapport utarbeidet av Simon-Kucher & Partners i 2014, feiler hele 72 prosent av nye produkter og tjenester.   

– Om man starter med brukerbehovene og deretter finner ut hva som skal til for å løse dem, vil prosessen bli mer effektiv og mye bedre. Man må hele tiden spørre seg om man løser det riktige problemet. Ved en nedenfra-og-opp-tilnærming sikrer man verdiskaping for dem som skal ta i bruk den nye løsningen, produktet eller tjenesten, poengterer Wiik.

– Synliggjør smertepunktene

I onboarding og andre HR-prosesser er det dermed viktig å utforske ansattes behov, motiver og barrierer for å få en bedre forståelse av utfordringene.

– Om man ønsker å forbedre eller å lage en helt ny måte å jobbe med onboarding på, kan man starte med å tenke på sine egne erfaringer fra hvordan det var å begynne på arbeidsplassen. Spør deg om hva du følte den første dagen på jobb, hva var du opptatt av, sier Wiik.

Når dere har fått en bedre forståelse av utfordringene må innsikten sorteres og dere må komme til enighet om hva som er viktigst.

– En nyansatt blir eksponert for mange ulike såkalte kontaktpunkter i en onboardingprosess. Som for eksempel hva slags informasjon man får før man begynner, det første møte med nye kolleger eller sjefen. Og hvor lett er det å skjønne bedriftens mål? Hvilke forventninger har de nyansatte? Ved å visualisere hele brukerreisen, synliggjøres alle eventuelle smertepunkter. På denne måten blir det lettere å skape en felles forståelse og bli enige om hva som bør endres og hvilke løsninger som kan testes, tipser Eirill Wiik.

Forside program onboardingkonferansen 2019

Les mer om Onboardingkonferansen 2019 og se program og påmelding her. Der kan du høre Eirill Wiik sitt foredrag "Onboarding ved bruk av tjenestedesign".

Relaterte saker

Eirill Wiik Video Thumb

Onboarding

Onboarding ved bruk av tjenestedesign

​De siste årene har interessen for designmetodikk og tjenestedesign økt. Samfunnsendringer og teknologitrender er med på å endre måten tjenester leveres og hvordan løsninger utvikles. Gjennom å sette brukeren i sentrum av tjenesteutviklingen er vi med å påvirke utvikling og bruken av teknologi på en helhetlig måte.​ Her får du Eirill Wiik sitt foredrag fra Onboardingkonferansen 2019.

Alexandra Bjerch Andresen Video Pluss

Onboarding

«Keep it Simple» - praktisk og kulturell onboarding i et internasjonalt konsern

Alexandra Bjerch-Andresen er HR Manager og business partner i BASF AS, Norge. Hun var på Onboardingkonferansen 2019 og snakket om onboarding i et internasjonalt konsern. Gikk du glipp av foredraget kan du se dette her.

Talya Bauer 1850X704

Hvorfor det kan være smart å bruke 18 måneder på onboarding

Halvparten av enkelte typer ansettelser mislykkes. Det koster virksomhetene blod og tårer. Hvorfor er det sånn? Vi har spurt en av verdens fremste eksperter og forskere på onboarding, Talya Bauer. Her deler hun hva som skiller suksess fra fiasko når du skal få nye medarbeidere inn i folden.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!