Rstider Traer

Dato: 21. november 2018

Skrevet av: Marte Veimo, Foto: NRK/Ole Kaland

– Endringsprosessene må gå like kontinuerlig som årstidene

Selv kringkastingssjefen aner lite om hvordan medielandskapet ser ut i framtiden. Likevel kan man planlegge for en ukjent framtid ved å være bevisst på hvilke egenskaper organisasjonen må ha, mener Thor Gjermund Eriksen.

Thor Gjermund Eriksen

– Fleksibilitet, evne til å kunne lære seg å ligge i front teknologisk og kontinuerlige endringsprosesser. Det er egenskaper jeg vet at organisasjonen må ha, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Han kommer til HR-konferansen for offentlig i sektor i januar, for å fortelle hva det krever av ledere og ansatte å være i en organisasjon i konstant omstilling.

– Vi vet at ny teknologi og nye aktører vil komme til å endre spillet igjen, sier Eriksen.

Da han ble utnevnt til kringkastingssjef i desember 2012, hadde strømmetjenesten Netflix nylig fått sine første kunder i Norge.

– Da jeg diskuterte hovedprioriteringene med styret, var det ingen som nevnte ordet strømming. Vi visste ikke hva Netflix skulle bli, mimrer Eriksen.

Denne «game changeren», som strømmetjenester fort skulle vise seg å bli, har vært avgjørende for å føre NRK «Fra Leikestove til global konkurranse», som er tittelen på foredraget.

– Når seerne våre nå velger, så velger de innhold fra NRK i konkurranse med det til en hver tid beste fra hele verden.

Selv om verden har endret seg, ligger selvfølgelig rikskringkasterens samfunnsoppdrag om å være en felles arena for å styrke norsk kultur, demokrati og språk like stødig. Oppdraget må bare utføres på nye måter. – Vi må i større grad bestemme oss for hva som er vår kjernekompetanse. Derfor har vi et organisasjonsmål i dag om at NRK skal være en publisist og innholdsprodusent i verdensklasse. Det er en høy ambisjon! Men alternativet er at det norske innholdet blir valgt bort.

– Hva kan andre ledere i offentlig sektor lære av dine erfaringer?

– Vår historie handler om at omstilling og endringsprosesser må gå like kontinuerlig som årstidene. Her sier vi nå at det kommer aldri til å være omstillingspause, og mer av det vi skal gjøre har vi aldri gjort før – sammen med folk vi ennå ikke har møtt, forteller Eriksen, som mener det er viktig for alle å sette seg ambisjoner for hvor man skal være: – Det er få som vinner med mål om å delta. Det mener jeg gjelder for offentlige virksomheter også.

Kringkastingssjefen vil ikke bruke masse energi på å danne seg et konkret bilde av hvordan det ser ut om fem-seks år. For det eneste som er sikkert, er at han kommer til å ta feil. – Men det betyr jo ikke at vi ikke skal se framover, sier Eriksen.

Han mener det viktigste er at organisasjonen har et felles virkelighetsbilde av hvordan det ser ut i dag, og at alle på laget er enige om at det kommer til å endre seg.

– Vi vet at medarbeidere og ledelse hele tiden må drive kompetanseutvikling, vi må lære oss ny teknologi hele tiden, vi må bygge lag av folk som har spisskompetanse på mange områder, og vi må være en åpen organisasjon. NRK er helt avhengig av ideer utenifra, sier Eriksen. Han påpeker at på noen områder, særlig når det gjelder digitalisering, er de også nødt til å få tilført ekstern kompetanse:

– For hvem hadde trodd at det å ha doktorgrad i matematikk skulle bli etterspurt kompetanse i NRK, spør kringkastingssjefen.

Forside HR-konferansen for offentlig sektor

Thor Gjermund Eriksen kommer til HR-konferansen for offentlig sektor med foredraget "Fra leikestove til global konkurranse". Han vil snakke om hvordan NRK er en organisasjon i konstant omstilling, og hva dette krever av ledere og medarbeidere.
Les mer om konferansen og se program og påmelding her.

Relaterte saker

Thor Gjermind Eriksen Video

Ledelse

Fra leikestove til global konkurranse

​NRK er en organisasjon i konstant omstilling. Her kan du høre kringkastingssjef i NRK Thor Gjermund Eriksen fortelle hva dette krever av ledere og medarbeidere i sitt foredrag fra HR-konferansen for offentlig sektor 2019 .

Hrn Ansatte 2019

HR Norge 2018: En sulten, sprek 60 åring

Fjoråret var et av de beste i HR Norge noensinne – kanskje det beste, sier daglig leder Even Bolstad før årsmøtet 25. april. Aldri har HR Norge levert så mye til så mange og med så høy kvalitet som i 2018. HR Norge har god økonomi og investerer i teknologi, tilbud og organisasjon. Vi er rett og slett stolte over resultatene i jubileumsåret vårt, sier han.

Jens S Dolor Thumb

Strategisk HR

Erfaringer med HR Shared Services i Forsvaret

I forsvaret har de samlet oppgaver i en shared sevices-modell. Det er både fordeler og ulemper ved slik organisering. Gikk du glipp av Jens Schanche Dølør sitt foredrag på HR-konferansen for offentlig sektor i januar kan du se og høre dette her.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!