160218 Ccby20 Gut Feeling Wikimedia Qmark Topp

Dato: 18. februar 2016

Skrevet av: Paal Leveraas

Evnetester eller magefølelse? Forskning og praktisk hverdag spriker

«Alle» vet at evnetester er det mest presise verktøyet for å finne rett kandidat. De samme «alle» vekter likevel som regel «trynefaktoren» sterkere. «Det er fascinerende», sier forskningsleder Jon Rogstad ved Fafo..

I desember snakket Jon Rogstad om «sjefens nye bestevenn» på konferansen HR Norges Beste. Budskapet den gang var utfordringene ved å være kompiser samtidig som man er sjef og medarbeider.

Rekrutteringsdagene er han tilbake for å utdype og kanskje dele noen av de siste funnene fra forskningsprosjektet «Profesjonalisering av rekrutteringsprosessen».

— Og ja, det skjer en profesjonalisering, opp til et visst punkt, sier han. — Testene brukes, men i siste instans er det andre faktorer som blir avgjørende.

«Kanskje det er resepsjonisten som har den beste informasjonen om hvem som er den rette?»

- Jon Rogstad

Han ser at mange bruker personlighetstester i stedet for evnetester, til tross for at slike tester ikke gir særlig mer kunnskap om personen enn horoskopet til vedkommende.

— Personlighetstester er på en måte «snillere» enn evnetester. Det er verre å få avslag på jobben fordi dine evner var svakere enn de andre, enn fordi personligheten din ikke passet inn, og i det egalitære norske arbeidslivet er det lettere å svelge en slik dom enn å få en «karakter».

Han har selv begynt å tvile på forskningen, spesielt med tanke på strukturen i norske arbeidsliv.

— Det er sjelden at du ser etter den ene personen som skal gjøre en stor forandring, og da fremstår det gjerne viktigere at det er en person som passer inn i miljøet, så lenge vedkommende er godt nok kvalifisert til å gjøre jobben, sier han, og legger til:

— Og kanskje det er bedre sånn? Kanskje forskningen på evnetester og prediktivitet ikke stemmer? Kanskje det egentlig er resepsjonisten som følger kandidaten opp og ser hvordan vedkommende er utenom intervjusituasjonen som har den beste informasjonen om hvem som er den rette?

Jon Rogstad snakker mye mer om dette i sitt foredrag på Rekrutteringsdagene.


Toppfoto: Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

160218 Hrn Jon Rogstad Fafo

Jon Rogstad møter du på Rekrutteringsdagene (Foto: Fafo)

Fakta: Profesjonalisering av rekrutteringsprosessen - perspektiver og praksis

  • Er standardiserte metoder med bruk av tester bedre enn mer fleksible og tilfeldige metoder?
  • Er egentlig rekrutteringsbyråer mer profesjonelle enn virksomhetene selv når det gjelder rekruttering?
  • Hvordan veies personlig egnethet opp mot formell kompetanse, og er det noe problem?

Fafo har fulgt en serie ansettelsesprosesser i ulike deler av arbeidslivet. Hva er styrkene og svakhetene ved de ulike metodene?

Jon Rogstad er forskningsleder ved AIK i Fafo.

Rekrutteringsdagene 2016

Rekrutteringsdagene 2016

Rekrutteringsdagene 2016 er den viktigste arenaen for deg som ønsker å holde deg oppdatert innen fagområdet. Her får du siste nytt fra noen av de beste ekspertene i bransjen. Konferansen gir deg trender, innsikt og konkrete eksempler innen strategisk og operativ rekruttering.

Relaterte saker

lederutvikling

Rekruttering

Tar du rekruttering på alvor?

Vet du godt nok hva behovet ditt er når du går i gang med en rekrutteringsprosess? Blir det en kopi av den som har sittet i stillingen eller er det en grundig analyse av behov – med andre ord gjennomføring av en jobbanalyse. Mange sier de gjør det, men erfaringen viser at mange drifter bort fra målet når ansettelsen gjøres.

Rekruttering

Rekruttering

Forskning på seleksjonsmetoder i rekruttering

Når organisasjoner rekrutterer nye medarbeidere er de selvsagt interessert å velge den ”beste” kandidaten blant søkerne. Ulike seleksjonsmetoder blir benyttet og blant de mest benyttede er intervjuet (strukturert eller ustrukturert) samt tester i en eller annen form, men det er mange flere å velge i.

Karakterer Web

Rekruttering

Halvveis karakterer, men helveis karakter

Skal du rekruttere nyutdannede i høst? Ikke se deg blind på skolekarakterer. Sammenhengen mellom karakterer og jobbprestasjoner er svakere enn du tror.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!