160218 Ccby20 Gut Feeling Wikimedia Qmark Topp

Dato: 18. februar 2016

Skrevet av: Paal Leveraas

Evnetester eller magefølelse? Forskning og praktisk hverdag spriker

«Alle» vet at evnetester er det mest presise verktøyet for å finne rett kandidat. De samme «alle» vekter likevel som regel «trynefaktoren» sterkere. «Det er fascinerende», sier forskningsleder Jon Rogstad ved Fafo..

I desember snakket Jon Rogstad om «sjefens nye bestevenn» på konferansen HR Norges Beste. Budskapet den gang var utfordringene ved å være kompiser samtidig som man er sjef og medarbeider.

Rekrutteringsdagene er han tilbake for å utdype og kanskje dele noen av de siste funnene fra forskningsprosjektet «Profesjonalisering av rekrutteringsprosessen».

— Og ja, det skjer en profesjonalisering, opp til et visst punkt, sier han. — Testene brukes, men i siste instans er det andre faktorer som blir avgjørende.

«Kanskje det er resepsjonisten som har den beste informasjonen om hvem som er den rette?»

- Jon Rogstad

Han ser at mange bruker personlighetstester i stedet for evnetester, til tross for at slike tester ikke gir særlig mer kunnskap om personen enn horoskopet til vedkommende.

— Personlighetstester er på en måte «snillere» enn evnetester. Det er verre å få avslag på jobben fordi dine evner var svakere enn de andre, enn fordi personligheten din ikke passet inn, og i det egalitære norske arbeidslivet er det lettere å svelge en slik dom enn å få en «karakter».

Han har selv begynt å tvile på forskningen, spesielt med tanke på strukturen i norske arbeidsliv.

— Det er sjelden at du ser etter den ene personen som skal gjøre en stor forandring, og da fremstår det gjerne viktigere at det er en person som passer inn i miljøet, så lenge vedkommende er godt nok kvalifisert til å gjøre jobben, sier han, og legger til:

— Og kanskje det er bedre sånn? Kanskje forskningen på evnetester og prediktivitet ikke stemmer? Kanskje det egentlig er resepsjonisten som følger kandidaten opp og ser hvordan vedkommende er utenom intervjusituasjonen som har den beste informasjonen om hvem som er den rette?

Jon Rogstad snakker mye mer om dette i sitt foredrag på Rekrutteringsdagene.


Toppfoto: Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

160218 Hrn Jon Rogstad Fafo

Jon Rogstad møter du på Rekrutteringsdagene (Foto: Fafo)

Fakta: Profesjonalisering av rekrutteringsprosessen - perspektiver og praksis

  • Er standardiserte metoder med bruk av tester bedre enn mer fleksible og tilfeldige metoder?
  • Er egentlig rekrutteringsbyråer mer profesjonelle enn virksomhetene selv når det gjelder rekruttering?
  • Hvordan veies personlig egnethet opp mot formell kompetanse, og er det noe problem?

Fafo har fulgt en serie ansettelsesprosesser i ulike deler av arbeidslivet. Hva er styrkene og svakhetene ved de ulike metodene?

Jon Rogstad er forskningsleder ved AIK i Fafo.

Rekrutteringsdagene 2016

Rekrutteringsdagene 2016

Rekrutteringsdagene 2016 er den viktigste arenaen for deg som ønsker å holde deg oppdatert innen fagområdet. Her får du siste nytt fra noen av de beste ekspertene i bransjen. Konferansen gir deg trender, innsikt og konkrete eksempler innen strategisk og operativ rekruttering.

Relaterte saker

Ledelse Ny

Ressursplanlegging

Strategisk ressursplanlegging 2019 – er vi forberedt på fremtiden?

Strategisk ressursplanlegging har nærmest alltid vært et område de fleste ønsker å prioritere og forbedre. HR-undersøkelsen viste i 2017 en rekordhøy skåre på hvor viktig det er å forbedre ressursplanlegging. Men hva ønsker de å forbedre? Hvilke delprosesser gir mest hodebry, og hvilke grep gjør virksomhetene for å forbedre planleggingen?

Storebror Rekruttering I Stock 621461160 Thumb

Rekruttering

Personvern og rekruttering

Om få måneder innføres nye internasjonale regler om personvern – GDPR. På samme måte som for EU-landene, vil reglene gjelde for norske virksomheter fra og med 25. mai 2018. Samtidig som de viktigste prinsippene fra dagens regelverk i stor grad vil videreføres, er det nye regelverket langt mer detaljert enn det vi har i Norge i dag. Enkelte endringer i det nye regelverket vil også få direkte betydning i rekrutteringsprosesser.

Kreativitet

Rekruttering

Hvordan kan vi teste for kreativitet i rekrutteringsprosessen?

Ansatte med høy kreativ kompetanse er en suksessfaktor for de fleste bedrifter. I tillegg til at kreativitet brukes i de tradisjonelle kreative prosessene og yrkene, er kreativitet nøkkelen til problemløsning og effektivt innovasjonsarbeid i alle bransjer. Her er en rask introduksjon til noen områder du kan benytte deg av i din rekrutteringsprosess.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!