gave-hrn-ti-topp thumb

Dato: 17. desember 2015

Skrevet av: Paal Leveraas

Her er HR Norges 10 på topp 2015

I løpet av året har HR Norge publisert hundrevis av fagartikler, intervjuer, debattinnlegg og etter hvert stadig flere videoer. Statistikken vår viser hvilke artikler du og dine medlesere mener var de mest lesverdige. Vi åpner en ny artikkelgave fra 2015 hver dag i 10 dager. Den mest leste får du her på denne siden den 17. desember. Etter det er det: God jul!

1. Da Yvonne sa nei til å overta sjefen sin jobb tok karrieren av

yvonne-fosser-toppbanner

Da Innovasjon Norges HR-direktør fortalte sin karriérehistorie, ga det gjenlyd i sosiale medier. og historien ble raskt den desidert mest leste på våre nettsider.

Yvonne Fosser ble tilbudt jobben til sjefen sin. Hun svarte nei. Det ble starten på en karrierevei som så langt har ført henne til direktørkontoret i HR-avdelingen i Innovasjon Norge.

Den eventyrlige karrieren startet altså med et nei. Hvordan det gikk til? Det kan du lese om i HR Norges desidert mest leste artikkel i 2015.

Da Yvonne sa nei til å overta sjefen sin jobb tok karrieren av

Og med det er det bare en ting til å si:

God jul!2. HR Norges rekrutteringsekspert: HR mangler folkeskikk

Sven Kinden Iversen2 medium

Sven Kinden Iversen luftet sin frustrasjon over hvor dårlig mange i HR er på grunnleggende høflighet og respekt overfor kandidater som søker jobb. Om det var fordi du følte deg truffet eller fordi du også er frustrert vet bare du, men utluftingen ga så mye gjenklang at det ble den nest mest leste saken her i 2015.

Rekrutterer du på vegne av virksomheten din? 32 prosent av de som søkte jobber, men var uaktuelle, mener at du mangler folkeskikk. "Helt hårreisende", sier HR Norges rekrutteringsekspert Sven K. Iversen.

"Kundetilfredshet starter med kandidattilfredshet", fastslo HR Norges rekrutteringsekspert Sven Kinden Iversen og Stine Fjell, styremedlem i HR Norge, i artikkelen "Skaper du ambassadører i rekrutteringsprosessen?" i høst.

I artikkelen reflekterte de to over hvordan rekrutteringsprosesser oppleves av kandidatene.

Her kan du lese den en gang til: HR Norges rekrutteringsekspert: HR mangler folkeskikk


3. Endringene i AML vil også endre HR

Stortinget-foto-News-Oresund-Jenny-Andersson w2000-1024x672

I sommer trådte endringene i Arbeidsmiljøloven i kraft. Det skapte et enormt informasjonsbehov i HR, og etterspørselen etter kunnskap var så høy at denne artikkelen om hvilke konsekvenser det kan ha for HR endte som den tredje mest leste. (Illustrasjonsfoto: Jenny Andersson/News Oresund/Flickr CC)

I den blåblå regjeringens regjeringsplattform varslet de endringer i reglene om midlertidig ansettelse, arbeidstid og aldersgrenser. I januar redegjorde de for endringene i denne pressemeldingen: Regjeringens forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven.

Forslaget skapte stor debatt, og spesielt har den delen som dreier seg om midlertidige ansettelser møtt stor motstand i fagforeningene.

Samtidig skapte det et enormt informasjonsbehov, og mye av det dekket vi her i HR Norge gjennom artikler, videoer og medlemsmøter. Denne artikkelen om konsekvensene for HR ble da også den tredje mest leste artikkelen på HR Norges nettsider i 2015.

Du kan lese den igjen her: Endringene i AML vil også endre HR4. Karam (35) gikk fra avisbud til global HR-leder på 15 år

karam-singh-med-kolleger-foto-hydro-toppbanner-2

Historien om Karam Singh som for 15 år siden gikk med Aftenposten og i dag er global HR-topp i Hydro skapte enorm interesse. Her kan du lese om denne usedvanlige HR-profilen på nytt. (Foto: Hydro)

For 15 år siden var han avisbud. I dag er han med på å transformere Hydros globale HR-funksjon. Møt ukens HR-profil, Karamjit Singh.

Karam, som han foretrekker å bli kalt, kom til Norge fra India som seksåring. I ungdommen var han avisbud i Aftenposten. Der ble han raskt oppmerksom på ting som ikke fungerte helt optimalt, og han var ikke redd for å fortelle hva han så.

Karams talenter brakte ham helt til topps i norsk og internasjonal HR, og artikkelen tar 4. plass blant de mest leste artiklene på våre nettsider i 2015. Les den en gang til:

Karam (35) gikk fra avisbud til global HR-leder i Hydro på 15 år5. Er HR historie eller fremtid?

dinosaur-foto-sandwichgirl-joshuatree2011-505-flickr

I august publiserte vi en gjesteartikkel fra Yvonne Fosser som stilte spørsmål ved om HR har noen fremtid eller er gått ut på dato. Du og andre lesere kastet seg over den. (Foto: Sandwichgirl / Flickr)

Førstesiden på Harvard Business Review i juli/august 2015 var hard kost for mange som brenner for HR:

«It is time to blow up HR and build something new. Here’s how».

Oppslaget ble også et incitament for Yvonne Fosser, HR-direktør i Innovasjon Norge, og det resulterte i denne artikkelen:

Er HR historie eller fremtid?

Det likte du og andre lesere så godt at dere gjorde artikkelen til den 5. mest leste på våre nettsider i 2015.


6. Fem røde flagg for ansattes bruk av sosiale medier du ikke kan overse

shut-mouth-No-Crop-Photo-flickr-cc-512x339

«Å, nei!». Du vet *den* følelsen. En advokats gjennomgang av alt som kan gå galt på sosiale medier var populært lesestoff. (Foto: Flickr/Creative Commons)

Ansattes bruk av sosiale medier kan gi store muligheter – og noen utfordringer. Spør du en advokat om hva hun vil legge vekt på, får du nok helst høre om alt som kan gå galt. Vi spurte Kari Gimmingsrud i Haavind.

Hennes svar var så interessante at artikkelen ble den 6. mest leste på HR Norges nettsider i 2015.

Du kan lese den igjen her: 5 røde flagg for ansattes bruk av sosiale medier du ikke kan overse


7. Det toppledelsen egentlig trenger av HR er fremtid, ikke historie

kathleen-mathisen-toppbanner

DOF Subseas HR-direktør Kathleen Mathisen har vært en gjenganger på hrnorge.no i 2015. I denne artikkelen tar hun et oppgjør med HRs hang til å se på hvorfor det ble som det ble, snarere enn hva som er mulig fremover.

Det er nok av HR-mennesker som forvalter og kan presentere historiske data om lønnsutvikling, turnover, sykefravær og slikt, mener Kathleen Mathisen. — Historien er viktig, men fremtiden er viktigere, sier hun.

Det var et budskap som åpenbart vakte gjenklang blant våre medlemmer og våre lesere, for artikkelen ble den 7. mest leste artikkelen i 2015. Les den på nytt her:

Det toppledelsen egentlig trenger av HR er fremtid, ikke historie


8. Fire myter skapt av streiken i Norwegian

Norwegian 738-8811 thumb

I vår ble flyselskapet Norwegian rammet av streik, og mediene florerte av rykter, spekulasjoner og myter. Even Bolstad avlivet minst fire av mytene i denne artikkelen, som er den 8. mest leste på nettsidene våre i 2015. (Foto: David Peacock / Norwegian)

«Mange kommentatorer sier at arbeidskampen i Norwegian er noe helt nytt i norsk arbeidsliv. Det er feil. Tvert i mot, dette er slik arbeidskampene opprinnelig var. Her er fire seiglivede påstander og myter fra mediebildet som ikke medfører riktighet.»

Slik starter en kommentar som adresserer myter og feiloppfatninger om streik og konflikt. Saken er en av de 10 mest leste på HR Norges nettsider, og du kan lese den om igjen her: 4 myter skapt av streiken i Norwegian9. Nick Holley: «HR saboterer av frykt for egne jobber»

broken-mirror-photo-norrix-flickr-normal

Artikkelen fra 6. januar, hvor Nick Holley sier at HR saboterer for å trygge egne jobber, er den 9. mest leste artikkelen i 2015. Her kan du lese den igjen. (Originalfoto: Norrix/Flickr - Creative Commons)

«Alt for mange HR-folk har basert karriéren sin på magefølelse, erfaring og relasjoner. De er bekymret for at de vil bli overflødige og at profesjonen i fremtiden vil baseres på ting de ikke er gode på.»

Det er i korthet hva Nick Holley har å si om HR-analyse, men det var interessant nok til at mange tusen lesere klikket seg inn på HR Norges nettsider. Artikkelen er den 9. mest leste i 2015.

Les hele artikkelen her: «HR saboterer av frykt for egne jobber».10. Trofégenerasjon på troféjakt

Dynamic-People-IMG 7226

Historien til Vegard Thorstensen (26), Karoline Bøyesen (25) og Michael Ludvigsen (28) er årets 10. mest leste her på HR Norge.

Noen kaller dem «millennials», forfatteren Ron Alsop kalte dem «trofégenerasjonen». Mange, blant annet i HR, lurer på hvordan de best skal bruke dem. De tre ubegripelig unge hodejegerne som dukker opp hos HR Norge er imidlertid ikke i tvil. De vil brukes til å jage hoder.

Les mer: Trofégenerasjon på troféjaktRelaterte saker

Hrn Ansatte 2019

HR Norge 2018: En sulten, sprek 60 åring

Fjoråret var et av de beste i HR Norge noensinne – kanskje det beste, sier daglig leder Even Bolstad før årsmøtet 25. april. Aldri har HR Norge levert så mye til så mange og med så høy kvalitet som i 2018. HR Norge har god økonomi og investerer i teknologi, tilbud og organisasjon. Vi er rett og slett stolte over resultatene i jubileumsåret vårt, sier han.

Sbdl 2 2019

Ny medlemsfordel: Rabatt på advokattjenester fra SBDL

Alle virksomheter trenger juridisk rådgivning fra tid til annen. I lang tid har HR Norge sine medlemmer kunnet få rådgivning via telefon fra en av SBDL sine dyktige advokater. Men av og til er ikke en halvtime nok. Nå får HR Norge sine virksomhetsmedlemmer mellom 10 og 15% rabatt dersom de trenger ytterligere hjelp i arbeidsrettslige spørsmål.

Bli Medlem 2

Tips til hvordan du kan bruke medlemsfordelene dine

Det er stadig flere som finner det nyttig å være medlem av HR Norge. Hos oss får du tilgang til et stort HR-nettverk, kompetansepåfyll, råd og hjelp når du trenger det. Her er noen tips til hvordan du kan utvikle HR i din virksomhet ved å bruke medlemskapet ditt aktivt.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!