Rune Kiilstofte Nmd Vitus Hall Of Fame

Dato: 11. februar 2016

Skrevet av: Paal Leveraas

  Kompetansens «Hall of Fame»: Hvem får plass i 2016?

  Er du opptatt av din virksomhets kompetanse? Det er Rune Kiilstofte også. Han og hans kolleger jobbet i årevis intenst, og ofte i motvind, med virksomhetens kompetansestrategi. En telefon han fikk en vinterdag ifjor ble et vendepunkt.

  Rune Kiilstofte i Norsk Medisinaldepot hadde akkurat kommet inn på kontoret da det dirret i lommen. Navnet i displayet kjente han godt. Det var Jan Wiese, som inntil han sluttet ved årsskiftet var koordinator for HR Norges tre årlige priser.

  «Hei, Jan», sa Rune.

  Det var stille i den andre enden i noen sekunder.

  «Sitter du?», spurte Jan med lav stemme.

  Rune satte seg sakte ned i kontorstolen. Utenfor vinduet i det golde industriområdet på Alnabru rullet et godstog dovent inn på terminalen gjennom snøværet.

  «Nå sitter jeg», sa Rune på et norsk som ikke helt greide å skjule hans danske opphav. «Er det noe galt?»

  Jan var taus i ti uendelige sekunder. Så trakk han pusten dypt, og sa:

  «På ingen måte. Jeg ville bare fortelle deg at dere har vunnet HR Norges Kompetansepris for 2015.»

  Et stort smil bredte seg ut over det bekymrede ansiktet, jagde rynkene i pannen på flukt, og rørte nesten ved ørene.

  «Dette er et vendepunkt», tenkte Rune for seg selv.

  Og det ble det.

  I videoen forteller han hvordan.

  (Artikkelen fortsetter under videoen)


  Norsk Medisinaldepot / Vitusapotekene var i juryens søkelys i tre år før de endelig fikk den gjeve HR Norges Kompetansepris i 2015. Da kompetanse- og utviklingssjef Rune Kiilstofte det fjerde året ble oppfordret til å nominere seg, svarte han først nei. For mye arbeid, mente han. Heldigvis ombestemte han seg. Her er hans historie om hvordan prosessen fikk NMDs kompetansestrategi opp på radaren, både internt, nasjonalt og internasjonalt.


  Storytelling

  Og for å si det som sant er, det er ikke sikkert det var helt slik det foregikk da Rune og Norsk Medisinaldepot, mest kjent for Vitusapotekene, fikk beskjed om at de hadde vunnet HR Norges Kompetansepris i fjor.

  Men introduksjonen illustrerer noe viktig: betydningen av «storytelling» i formidlingen av kunnskap og kompetanse, det være seg ut mot den store verden, eller som en del av en virksomhets kompetansestrategi.

  Og leser du fremdeles, så funker det. Og er du opptatt av hvordan du og dine HR-kolleger kan bidra til at virksomheten deres er smart, konkurransedyktig og fleksibel også i fremtiden leser du også resten.

  Jakter på de beste på kompetanse

  Saken er at HR Norge igjen er på jakt etter de smarteste kompetansestrategene i norsk arbeidsliv.

  Derfor har en liten, men svært kompetent gruppe mennesker i juryen på nytt satt seg ned for å spore opp hvilken norsk virksomhet, det være seg i det private næringsliv, i det offentlige eller i organisasjonslivet, som fortjener en plass i vår «Hall of Famous Competence» ved siden av virksomheter som Laerdal Medical, Norsk Medisinaldepot, ISS Facility Services, Gjensidige, Snøhetta, Hydro, Tine, Nidar og mange, mange flere.

  Rune Kiilstofte, kompetansjesjef Norsk Medisinaldepot

  Medlemsmøte: Møt fjorårets norgesmester i kompetanse

  Fredag 19.02 kan du se og høre og snakke med Rune Kiilstofte. Da forteller han om sin og Norsk Medisinaldepots reise mot en bevisst og levende kompetansestrategi som har virksomhetens strategi og mål som sin rettesnor.

  Kriteriene

  Skal du få denne høythengende prisen, er første bud at din virksomhet har en fungerende kompetansestrategi. Fra juryens kriterier sakser vi følgende:

  «Prisen deles ut til en virksomhet eller organisasjon som kan vise til spesielt gode resultater av kompetansetiltak initiert av en kompetansestrategi. Kompetansestrategien er tydelig på mål om kunnskap, ferdigheter, og holdninger, samt lederskap, for utvikling av organisatorisk kompetanse. Mål om organisatorisk kompetanse må være forankret og integrert i virksomheten eller organisasjonens strategier, overordnede mål og visjoner.»

  Så er spørsmålet du kanskje stiller deg: Hva er egentlig en kompetansestrategi?

  Vi spurte et par av våre interne eksperter det samme spørsmålet. Daglig leder i HR Norge, Even Bolstad, beskriver begrepet som følger:

  «Med kompetansestrategi mener vi helhet og overordnede valg i forhold til hvordan virksomheten skaffer seg den kunnskapen, de holdningene og de ferdighetene man trenger for fremtiden samt hvordan dette organiseres. Kompetansestrategi springer ut av og er en integrert del av virksomhetens overordnede strategi.»

  Christina Høyer GlahnLeder for HR Norges fagteam, Christina Høyer Glahn, forenkler det:

  «De valg som legger grunnlaget for innhold, metode og struktur i en organisasjons kompetanseutvikling, hvor målet er å sikre realisering av den overordnede virksomhetsstrategi», sier Christina.

  «De valg som legger grunnlaget for innhold, metode og struktur i en organisasjons kompetanseutvikling, hvor målet er å sikre realisering av den overordnede virksomhetsstrategi»

  - Christina Høyer Glahn, HR Norge

  Juryen selv har bestemt seg for at de leter etter en virksomhet:

  • Som har etablert en kompetansestrategi som er forankret i strategier, overordnede mål og visjoner;
  • Hvor kompetansestrategien har initiert læring og kunnskapsutviklingsaktiviteter for endring og utvikling av individuell, kollektiv og organisatorisk kompetanse i henhold til kompetansestrategien;
  • Hvor lederskap og lederrollen er synliggjort i forhold til kompetansetiltak og implementering av kompetansestrategien; og
  • Hvor kompetansetiltakene har gitt resultater som eksempelvis økt kompetanse, bedre lederskap, økt medarbeidertilfredshet, bedre læringsmiljø, økt innovasjon, resultatforbedring, utvikling av nye produkter, økt trivsel og effektivitet, lavere turnover, økt kundetilfredshet, mer kunnskapsdeling, m.m.

  Tips juryen

  Juryen er avhengig av tips. Aller helst direkte fra deg som mener at din virksomhet fortjener en slik pris, men også gjerne om du vet om noen andre som bør studeres nærmere av juryen.

  Intern koordinator for prisen i HR Norge er Christina Høyer Glahn. Send henne en epost (christina.hoyerglahn@hrnorge.no) eller ring 97 89 13 71 og prat med henne dersom du vil undersøke dette nærmere.

  Det er helt uforpliktende. Det eneste du risikerer er å få en epost som du kan svare på ved en passende anledning, og du kan forberede deg allerede nå, for her er inngangsspørsmålene:

  1. På hvilken måte er kompetansestrategien forankret i overordnede strategier, mål og visjoner?
  2. På hvilken måte er kompetansetiltakene forankret i kompetansestrategien?
  3. Hvilke kriterier for lederskap er initiert for implementering av kompetansestrategien gjennom kompetansetiltakene? Hva er HRs rolle. Hva med medarbeiderskap?
  4. Hva er målet med kompetansetiltakene sett ut fra et individuelt, kollektiv og organisatorisk nivå.
  5. Hva er tidsperspektivet for kompetansestrategien og tiltakene og hvordan vurderes implementering og ønskede mål om endring/utvikling av kompetanse
  6. Hva kjennetegner kompetansetiltakene. Det vil si innhold, hvem var ansvarlig og hva ble resultatet?
  7. På hvilken måte ble ledere og ansatte informert, delaktige i beslutninger om tiltak, og hvordan oppnådde man eierskap og felles forståelse av målene med tiltakene?
  8. Hvilke resultater kan dere vise til når det gjelder økt kompetanse, bedre lederskap, økt medarbeidertilfredshet, bedre læringsmiljø, resultatforbedring, økt trivsel og effektivitet, lavere turnover, økt kundetilfredshet, mer kunnskapsdeling, m.m.

  Celebert selskap

  Kandidater — og ikke minst vinnere — av denne prisen kommer i et usedvanlig celebert selskap. Kompetanseprisen er eldre enn HR Norge selv. Den er blitt delt ut siden lenge før årtusenskiftet. Det var i regi av en av HR Norges forgjengere (SPO) inntil HR Norge ble skapt.

  De som har fått plass i «Hall of Famous Competence» siden 1997 er disse virksomhetene:

  • 1997 Hjemmetjenesten i Alta
  • 1998 Leiv Vidar AS
  • 1999 Nidar AS
  • 2000 Ekornes ASA
  • 2001 Gjensidige NOR Sparebank
  • 2002 Snøhetta Arkitektkontor
  • 2003 Norske Skog Union
  • 2004 Statoil Detaljhandel AS
  • 2005 GE Healthcare Lindesnes Fabrikker
  • 2006 TINE v/Tine Personal og Kompetanse
  • 2007 Forsvarets Spesialkommando
  • 2008 Ullern videregående skole
  • 2009 Ergo Group
  • 2010 Gjensidige Forsikring
  • 2011 Hydro Aluminium Høyanger Verk
  • 2012 National Oilwell Varco
  • 2013 ISS Facility Services
  • 2014 Laerdal Medical
  • 2015 Norsk Medisinaldepot (Vitusapotekene)

  Og her er juryen

  Juryen til HR Norges Kompetansepris har i år fire medlemmer:

  I juryen: Mårten Skjøstad
  Stilling: Direktør for kompetansestyring og organisasjonsutvikling, Gjensidige Forsikring.
  Telefon: 480 97 008
  Epost: marten.skjostad@gjensidige.no
  I juryen: Hans Olav Næss
  Stilling: Strategisk HR, IT- og Kompetanseutvikling
  Telefon: 920 80 631
  Epost: hansolavnaess@gmail.com

  I juryen: Cathrine Filstad
  Stilling: Professor ved Handelshøyskolen BI.
  Telefon: 464 10 715
  Epost: cathrine.filstad@bi.no
  I juryen: Ole Kristian Tangen
  Stilling: Leder forretningsutvikling, Asker kommun
  Telefon: 952 58 223
  Epost: ole.kristian.tangen@asker.kommune.no


  Ta kontakt med Christina eller et av jurymedlemmene om du er nysgjerrig og vil høre mer om dette. Det kan også være smart å bli med på medlemsmøtet den 19. februar, hvor Rune Kiilstofte forteller om sin og NMD sine erfaringer.

  Lykke til!

  Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
  Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!