Olympic Flag

Dato: 8. februar 2018

Skrevet av: HR Norge red.

Vår mann i Pyeongchan – Erlend Slokvik

De neste ukene teppelegges alle TV-kanaler med OL. Som vanlig før lekene starter, stiger forventningene om store prestasjoner, gull og annet edelt metall i ukene før lekene starter. Ikke minst gjelder det skiskytterne.

Vår mann i Pyeongchan må sies å være tidligere Fagansvarlig i HR Norge, Erlend Slokvik. Nå president i Skiskytterforbundet og avdelingsleder Olympiatoppen Innlandet.

- Skiskytterne har løftet seg kraftig denne sesongen, særlig på herresiden. Hva ligger bak?

- Etter VM på hjemmebane ble nok sist sesong en mellomsesong før OL. Gutta var ganske revansjelystne og starta tidlig opp med hardkjøret i vår. De fleste har trent bedre i år, og laget har fungert veldig godt sammen, de har vært veldig fokuserte på trening.

- Hva er det som gjør at noen virker «alltid» å treffe formtoppen og prestere under store mesterskap mens andre faller mer igjennom?

- De som er «mesterskapsløpere» er flinke til to ting:

A: De klarer å gjøre det samme som ellers, mange skal gjøre noe ekstra. «Normal is enough»

B: De lar seg ikke stresse av konkurrentene og er i sin egen boble der ikke noe stresser de, de stoler på seg selv og at forberedelsene er gode nok.

- I HR Norge jobbet du mye med prestasjonsutvikling. Samtidig hevder andre at overføringsverdien fra idrett til arbeidsliv er begrenset. Hva er dine tanker om det?

- Det er nok ikke så mye å hente ved å høre på et foredrag med en aktiv, de har et opplegg og et støtteapparat som vi ikke finner i arbeidslivet. Men det er absolutt noe å lære av måten en jobber på i idretten, både hvordan en jobber for å lære av hverandre og hvordan en forbereder seg. Og ikke minst hvordan en setter mål og jobber med disse.

- Hvis du kunne gi HR-ledere tre tips å ta med seg, hva ville de være?

- Når dere setter mål, og lager en handlingsplan: Gjør det enkelt, og vær tydelig på prioriteringer (de fleste klarer ikke å prioritere bort). Har sett mange handlingsplaner med mange punkter og tiltak, hvordan skal en da fokusere og vite hva som er viktig?

- I idretten er vi flinke til å se hvilke konsekvenser målene får og ta konsekvensene av dette. Evaluer underveis, og korriger der det trengs (syns en ofte begynner på nye tiltak uten å vite effekten av det forrige).

- Husk å feire, også når dere når delmål. Viktig å ta med seg det som er positivt og bygge videre på det.

- Du er også avdelingsleder i Olympiatoppen. Det å samle idretter og tenke utvikling på tvers av grener er vel ganske unikt for Norge, og handler vel i bunn og grunn om å styre ressurser, dele kunnskap og bryte ned siloene. Hva er nøkkelen bak å få et samarbeid på tvers av de siloene som idrettsgrenene lett kan bli?

- Norge er et lite land, da er det lett å bli kjent med andre trenere. De personlige relasjonene er en viktig faktor for at vi lykkes med samarbeid på tvers av idrettene.

- En respekterer andre sin kompetanse og er nysgjerrige på hva andre gjør. Olympiatoppen utfordrer hele tiden på at en skal lære av andre.

- Du har jo selv gått fra å være aktiv toppidrettsutøver innen orientering (bronse i VM), via trenerkarrierer i så forskjellige idretter som orientering, skiorientering, skiskyting … og fotball! Hva har du lært om overføringsverdi?

- Når en skal prestere under press er det de samme mekanismene som virker uavhengig av idrett. Det dreier seg om å få den enkelte til å få ut potensialet sitt. Alle de nevnte idrettene krever mye fysisk trening, og prinsippene vi bruker er de samme uavhengig om en løper etter en ball eller går på ski.

- Når vi sitter og ser på toppidrettsutøvere så ser vi også utøvere som har presset seg selv til det ytterste, over lang tid. Er toppidrett sunt, egentlig?

- Trening i seg selv er veldig bra. Utfordringen er at vi ser mange utøvere som trener når de er skadet eller syke, trener eller de selv presser på fordi det kommer en viktig konkurranse som de «må» være med på. Kroppen vår tåler fint å trene flere ganger om dagen så lenge vi sover og spiser godt.

- Hva kjennetegner en vinnerskalle?

- Mye av det samme som en «mesterskapsløper». De lar seg ikke stresse og gjør det enkelt. Ole Einar Bjørndalen er en slik, uansett hva en konkurrerte i, så gjorde han det bra. Han er flink til å holde fokus. Andre er gode på trening, men lykkes ikke i de viktige konkurransene.

- Råtips; hvor mange gull, sølv og bronse?

- Tror ikke vi lykkes like godt som sist helg, der vi var best i mange ulike idretter. Tar vi 12 gull, 10 sølv og 8 bronse har vi gjort et veldig godt OL, avslutter Erlend Slokvik.

Lykke til!

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!