Lunch 232 Oppslag

Dato: 10. august 2016

Skrevet av: Paal Leveraas

​Vil du spise lunsj med mannen bak «Lunch»?

I november kan du spise lunsj med skaperen av tegneserien «Lunch», serien som tar arbeidslivet så på kornet at det er blitt satt i gang interne granskninger i norske virksomheter for å finne ut hvem som har lekket detaljene fra siste avdelingsmøte.

Riktignok kan det hende du må dele Børge Lund med ca 500 andre deltakere i lunsjsalen på HR Forum.

Og for å si det som sant er vet vi ikke om han kommer til å spise lunsj.

Det vi vet er at han skal holde foredrag.

Og det er et foredrag som kan få deg til å endre syn på ditt eget speilbilde.

Børge LundBørge Lund er egentlig industridesigner. Etter mange år i ulike roller i det «ordentlige» arbeidslivet sendte han inn en stripe til en tegneseriekonkurranse Dagbladet arrangerte. Han vant ikke, men det ble likevel starten på hans nye og svært suksessrike karriére.

I dag er han tegneserieskaper på heltid og har skapt seg stor berømmelse bygget på små, skarpe og humoristiske perspektiver på hverdagslige situasjoner mange kan kjenne seg igjen i.

Lunch handler om menneskene i en navnløs bedrift som ingen vet hva driver med. Hovedpersonen er den grovkornede Kjell, som har en udefinert, operativ rolle. Hans rake motsetning er Nico, med sine italienske designerklær og moderne, urbane livsstil. Mellomlederen Thorsen er en samvittighetsfull sliter som gjør sitt beste i klemma mellom de sære medarbeiderne sine og en like sær toppledelse.

Men hva de driver med vet vi altså ikke.

Børge vet det ikke selv.

Og det er han glad for.

— Jeg tror noe av hemmeligheten med at den treffer så mange er nettopp at serien er bransjeløs. Da jeg begynte å tegne, trodde jeg helt ærlig at jeg etter hvert måtte finne ut hva slags virksomhet karakterene jobber i. Men nå har jeg tegnet mer enn 2000 striper uten egentlig å vite hva de driver med. Derfor har serien fått et universelt preg med situasjoner alle kan kjenne seg igjen i.

«Hvis de etter ha hørt meg kan gå hjem og se seg selv i speilet og le godt og lenge og godlynt av seg selv, har jeg oppnådd noe»

-

Han forteller at folk fra ulike bransjer ofte spør om noen av kollegene har snakket med ham. De kjenner seg så til de grader igjen at de nekter å tro at det er et produkt av Lunds fantasi, og ofte letes det internt etter hvem som er kilden til «lekkasjene» fra siste avdelingsmøte, medarbeidersamtale eller kundemøte.

— Dette at det er så likt på tvers av bransjer er noe av det som for meg har vært mest overraskende, sier han. — Arbeidslivet er jo på mange måter et «reality show», og serien er en karikatur av denne virkeligheten. Det er gnisningene mellom ulike avdelinger, profesjoner og mennesketyper som skaper humoren.

Det er ikke bare norske arbeidstakere som kjenner seg igjen. Serien publiseres også i en rekke andre land. Du kan lese den i Sverige, Danmark og Finland. I tillegg appellerer den åpenbart til latinamerikanere. Den utgis både i Mexico, Panama, Costa Rica og Equador, i følge Wikipedia.

— Du skal holde foredrag på HR Forum i november. Hva er budskapet ditt? Hva er tilhørernes «take away»?

— Take away?!

Han faller litt ut.

— Take away? Hmm. Den var ny. Et øyeblikk, dette må jeg notere, det er et av disse ordene jeg sikkert kan bruke, mumler han i telefonen.

Han tar seg inn igjen.

— Jo. Take away. Altså, det jeg liker i sånne sammenhenger er å snakke om historiefortelling. Min profesjon er å sette dagligdagse situasjoner i et humoristisk perspektiv. I bunnen ligger det en forståelse av arbeidslivet. Jeg skal ikke prøve å fortelle dem hva de skal gjøre, kun vise hvordan jeg ser det, og hele tiden med en intensjon om ikke å være slem. Hvis de etter ha hørt meg kan gå hjem og se seg selv i speilet og le godt og lenge og godlynt av seg selv, har jeg oppnådd noe, avslutter han.

— Vi gleder oss. Et siste spørsmål: Du sier at arbeidslivet er et «reality show». Hvilken rolle i dette showet har HR?

— Oi! Den var vrien. Uten å fornærme noen? Sorry, tror jeg må levere blankt på den.

Hr Forum 2016

Lunsj med Lunch-Lund?

Børge Lund tegner og forteller om sin tegneserie «Lunch» på HR Forum 2016. Møt Børge og mange, mange andre spennende mennesker på årets viktigste konferanse for HR og ledelse.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!