Hege Schoyen Dillner Toppbanner 2

Dato: 14. mars 2018

Skrevet av: Paal Leveraas

Medlemsprofilen Veidekke: Nettverk, mangfold, eierskap og lærlinger

Isaac Newton sa at mennesker bygger for mange murer og for få broer. Som konserndirektør for HR i Veidekke er det utsagnet noe Hege Schøyen Dillner kan applaudere på flere plan. Hun liker å bygge broer, ikke bare over fjorder og jorder, men også mellom mennesker, generasjoner og organisasjoner.

Hege Schøyen Dillner er et medlem HR Norge ofte og gjerne bruker, både i nettverksgrupper og som foredragsholder. Nå stiller hun også opp som læringsarena for HR Norge selv i jakten på hva som opptar medlemmene og hvordan de samme medlemmene opplever organisasjonen i dag. 

— Hvor lenge har du vært medlem av HR Norge?

— Jeg har vært medlem gjennom flere ulike arbeidsgivere. Første gang mener jeg var da jeg var i Capgemini.

— Hvis noen spør deg hva HR Norge er, hva svarer du?

— En brobygger, en læringsarena og nettverk for kompetansebygging. Jeg syns HR Norge fremstår som en svært profesjonell organisasjon. 

— Hva setter du spesielt pris på av tilbudene fra HR Norge?

— I rollen min som konserndirektør i Veidekke har jeg veldig god nytte av å være med i executive-nettverket som fasiliteres av Hallstein Mørk. Det gir mulighet til å diskutere med likesinnede på tvers av organisatoriske skillelinjer. Det setter jeg stor pris på. Det er også en form for brobygging.

— Hva kan HR Norge gjøre mer eller mindre av?

—Jeg syns HR Norge gjør en god jobb, og kommer ikke på noe spesielt jeg savner eller syns det er for mye av. Dere er dyktige på å skape gode arenaer. For tiden er jeg opptatt av hvordan mangfold er et viktig premiss for innovasjon og resultater. Vi må også klokt kombinere menneskelig intelligens med kunstig intelligens. Jeg tror ikke menneskelig samspill blir mindre betydningsfullt for å lykkes når vi skal bygge fremtidens bærekraftige samfunn.

— I delingens ånd, hva kan HR andre steder lære av Veidekke?

— Da vil jeg dele fordelene ved medarbeiderskap. Veidekke er kjent for sitt aksjeprogram. Halvparten av våre ansatte eier aksjer i selskapet. Det er bygd inn i vår kultur over lang tid, og gir en indre stolthet. Vi revurderer programmet i disse dager med fokus på om vi oppnår den effekten vi ønsker, om vi faktisk får inn nye medarbeidere på eiersiden, og hvilken betydning eierskapet har for resultatene.

I en bransje hvor innleid arbeidskraft er ekstremt vanlig, skiller Veidekke seg også ut ved å satse på faste ansatte over tid.

— Vi har en regiondirektør som startet som tømmerlærling for mange tiår siden. Det er mange her som har over 30 års fartstid i selskapet, sier hun.

— For oss er lærlingeordningen kjempeviktig. Vi er landets største fastlandsnæring. Vi skal bygge framtidens Norge og da trenger vi unge, dyktige, selvledende fagarbeidere. Derfor har vi rundt 300 lærlinger i Veidekke. Vi har tro på å bygge kompetanse over tid, og da er en god lærlingeordning essensielt. Dette vil jeg på det sterkeste oppfordre andre til å gjøre etter oss – det er viktig på flere plan, ikke bare for virksomheten selv, men også for samfunnet.

— Hvordan gjør man det? Har du noen tips?

— Det viktigste er at ordningen være relevant for bedriften. Lærlingens kompetanse skal være viktig for verdiskapningen i virksomhet. Det er viktig å ha fokus på at de faktisk skal inn i virkelige jobber, sier Dillner, og avslutter:

—Vi deler gjerne våre erfaringer både med hvordan man bygger opp et aksjeprogram og hvordan man håndterer lærlingeordninger med andre. Det er bare å ta kontakt. 

___________________________________________________________________

HR Norges viktigste oppgave er å levere relevant og fremtidsrettet kompetanse til medlemmene – derfor ønsker vi å gi mer nytte til flere i medlemsvirksomhetene. 

Ønsker du å vite mer om medlemskap og medlemsfordeler finner du det her.
Har du spørsmål eller trenger mer informasjon eller hjelp til innlogging, kontakt oss på e-post: hrnorge@hrnorge.no

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!