20160917 Studie Urealistiske Nordmenn Oppslag

E24: Urealistiske nordmenn forstår ikke hvor fort robotiseringen går

«Selv om vi stadig oftere blir presentert for skrekkscenarioer om tusenvis av arbeidsoppgaver om vil bli overtatt av roboter, ser det ikke ut til at nordmenn har tatt det helt innover seg», skriver E24.

Nettstedet henviser til den siste Arbeidslivsindeksen (ALx IV) fra TNS Gallup og HR Norge, som ser på hvor klare arbeidstakerne er for den raske utviklingen eksperter spår innen digitalisering, robotisering og automatisering av stadig mer avanserte arbeidsoppgaver.

Ekspertene mener roboter kommer til å gjøre gjennomsnittsjobben overflødig innen 26 år. Ola Nordmann, derimot, tror det vil ta 70 år før jobbene våre blir overtatt av roboter.

«70 år er veldig lenge. Det går mye fortere enn det, og mye av kunstig intelligens-teknologien er her allerede», sier AI-ekspert og førsteamanuensis Morten Goodwin ved Universitetet i Agder til E24.

Even Bolstad, daglig leder i HR Norge, som har gjennomført denne undersøkelsen sammen med TNS Gallup, sier de fant akkurat det de var bekymret for å finne.

E24 17.09.16«Vi er ikke flinke nok til å se i krystallkulen. En av grunnene til det er at utviklingen er akselererende. Vi har et bilde av en historikk som har gått fort, men som vi kanskje undervurderer litt, og så ser vi ikke at kurven svinger enda mer oppover», sier Bolstad til E24.

Han mener dette kan friste oss til å ta gale valg, både for virksomheten og for oss selv, men også for samfunnet.

«Endringene er en trussel, men også en mulighet. Samfunnet må ikke verne om de arbeidssystemene som vi har i dag, bare for å verne dem, men ta utgangspunkt i hvordan vi tror verden blir i 2040. Særordninger vil sinke en omstilling som vi kunne brukt til vår fordel.»

Les mer:

Nordmenn Utakt Robot Thumb

ALx IV: Nordmenn i utakt med robotiseringen

Les Harald Djupvik (TNS Gallup) og Even Bolstad sin grundige gjennomgang av resultatene fra vår undersøkelse om nordmenns holdninger til robotisering.

Les mer

Relaterte saker

Harald Djupvik Og Even Bolstad 002 Edited

ALx - HR Norge og TNS Gallups halvårlige Arbeidslivindeks

Arbeidslivsundersøkelsen ALx: Aldersmas blir selvoppfyllende profeti

Når er du så gammel at det blir umulig å få seg ny jobb? Vi har spurt norske arbeidstakere og dommen er klar. Fra du er 55,7 år gjelder det å klore seg fast der du er, uansett hvor god og anvendelig du selv mener du er. Etter dette vurderer nordmenn det som nærmest umulig å få jobb, i følge vår ferske arbeidslivsundersøkelse.

Even Harald Thumb Video 18

ALx - HR Norge og TNS Gallups halvårlige Arbeidslivindeks

Presentasjon av Arbeidslivsundersøkelsen 2018 (ALx høst 2018)

Nylig arrangerte HR Norge medlemsmøte med tittelen «Når jobben ryker – hvem ryker med den?», i samarbeid med Kantar TNS hvor funnene fra arbeidslivsundersøkelsen ALX ble presentert. Denne gangen var fokus særlig på hva som bidrar til å holde folk sysselsatt om de mister den jobben de har.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!