Event Large Image
Konferanse

Sykefravær og arbeidsmiljø 2025 - Live Stream

Sykefravaer og arbeidsmiljoe 2025 Live Stream Landingssiden 1610 format
Hvordan redusere sykefraværet og styrke arbeidsmiljøet? Følg konferansen via live stream!

Sykefraværet i Norge er høyt – men hva kan vi gjøre med det? På årets sykefraværs- og arbeidsmiljøkonferanse skal vi grave i hva som faktisk virker. Lær av forskere, ledere og eksperter som deler praktiske tiltak og suksesshistorier om hvordan redusere sykefravær, fremme inkludering og skape bærekraftige arbeidsmiljøer. Temaene spenner fra psykisk helse og kvinnehelse til datadrevet sykefraværsarbeid og helsefremmende ledelse.

Følg konferansen direkte via live stream 3. april – sikre deg tilgang nå!

Se program

Priser
Kategori Medlem Ikke medlem
Ordinær pris 4190 7990
Grupperabatt for virksomhetsmedlemmer
Antall deltakere Rabatt for virksomhetsmedlemmer
3 eller flere 10%

Detaljer

Åpne alle

Foredragsholdere

Marit Hermansen
Marit Hermansen
Sjeflege NAV

Marit Hermansen er sjeflege i Nav. Hermansen er spesialist i allmennmedisin og har tidligere jobbet som fastlege, legevaktsjef og kommuneoverlege. Hermansen var president i Legeforeningen fra 2015 til 2021.

Foredrag: "Hva gjør vi med det høye sykefraværet?"

Hvordan kan vi sammen redusere sykefravær, motvirke utenforskap og styrke deltakelse i arbeidslivet? I dette innlegget får du en oppdatert status på sykefravær og utenforskap i Norge, med fokus på hvordan partene kan samarbeide tettere for å fremme arbeidsnærvær og inkludering. NAV sin egen sjeflege deler innsikt og tanker om mulige tiltak og verktøy i dette arbeidet.

  • Kvinner har dobbelt så høyt sykefravær som menn - hva vi vet om kvinner og sykefravær?
  • Hvordan samarbeid mellom arbeidsgiver, NAV og fastlege kan starte tidligere for å få ansatte raskere tilbake i jobb


Les mericon
Erik Degerud
Erik Degerud
Forsker STAMI

Erik Degerud er forsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt og arbeider med å frembringe og formidle kunnskap om arbeidsmiljø og arbeidshelse i Norge. Kunnskapen formidles gjennom et nettbasert arbeidsmiljøverktøy og i Faktaboka om arbeidsmiljø og helse. Han har medvirket i forskning på nedbemanning, ubehagelige arbeidsplasskonflikter, privatliv-jobb balanse, støy, og negative sosiale relasjoner på arbeidsplassen som vold, trusler, mobbing og uønsket seksuell oppmerksomhet.

Foredrag: Arbeidsmiljø og sykefravær – en kunnskapsoppsummering

Som det eneste forskningsinstituttet i Norge forsker statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) på alle sider ved arbeidsmiljø og arbeidshelse. Hvert tredje år utgir STAMI Faktaboka, hvor kunnskapen på arbeidsmiljøfeltet og tilstanden i norsk arbeidsliv beskrives. Her får man mer innsikt i hvilke arbeidsmiljøforhold som er strategisk å rette tiltak mot når arbeidet skal planlegges, organiseres og gjennomføres. Hva sier den oppdaterte forskningen om hva som virker innen arbeidsmiljø? Du får mer om dette:

  • Lederens rolle i forebygging av sykefravær
  • Hva kjennetegner virksomheter som klarer å forebygge sykefravær

Les mericon
Benedicte Langseth-Eide
Benedicte Langseth-Eide
Psykolog og partner i Árvádus

Benedicte Langseth-Eide er psykolog med doktorgrad i organisasjonspsykologi og partner i konsulentselskapet Árvádus, hvor hun arbeider med leder- og organisasjonsutvikling. Benedicte har forsket på og jobbet med sykefravær i over ti år og har erfaring med å bistå HR og ledere med å identifisere og implementere kunnskapsbaserte og behovsprøvde tiltak for å redusere sykefraværet. Hun er opptatt av å formidle forskningsbasert kunnskap på en måte som gjør den forståelig, tilgjengelig og anvendelig i praksis.

Foredrag: Sykefravær og psykisk uhelse – en voksende utfordring

Psykisk uhelse utgjør en stadig større andel av sykefraværet i norske virksomheter, og har økt med 50% de siste fem årene. Unge arbeidstakere er en særlig sårbar gruppe. Gjennom oppdatert forskning og praktiske eksempler vil innlegget belyse hvordan HR og ledere kan forstå og møte denne utfordringen.

  • Hva er skillet mellom psykiske lidelser og psykiske plager – og hvorfor er dette skillet viktig for oppfølging og tilrettelegging?
  • Hvordan HR og ledere kan bidra til å skape en konstruktiv dialog om psykisk helse.
  • Arbeidsplassens rolle i å forstå, forebygge og håndtere sykefravær relatert til psykisk helse

Workshop: Psykisk uhelse og sykefravær – fra kunnskap til praksis

Denne workshopen bygger videre på foredrag tidligere på dagen, og dykker videre ned i psykisk uhelse, et tema som kommer til å bli stadig mer aktuelt fremover. Hvordan kan HR og ledere rigge seg bedre for å forstå og møte psykisk uhelse hos sine ansatte?

  • Hva bør HR og ledere vite om sammenhengen mellom arbeidsmiljø og psykisk helse?
  • Eksempler på strukturelle og ustrukturelle tiltak
  • Verktøy for å møte psykisk helse blant de yngste arbeidstakerne

Denne workshopen er aktuell uavhengig av erfaringsnivå innen sykefraværsoppfølging

Workshopen har ett begrenset antall plasser, og går samtidig som foredrag i plenum. Workshopene krever påmelding, og er kun tilgjengelig ved fysisk oppmøte på Meet Ullevaal.

Les mericon
Marianne Gjellestad
Marianne Gjellestad
Folkehelserådgiver og forsker

Marianne Gjellestad er folkehelserådgiver i Agder fylkeskommune og universitetslektor ved Universitetet i Agder. Hun er utdannet jordmor og har også jobbet med HR/HMS i offentlig sektor. Hennes ferske avhandling har tittelen «Kvinnehelse og arbeid i et folkehelseperspektiv: Hva betyr kvinners helse for deltakelse i arbeidslivet?»

Foredrag: Kvinnehelse og sykefravær: Hva betyr kvinners helse for deltakelse i arbeidslivet?

I Norge har kvinner nesten dobbelt så høyt sykefravær som menn. Den markante kjønnsforskjellen har vært stabile eller noe økende over tid. Kvinner har flere roller på hjemmebane, og de jobber i yrker som har andre arbeidsmiljøbelastninger. Kvinner og menn har også ulike kropper - men vi har lite kunnskap om hva de biologiske forskjellene betyr for kjønnsforskjellen i sykefravær. Marianne Gjellestad har nylig tatt doktorgrad på kvinnehelsens betydning i arbeidslivet og vil i sin presentasjon berøre spørsmål som:

  • Hvordan kan vi legge til rette for et helsefremmende arbeidsliv for kvinner?
  • Hvordan kan vi løfte spørsmål om kvinners helse i arbeidslivet fra å være individuelle begrensninger til å bli felles problemstillinger?

Les mericon
Lise Randeberg
Lise Randeberg
Leder i Akademikerne og professor i biomedisinsk optikk og fotonikk ved NTNU

Lise Lyngsnes Randeberg er leder i Akademikerne og professor i biomedisinsk optikk og fotonikk ved NTNU. Randeberg har både sivilingeniørgraden og doktorgraden sin fra samme universitet. Parallelt med karrieren i akademia har hun fått lang erfaring som tillitsvalgt. Fra starten i 2003 som lokal tillitsvalgt ved NTNU til fire perioder som president i Tekna og nå som øverste leder av hovedorganisasjonen Akademikerne.

Lise deltar i panelsamtale med Marit Hermansen og Even Bolstad

Les mericon
Thorleif Nesse
Thorleif Nesse
Avdelingsdirektør NAV Vestland

Thorleif Nesse er avdelingsdirektør ved Arbeid og helse i NAV Vestland og har over 15 års erfaring fra ledelse innen privat næringsliv, spesialisthelsetjenesten og offentlig sektor. Han har ledet flere virksomheter gjennom krevende omorganiseringer og prosjekter, med dokumentert gode resultater særlig på tjenesteutvikling og arbeidsmiljø. Han har et tydelig fokus på strategisk tilnærming til ledelse og på å skape resultater på tvers av ulike sektorer.

Foredrag: Psykologisk trygghet som nøkkel til lavt sykefravær

NAV Vestland slo i starten av 2023 sammen Arbeidslivssenteret og Arbeidsrådgivningen, til avdeling Arbeid og helse. På dette tidspunktet lå sykefraværet i de to avdelingene i snitt på 8,9% I dag er sykefraværet på 4,1%. Et av de viktigste grepene de har gjort var at ledere skulle bruke minst 50% av tiden sin på å utøve ledelse. Gjennom dette har de styrket den psykologiske tryggheten, noe som har vist seg å ha gode effekter på sykefravær og arbeidsmiljø.

I dette foredraget vil du få innsikt i:

  • Hvordan sikrer de at mellomledere faktisk bruker 50% av tiden sin på ledelse?
  • Hvilke dilemma har de møtt når de har slått sammen ulike avdelingskulturer?
  • Hva er veien videre i dette arbeidet?

Les mericon
Stine Nordby
Stine Nordby
Avdelingsdirektør NAV Vestland

Stine Nordby er virksomhetsleder for hjemmebaserte helse- og omsorgstjenester i Rauma kommune. Hun er utdannet innen læringspsykologi og voksnes læring ved NTNU, samt statsvitenskap ved UIO, og har over mange år jobbet med mennesker, blant annet som saksbehandler, kompetanseveileder og prosessleder i NAV. De siste 5 årene har Nordby vært leder innenfor helsesektoren, de første årene som leder for forvaltningsenheten, det siste halvannet året som virksomhetsleder for alle hjemmebaserte omsorgstjenester i en mellomstor kommune. Stine Nordby brenner for bærekraftig og helsefremmende ledelse.

Foredrag: Helsefremmende ledelse i helse og omsorg

Høyt sykefravær har lenge vært en utfordring i helse- og omsorgssektoren, men Rauma kommune har vist at det er mulig å snu utviklingen. Fra et sykefravær på 22 % til imponerende 5 % – med perioder helt nede i 3 % – har de gjennom målrettet arbeid redusert behovet for vikarer, fjernet overtidsbruk og sørget for at ingen ansatte er langtidssykemeldte. I dette innlegget deler Rauma kommune erfaringer med hvordan arbeidsplassen kan tilpasses arbeidsevnen til den enkelte, hvorfor lederkompetanse er avgjørende, og hvordan endringen i kultur og språk har bidratt til resultater. Du får mer om:

  • Hvordan sykefraværsarbeid må handle om mer enn bare bemanning
  • Hvorfor helsefremmende ledelse er nøkkelen til bærekraftige arbeidsmiljø
  • Hvilke konkrete grep som har redusert sykefraværet dramatisk

Les mericon
Hanne-Merethe Årstein
Hanne-Merethe Årstein
ass. HR direktør

Hanne-Merethe Årstein er Assisterende HR direktør på Akershus universitetssykehus (Ahus) med 10 års erfaring fra HR området, utdannet sykepleier og bakgrunn som prosjektleder og linjeleder i klinikk og stab i sykehus. Som Assisterende HR direktør har hun en sentral rolle i ledelsen av HR og oppfølgingen av arbeidet med sykefravær og arbeidsmiljø i en av Norges største virksomheter.

Foredrag: Datadrevet sykefraværsarbeid – fra innsikt til handling

Hvordan kan data brukes strategisk for å redusere sykefraværet? Ahus har bransjens høyeste sykefravær, og deler i dette foredraget en konkret case fra en av sine store enheter med 98 ansatte, der sykefraværet ble redusert fra 12,6 % til 9,6 % gjennom målrettet og datadrevet innsats. Gjennom tett samarbeid mellom ledelse, tillitsvalgte og verneombud ble sykefraværstallene ikke bare analysert, men brukt aktivt til å identifisere tiltak som faktisk virker. Foredraget gir innsikt i:

  • Hvordan analyse og dialog la føringer for valg av strategi
  • Hvordan tiltakene ble implementert i praksis – og utfordringer knyttet til det
  • Eksempler på vellykket tilrettelegging


Les mericon
Cecilie Lilleseth Roverudseter
Cecilie Lilleseth Roverudseter
HR-rådgiver

Cecilie L Roverudseter er spesialrådgiver HR ved Ahus. Roverudseter er lederutdannet sykepleier med over 20 års ledererfaring fra helse og barnevern. Cecilie Roverudseter har arbeidet i Ahus siden 2017, nå i HR med fokus på inkluderende arbeidsliv og sykefravær.

Foredrag: Datadrevet sykefraværsarbeid – fra innsikt til handling

Hvordan kan data brukes strategisk for å redusere sykefraværet? Ahus har bransjens høyeste sykefravær, og deler i dette foredraget en konkret case fra en av sine store enheter med 98 ansatte, der sykefraværet ble redusert fra 12,6 % til 9,6 % gjennom målrettet og datadrevet innsats. Gjennom tett samarbeid mellom ledelse, tillitsvalgte og verneombud ble sykefraværstallene ikke bare analysert, men brukt aktivt til å identifisere tiltak som faktisk virker. Foredraget gir innsikt i:

  • Hvordan analyse og dialog la føringer for valg av strategi
  • Hvordan tiltakene ble implementert i praksis – og utfordringer knyttet til det
  • Eksempler på vellykket tilrettelegging

Les mericon
Atle H. Carlsen
Atle H. Carlsen
Managing Partner/CEO og Rebekka Egeland, Chief People and Culture Officer, i advokatfirmaet Brækhus

Atle H. Carlsen er managing partner/CEO i Brækhus siden april 2023. Han har over 20 års ledererfaring fra Forsvaret, konsulentbransjen og som CEO i et av Norges største advokatselskaper.Med mer enn 10 års erfaring fra strategi- og forretningsutvikling har han hatt ledende roller i Arthur D. Little og BCG, inkludert globalt ansvar for ressursallokering og det Globale People Team.Fra 2016 til 2023 var han CEO i Advokatfirmaet Selmer, hvor han ledet vekst og ekspansjon. Atle har en MBA fra IESE Barcelona, en bachelor i internasjonal business og offisersutdanning fra Forsvaret.

Foredrag: People first – en ny vei for advokatbransjen

Advokatbransjen er kjent for høyt tempo og tradisjonelle forretningsmodeller. Advokatfirma Brækhus utfordrer ved å tenke nytt knyttet til sin forretningsmodell, og de er bransjens første til å ansette en egen inhouse-psykolog. Dette er en strategisk satsning og gjennom ledelse og organisasjonsutvikling ønsker de å bygge et bærekraftig og menneskesentrert arbeidsmiljø. I dette foredraget deler de erfaringer fra sin satsing på medarbeiderutvikling, tilbakemeldingskultur og transparent ledelse. Du får mer om:

  • Hvordan mentorordning og feedback-kultur skaper en lærende organisasjon
  • Strategier for å vurdere kapasitet og balansere arbeidsbelastning
  • Hvilke dilemma møter de på i dette arbeidet?


Les mericon
Ole Petter Hjelle
Ole Petter Hjelle
Lege, hjerneforsker og forfatter

Ole Petter Hjelle er lege, hjerneforsker med doktorgrad i nevrobiologi, bestselgende forfatter og profesjonell foredragsholder. Han har en allsidig bakgrunn, blant annet som toppidrettsutøver med NM-gull i maraton og har over 7500 fallskjermhopp under beltet. Han har vunnet flere priser for sin formidling, blant annet Morgenbladets «fantastiske formidlere» i 2016. Han er spesielt opptatt av hvordan fysisk aktivitet og mat kan forbedre hjernens funksjoner og styrke hjernehelsen vår, og er forfatter av de to bestselgende bøkene «Sterk hjerne med aktiv kropp» og «Mat for hjernen.»

Foredrag: Fokus i en verden av støy – hvordan ta tilbake oppmerksomheten

Vi lever i en oppmerksomhetsøkonomi der stadig flere kjemper om vår tid og konsentrasjon. Konsekvensene av dette ser vi overalt – vi blir mer stresset, mindre produktive og mister viktige vaner som fysisk aktivitet, søvn og sosial kontakt. Oppmerksomhet er en begrenset ressurs, men kan vi ta den tilbake? Lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle vil forklare hvordan hjernen vår reagerer på konstant digitale distraksjoner, og hvorfor dette påvirker både helse og prestasjonsevne. Han viser hvordan skjermbruk og multitasking kan svekke vår evne til dyp konsentrasjon, og hva vi kan gjøre for å motvirke effekten.

Du får konkrete strategier for å:

  • Styrke konsentrasjon og redusere stress i en digital hverdag
  • Håndtere skjermtid på en måte som beskytter søvn, fysisk helse og mental balanse
  • Bruke teknologi smartere og skape bedre arbeidsvaner


Les mericon

Delta fysisk på Sykefravær og arbeidsmiljø 2025
Ønsker du å delta sammen med oss på Meet Ullevaal, vil du også kunne møte andre HR-kolleger, foredragsholdere og få tilgang til siste nytt fra utstillere på kompetansetorget.