Jobb bedre under stress med mindfulness

Kan noe så enkelt og billig som stillhet være kilde til prestasjonsutvikling? Helt klart, mener Anders Meland som har forsket på hvilken effekt mindfulness har på grupper som jagerflygere og toppidrettsutøvere.

Anders Meland

Det gav effekt i den form at de automatisk ble roligere i situasjoner under press, uten at de trengte å anvende spesielle teknikker der og da, forteller Meland.

Forskningen han viser til gjorde han blant annet i forbindelse med sin doktorgrad i idrettspsykologi. Etter 10 år som ansatt ved Forsvarets flymedisinske institutt, har Meland nå startet som seniorrådgiver i Oljefondet – i tillegg til å ha engasjement på både Norges Idrettshøgskole og i Olympiatoppen.

Bedre stresshåndtering

26. august holder han foredrag på årets digitale lederutviklingskonferanse, om hvorfor mindfulness er et effektivt virkemiddel for økt bevissthet og oppmerksomhetskontroll, som igjen hjelper høyt-ytende å holde fokus og å håndtere stress. For stresset forsvinner nødvendigvis ikke. Men man kan lære seg å ikke bli påvirket av det.

Det man trener opp er å prestere i pressede situasjoner, uavhengig av hvordan man har det inni seg. Det handler om at du trener på å være bevisst til stede, uten å dømme, sier Meland og forklarer:
I mange situasjoner dukker det opp ulike tanker og følelser, og pulsen kan slå. Treningen går ut på å ikke adressere disse tankene eller følelsene som bra eller dårlig, men å anerkjenne det som det det er. For i stressede situasjoner blir vi gjerne usikre og grubler på om vi gjør noe galt. Denne usikkerheten tar kapasitet, vi bruker energi på å roe oss ned, og den blir et hinder for å kunne yte på høyest mulig nivå.

Stillhet er nøkkelen

Er det bare å ta timer i mindfulness hvor som helst?

I teorien ja, men det er noen kriterier til treningen, som jeg vil gå inn på i foredraget. Det viktigste er at treningen består av stillhet, der du må gjøre oppgavene selv. Det skal ikke være en instruktør som sørger for at du er til stede uten å dømme, det skal du gjøre selv, forklarer Meland.

I bunn og grunn handler treningen altså om å sette seg ned og ha oppmerksomheten bare mot noe som er monotont og kjedelig, for eksempel pusten.
Det er vanskelig å fokusere på noe så kjedelig over tid, derfor gir treningen oss bedre fokusferdigheter sier forskeren.

Etter åtte til 12 ukers trening kan man subjektivt evaluere om treningen virker. I Luftforsvaret oppgav 75 prosent av deltakerne i Melands studie at de hadde positive effekter.

Det har en generell effekt, både på oppmerksomhet, ro og bevissthet, sier Meland. Men den kan også gi mer spesifikke utslag, for eksempel på relasjoner, forteller han. Opplever du ikke noen effekt, kan det være fordi du allerede presterer høyt i de fleste situasjoner og ikke merker at du er bedre rustet før du havner i en ekstrem situasjon.

Forebyggende basistrening

Meland påpeker at dette må sees på som forebyggende basistrening som må gjennomføres jevnlig.
Du kan sammenligne med idrettsutøvere som trener ryggen i perioder selv om de ikke har vondt der, sier han, og understreker at effekten kan man dra nytte av i alle situasjoner.

Det hjelper folk i situasjoner der de ønsker å være fokusert, det kan likegodt være hjemme som på jobb.

På Lederutviklingskonferansen som går digitalt 26. august kommer Anders Meland med foredraget "Er du mentalt forberedt for fremtiden?".

Les mer om konferansen og se program og påmelding her.

Forside program Lederutviklingskonferansen 2021

Flere artikler

LU2023 Tale Ken Gøran
Lederutvikling
Lederutvikling i Statens vegvesen
Lederutvikling i Statens vegvesen
Per Magnus Thompson3
Lederutvikling
Hvorfor er lederes barndom et tema i lederutvikling?
Hvorfor er lederes barndom et tema i lederutvikling?
Åshild Mongstad
Lederutvikling
Er det fortsatt stilig å være travel?
Er det fortsatt stilig å være travel?