Lek og lidenskap skaper innovasjon
– Finn folk med lidenskap og gi dem fleksibilitet til å leke, så kommer både kunnskap og innovasjon ut i andre enden, råder NRKs teknologiekspert Eirik Solheim.
Solheim er journalist og teknologirådgiver i NRKbeta, en redaksjon som skriver om teknologi og medier, og også tester ut nye ting og driver med teknologirådgivning i NRK. Han kommer til HR Tech-konferansen i september for å fortelle om teknologitrender og om hvordan HR og ledelse best mulig kan legge til rette for innovasjon på arbeidsplassen.
– Det viktigste er å gi folk fleksibilitet, spillerom og tålmodighet, sier Solheim.
Nok tid og riktig verktøy
Han advarer mot for rigide systemer, både når det gjelder arbeidsform og hvilke verktøy de ansatte har tilgang til. Han peker for eksempel på det at innovative prosesser ikke nødvendigvis alltid passer inn i en 7,5-timers arbeidsdag.
– Det er selvfølgelig viktig med en balansegang, men er man inne i en spennende utviklingsprosess, kan det være greit å la folk ha litt lengre arbeidsdager om de ønsker det, sier Solheim.
Han påpeker at det er viktig med individuell tilpasning og fleksibilitet også når det gjelder verktøy.
– Strenge rammer for hvilke teknologiske verktøy de ansatte kan bruke, og hva de kan bruke dem til, kan også drepe innovasjon, advarer han.
Kan vi få kamera til å fly?
Han har mange eksempler fra egen arbeidshverdag i NRK hvor det har blitt lagt til rette for «lek» i den ene enden, som har betalt seg i form av viktig og banebrytende innovasjon i den andre.
– Et eksempel er kameradroner. Dette var noe vi begynte å leke med for 10 år siden, for å se om vi kunne få et kamera til å fly. Vi hadde ingen umiddelbare resultater, men i dag er droner et profesjonelt og veldig viktig produksjonsutstyr, sier han.
Finn folk med lidenskap
Én ting er å la ansatte få denne fleksibiliteten. Noe annet er å ansette de riktige folkene. Skal innovasjon skje, er mennesker som inspirerer og drar hverandre videre avgjørende.
– Det er en erfaring fra vår lille betakrok i NRK, du kan ikke sette hvem som helst sammen og forvente at det skal komme innovasjon ut av samarbeidet, sier Solheim, som erkjenner at det å finne innovasjonshoder er vanskelig.
– Du kan finne en kjempeflink programmerer, men du kan også finne en som har lidenskap for programmering. Denne har kanskje lekt i litt forskjellige retninger på skolen, og har ikke nødvendigvis toppkarakterer. Men det kan være denne typen mennesker som står bak nye løsninger, tipser han.
Skap gode arenaer
Skal organisasjonen lykkes med innovasjon, er det også viktig at det skapes arenaer der de ansatte kan jobbe innovativt sammen. Et slikt eksempel fra NRK er «minutt for minutt»-prosjektene.
– Det har blitt en veldig innovasjonskultur i disse prosjektene. Her tester vi ut nytt utstyr og nye måter å jobbe på, og det er rom for å feile. Om ett av kameraene ikke fungerer som tenkt, så ødelegger ikke det for hele sendingen, poengterer Solheim.
– Og disse teamene som jobber så tett på hverandre over lengre tid, kan i ettertid sendes ut for å løse hva som helst sammen, sier han.
Om ikke alle ansatte kan sendes ut på teambuildings-oppdrag av dette kaliberet, mener Solheim at uformelle og sosiale arenaer uansett er viktig for innovasjon.
– Begrensningene pandemien har lagt på det sosiale har helt klart gått ut over kreativitet og innovasjon. For det er mange interessante samtaler og innovative prosesser som starter her, sier Eirik Solheim.
Eirik Solheim kommer med foredraget Teknologitrender og innovasjonskultur til konferansen HR Tech som går 9. september på Scandic Fornebu.
Les mer om konferansen HR Tech 2021 her og se program og påmelding.