Arbeidstakers medvirkningsplikt i personal- og sykefraværssaker

Det har vært sagt og skrevet mye om hvilke plikter arbeidsgiver har i personalsaker og sykefraværssaker. Men hva sier egentlig reglene om arbeidstakers bidrag i disse sakene? Hvilken medvirkning kan arbeidsgiver kreve av arbeidstaker i ulike typer personalsaker og i sykefraværssaker?

Lill Egeland ny

Arbeidsrettskonferansen 2022 som går digitalt 28. april kommer
Lill Egeland, advokat og partner i Simonsen Vogt Wiig, med foredraget «Arbeidstakers medvirkningsplikt i personal- og sykefraværssaker». Hun skal blant annet snakke om hva som skjer når arbeidstaker er uenig i jobbinnholdet, kan denne nekte å gjøre jobben? Konflikter og arbeidstakers medvirkningsplikt og hvorvidt arbeidstaker plikter å stille i møter om annet enn sykefravær ved sykemelding.

- Hva sier reglene om arbeidstakers plikt til medvirkning i personal- og sykefraværssaker?

- I sykefraværssaker er det ganske rett frem - der sier loven at arbeidstaker plikter å delta aktivt i sykefraværsarbeidet. I personalsaker, derimot, er bildet mer sammensatt. På kurset skal vi dykke nærmere inn i hvilken medvirkning arbeidsgiver likevel kan kreve av arbeidstaker for eksempel i saker hvor det er konflikter mellom to medarbeidere og i saker hvor arbeidsgiver mener at arbeidstaker ikke gjør jobben sin godt nok. Vi kommer dessuten også innom hvilken plikt arbeidstaker har til å bidra i andres personalsaker, sier Egeland.

- Kan arbeidsgiver kreve at arbeidstaker medvirker, og hva skjer om denne nekter?

- Ja, som hovedregel kan arbeidsgiver kreve det. I sykefraværssaker kan arbeidstaker miste retten til sykepenger hvis arbeidstaker nekter å medvirke. I personalsaker kan det verste fall ende i avskjed, sier Egeland.

- Hvor langt går arbeidstakers medvirkningsplikt når det oppstår konflikter?

- Den går ganske langt. Også her har vi en lovbestemmelse som sier at arbeidstaker skal medvirke ved gjennomføring av tiltak som blir satt i verk for å skape et godt og sikkert arbeidsmiljø. Så kan man spørre seg – og dette spørsmålet vil vi ta opp på konferansen – om arbeidstaker også har en plikt til å medvirke til tiltak som kanskje vil være mer til skade enn nytte. Å sette arbeidstaker direkte i en konflikthåndteringsprosess med leder uten å ha utelukket lovbrudd først kan være en slik situasjon, sier Egeland.

- Plikter arbeidstaker å stille til møter om annet enn sykefraværet ved sykemelding?

- I utgangspunktet plikter ikke å arbeidstaker å stille til møter om annet enn sykefravær hvis arbeidstaker er sykemeldt. Samtidig er det ingenting i veien for å spørre arbeidstaker om han eller hun har mulighet til å stille i et møte selv om arbeidstaker er sykemeldt, avslutter Egeland.

Les mer om Arbeidsrettskonferansen 2022, se program og påmelding her.

Forside program Arbeidsrettskonferansen 2022

Flere artikler

Helmr
Arbeidsrett
Ny dom om feriepenger
Ny dom om feriepenger
Benedicte Terje Arbeidsrett 2024
Arbeidsrett
Nå er Arbeidsvilkårsdirektivet implementert – er du forberedt?
Nå er Arbeidsvilkårsdirektivet implementert – er du forberedt?
Kari Andernsen
Arbeidsrett
Behovet for kunnskap
Behovet for kunnskap