Aftenposten: Jobber gratis for å få jobb
Linn Hoff Holstad (31) fikk ikke jobb via ordinære kanaler. Hun skiftet strategi, og ga opp stillingsannonsene. I stedet tok hun kontakt med en arbeidsgiver hun kunne tenke seg å jobbe for, og tilbød sine tjenester gratis.
Aftenposten har snakket med flere PR-byråer som forteller om en jevn strøm av henvendelser fra studenter som ønsker å jobbe for dem, uten lønn. Det får også Even Bolstad som leder HR Norge.
- Vi er veldig tilbakeholdne med å si ja til slikt. Vi har hatt utplassering fra HR-studenter ved forskjellige høyskoler, men da har det vært som en del av deres utdanningsopplegg. I utgangspunktet er det en vinn-vinn-situasjon: Virksomheten kommer i kontakt med spennende kandidater, og kandidatene får vist seg frem og får praksis til CV-en. Det er ingenting ulovlig med det, så lenge vi ikke har noen lovfestet minstelønn i Norge. Men utfordringen kommer idet dette blir regnet som gratis arbeidskraft. Jeg mener at en person som gjør en jobb for en bedrift, skal ha betaling, sier Bolstad.
Bekymret for utviklingen
- Mange selskaper er på jakt etter studenter som kan utføre gratisjobber for dem, sier Frida Marie Grande.
Hun er student ved Markedshøyskolen i Oslo og leder Kommunikasjonsforeningens studentlag i Oslo. Hun jobber selv gratis for Kreftforeningen i perioder, men er bekymret for utviklingen hun ser rundt seg.
- Det er ikke bra hverken for bransjen eller studentene hvis det oppstår en gråsone i arbeidsmarkedet der vanlig arbeid blir utført uten lønn. Hvis det er snakk om reell opplæring knyttet til utdannelsen er det greit, men det kan virke som om mange virksomheter kun er på jakt etter gratis arbeidskraft. Det er ikke greit. Det fører også til at mange studenter må jobbe ekstra ved siden av praksisjobben – bare for å tjene penger. Da blir det et enormt press.
Les mer i Aftenposten Jobb. Saken er også gjengitt i Stavanger Aftenblad i artikkelen «Flere jobber gratis for å få jobb«.