Thomas Braut Svendsen
Partner og advokat i Advokatfirmaet Helmr

Thomas Braut Svendsen er advokat og partner i Advokatfirmaet Helmr, hvor han hovedsakelig arbeider med arbeidsrett og tilgrensende rettsområder. Han har tidligere vært seniorrådgiver i NAV. I tillegg til alminnelig advokatpraksis og foredragsvirksomhet er Braut Svendsen medforfatter av blant annet arbeidsrettsboken” Arbeidslivets spilleregler”.

Delsesjon - Jus:
Foredrag: Oppfølging og oppsigelse ved samarbeidsutfordringer

Arbeidstaker har i kraft av arbeidsavtalen arbeids-, lydighets- og lojalitetsplikt. Arbeidstakere har samtidig krav på et forsvarlig arbeidsmiljø, og har ytringsfrihet og rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten. En arbeidsgiver som opplever at en ansatt har utfordringer med å samarbeide med arbeidstakere, arbeidsgiverrepresentanter og/eller andre, og som tar dette opp med vedkommende, må derfor være forberedt på at det kan bli utfordrende. Arbeidsgiver kan bli møtt med et eller flere varsler med påstand om uforsvarlig arbeidsmiljø, trakassering, brudd på ytringsfriheten, gjengjeldelse som følge av tidligere varsling, brudd på interne rutiner om tillitsbasert ledelse eller lignende.

  • Hva bør ledere passe på når opplevde samarbeidsutfordringer skal tas opp med en arbeidstaker?
  • Hvilke regler gjelder når arbeidstaker varsler på sin leder – kan leder fortsatt lede?
  • Hva skal til for at samarbeidsutfordringer er oppsigelsesgrunn? Er reglene forskjellig i stat og kommune?

Førkurs: Nytt blikk på oppfølging av varsler fra arbeidstaker

Et forsvarlig arbeidsmiljø er en forutsetning for et velfungerende arbeidsliv. Varslingsreglene lovfester også arbeidstakers rett til å varsle om kritikkverdige forhold, herunder rett til å varsle om uforsvarlig arbeidsmiljø knyttet til eget arbeidsforhold. Når arbeidstaker varsler, fastsetter arbeidsmiljøloven undersøkelses- og omsorgsplikt for arbeidsgiver, forbud mot gjengjeldelse og erstatningsplikt ved ulovlig gjengjeldelse. Selv om arbeidsmiljøloven har hatt på plass varslingsregler siden 2007, byr reglene fortsatt på store utfordringer. Etter nyere rettspraksis fra Høyesterett og lagmannsrettene de siste årene er det aktuelt å tenke nytt rundt hvordan arbeidsgiver tilnærmer seg varsler fra arbeidstakere.

  • Hvilke rettslige rammer gjelder for varsler og arbeidsgivers oppfølging etter de siste årenes rettspraksis fra domstolene?
  • Hva bør arbeidsgivere passe på ved kritiske ytringer fra ansatte?
  • Hva er gjengjeldelse og hva er ikke gjengjeldelse?
  • Hva skal egentlig undersøkes ved varsel om uforsvarlig arbeidsmiljø og hvordan kan dette gjøres?
  • Hva bør står i arbeidsgivers rutiner for intern varsling og hva bør ikke stå?

Terje Gerhard Andersen og Thomas Braut Svendsen, partnere og advokater i Advokatfirmaet Helmr

Delta på HR-konferansen for offentlig sektor 2025 - se program og meld deg på her