Nå «brenner det på dass» for å få ned sykefraværet

Sykefraværet er det høyeste på 15 år viser nye tall fra NAV og SSB. HR Norge forventer at regjeringen tar grep som snur dette når Arbeidsmarkedsmeldingen legges frem i morgen.

Even Bolstad foran Stortinget

- Den stadige økningen i sykefraværet er alarmerende. For å si det veldig folkelig nå "brenner det på dass» for å iverksette tiltak som snur denne negative utviklingen. Virksomhetene trenger folk på jobb, folk trenger å ha en jobb å gå til og samfunnet har ikke råd til å bruke så enorme summer på sykefravær, hvis vi skal opprettholde velferdssamfunnet, sier daglig leder i HR Norge, Even Bolstad.

Han har svært høye forventninger til det regjeringen skal legge frem når Arbeidsmarkedsmeldingen presenteres i morgen.

I Perspektivmeldingen var regjeringen tydelig på at hovedtiltakene deres for å sikre at Norge er et godt land å bo i, også fremover, er å flere i jobb, og holde folk i jobb, løse oppgavene smartere og føre en ansvarlig økonomisk politikk som gir rettferdig fordeling over tid. Da krever det tydelige grep, mener HR Norge.

- Det er allerede stor mangel på folk til å gjøre jobbene, og det kommer bare til å bli verre. Derfor må vi gjøre det som faktisk virker; få ned sykefraværet, få ned antallet unge uføre og få flere seniorer til å stå i arbeid lenger er de viktigste grepene vi kan ta, sier Bolstad.

IA blir en hvilepute

Han frykter IA-avtalene og videreføring av dette skal fortsette å være en hvilepute for politikerne.

- Om IA kollapser som avtale så er det kanskje like greit, da det gir større muligheter til å angripe problemene med blanke ark. Intensjonen om avtalen er god, og mange av tiltakene også, men det er jo helt tydelig for alle at dette ikke virker, sier Bolstad.

Avtalen fra 2018 skulle redusere sykefraværet med 10 prosent, men i stedet har det økt med nesten 20 prosent, skriver Aftenposten.

Forskjellene øker mellom de som er i jobb og ikke

Ifølge SSB betyr sykefraværet på 7,1 prosent 10,6 millioner tapte dagsverk i 2. kvartal. 1,7 av disse skyldtes egenmeldt sykefravær, mens 9,0 millioner skyldtes det legemeldte sykefraværet. I revidert nasjonalbudsjett skriver regjeringen at «sykefraværet har økt betydelig de siste årene». Utgiftene øker bare i år med 3,5 milliarder kroner.

- Forskjellene i Norge øker først og fremst fordi folk faller utenfor arbeidslivet. Tanken om at det er de gode sykelønnsordningene som redder oss blir helt feil. Det er hensynsløst hensynsfullt å ikke ta fatt i ting før det er for sent. Man gjør de man forsøker å skjerme en gedigen bjørnetjeneste. Og ikke bare de som faller utenfor nå, men generasjonene etter også, vi vet at det går i arv, sier Bolstad.

Hjelper ikke å gjøre mer av det som ikke virker

HR Norge gjennomførte sammen med Kantar en arbeidslivsindeks blant 1000 respondenter i den norske befolkningen. Samtidig ble det gjort en lignende undersøkelse blant over 340 av HR Norges medlemsbedrifter.

Undersøkelsen viser at 42 prosent av arbeidstakerne og 40 prosent av arbeidsgiverne mener det er svært viktig eller viktig å stramme til sykelønnsordningen for å redusere sykefraværet.

- Jeg tror både norske arbeidstakere og arbeidsgivere ser at vi ikke løser problemet med å gjøre mer av det samme. Norge har, ifølge OECD, verdens høyeste utgifter til sykefravær og uføretrygd. Og OECDs anbefaling er klink klar år etter år: Gjør noe med sykelønnsordningen, sier Bolstad.

HR Norge mener at en liten egenandel på sykefravær i det det er i ferd med å bli langtidsfravær er nødvendig for å snu den negative utviklingen i sykefraværstallene her i landet. 3 av 4 virksomheter opplever i dag at sykefraværet er en utfordring viser undersøkelsen HR Norge har gjennomført blant sine medlemsbedrifter. Også NHO har åpnet for at man nå ser på sykefraværsordningen, og at også karensdager kan bli aktuelt å se på som tiltak.

Korttidsfraværet er ikke hovedutfordringen

For Bolstad er det ikke korttidsfraværet og karensdager som er løsningen.

- Forstår at korttidsfraværet er utfordrende for noen, og at karensdag ville virket på dette, men det er ikke der hovedutfordringen ligger for arbeidslivet – det er langtidsfraværet og det som gjør at folk forsvinner ut av arbeidslivet for godt. Vi frykter en karensdag på korttidsfravær vil slå ut sosialt skjevt og ha flere ulemper enn fordeler, sier Bolstad.

Bolstad er tydelig på at tiltakene må settes inn når fraværet er i ferd med å bli langvarig. I tillegg mener HR Norge at regjeringen må se nærmere på legenes portvokterfunksjon, og tørre å stille spørsmålet; er det for lett å få sykemelding i dag. Handler det ikke først og fremst om hvorvidt man er arbeidsfør eller ikke? I tillegg blir det viktig å komme til bunns i hvorfor kvinners sykefravær er høyere og stiger raskere enn menns.

Arbeidsmarkedsmeldingen legges frem av Arbeidsminister Tonje Brenna fredag 12.30.

For mer informasjon ta kontakt med
Hilde Nordlund
Hilde Nordlund
Leder for samfunnskontakt og kommunikasjon

+47 916 47 472
hilde.nordlund@hrnorge.no