Samtaleverktøy får ned sykefraværet

Sykefraværsoppfølging er en krevende mellommenneskelig situasjon for ledere. Særlig fravær som knytter seg til diffuse psykiske lidelser og muskel- og skjelettplager viser seg å være vanskelig å håndtere. Men det handler om oppdatert kunnskap og konkrete verktøy.

Cathrine Abrahamsen

HR Norges egne undersøkelser viser at tre av fire virksomheter opplever nivået på sykefraværet i sin virksomhet som utfordrende, og særlig er fravær knyttet til diffuse psykiske lidelser, og muskler og skjelettplager, som også er de største sykefraværspostene, utfordrende og håndtere.

Mange ledere synes det er ubehagelig og vanskelig når de skal følge opp ansatte som er blitt sykemeldte, fordi de er så redd for å trå feil. «Hva kan jeg egentlig spørre om? Er det noe som er ulovlig å spørre om? Jeg skal gå ikke gå inn i privatsfæren». Dette er vanlige tanker som kan melde seg hos ledere i disse situasjonene.

Cathrine Abrahamsen
Cathrine Abrahamsen

Cathrine Abrahamsen er lege, og jobber med en doktorgrad der hun har utviklet et samtaleverktøy for leger. Leger har god erfaring med å håndtere sykefravær og arbeidsevne, og med denne kunnskapen har Abrahamsen forsket, testet og kommet frem til praktisk kunnskap som kan legges til i verktøykassa for både HR-ansatte og ledere.

Verktøyet er innrettet for jobbfokusert behandling, men er også et verktøy i sykemeldingssituasjonen. Det har fått navnet Individual Challenge Inventory Tool (ICIT) og bygger på kognitiv terapi og sokratiske spørsmål. Dette samtaleverktøyet har hatt en svært positiv effekt og forbedret utfallet for pasienter. De har opplevd å få signifikant økt funksjon, økt livskvalitet og reduserte symptomer og sykefravær. Målet med verktøyet er å kartlegge friskhetsgrad fremfor sykemeldingsgrad.

Hva er selve «jobblisten»?

I sin forskning har Abrahamsen kommet frem til flere spørsmål, som også er spesielt godt egnet i arbeidsgiversituasjonen, der leder skal følge opp en sykemeldt ansatt. Disse spørsmålene utgjør den såkalte «jobblisten».

Spørsmålene i «jobblisten» er utformet i en spørreteknikk som oppfordrer til refleksjon, innsikt og ny forståelse. Det kan hjelpe medarbeideren til å se sin situasjon på nye måter, og klare å se et positivt mulighetsrom som jobben kan være med å bidra i.

Vi vet fra forskning at det å være i arbeid generelt har positive effekter på en persons helse, og vi vet at det å stå lenge utenfor arbeid gjør det vanskeligere å komme tilbake igjen. Noen ganger er sykemelding et riktig behandlingsalternativ, men det er ikke alltid den beste løsningen. Derfor er det viktig at både sykemelder (lege), arbeidsgiver og medarbeideren gjør en solid innsats for å klare og konstruktivt utforske mulighetsrommet for medarbeideren som er (eller står i fare for å bli) sykemeldt.

HR Norge ønsker at ansatte kommer på jobb med det som er friskt, fremfor å bli hjemme med det som er sykt.

På denne måten kan vedkommende kunne komme raskere tilbake i jobb, det være seg helt eller delvis. Begge deler vil uten tvil være veldig positivt – både for medarbeideren, arbeidsplassen og samfunnet som helhet.

Du kan lære av Abrahamsen

HR Norge tilbyr nå en unik læringsmulighet i samarbeid med Cathrine Abrahamsen. I et halvdagskurs tar Abrahamsen deg gjennom samtaleverktøyet «jobblisten», slik at du kan bli i stand til å bruke det i din virksomhet. Målet er å få til en samtale som kan gjøres om til konkrete tiltak, foreslått av medarbeideren selv. På denne måten kan fokuset bli på hva som er mulig å få til på jobben, til tross for helseplager.

Kilder:

HR Norges rapport “Sykefravær - hva opplever arbeidsgivere og hva observerer medarbeidere?”

Les mer og meld deg på kurset 5. juni

Flere artikler

Sykefravaer Arbeidsmiljo 2025
Arbeidsmiljø og sykefravær
Sykefravær og arbeidsmiljøkonferansen 2025 – fokus på nærvær
Sykefravær og arbeidsmiljøkonferansen 2025 – fokus på nærvær
Eirik Degerud artikkel
Arbeidsmiljø og sykefravær
Hvordan forebygge sykefravær?
Hvordan forebygge sykefravær?
Kvinnehelse
Arbeidsmiljø og sykefravær
Kvinnehelse og sykefravær
Kvinnehelse og sykefravær