En jobb å gå til er den beste medisinen

I løpet av det siste året har sykefraværet på grunn av psykiske lidelser økt med over 300 000 dagsverk. HR Norge mener det er på høy tid å revurdere hvordan vi håndterer sykefravær i Norge, ikke minst når det gjelder milde psykiske plager. - En jobb å gå til kan være den beste medisinen for mange, sier Bolstad.

High five artikkel kredit jacoblund

Han påpeker at det er viktig å stimulere folk til å komme tilbake i jobb, fremfor å være sykemeldt over lengre tid.

Kampanjen "Jobben din er psykt viktig"

Bolstad trekker frem HR Norges kampanje "Jobben din er psykt viktig", som ble lansert i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse i fjor. Han understreker at det er viktig å øke bevisstheten rundt verdien av arbeid som en del av tilfriskningen.

- Vi har verdens beste arbeidsliv, men allikevel ser vi at sykefraværet fortsetter å øke. Sånn kan vi jo ikke fortsette. Vi går tomme for folk før vi går tom for penger, sier Bolstad.

Bolstad påpeker at det å være arbeidsfør handler om kontekst, og ikke bare om hvordan man føler seg.

- Selvfølgelig er det lov å være syk, men for mange er det kanskje greit å jobbe litt, dersom du kan, selv med reduserte ressurser. Jeg vil helst ikke ha en pjusk hjelpepleier til å stelle min snart 100 år gamle far. Men kanskje vil det være helt greit for en økonomimedarbeider, som i tillegg kan bruke hjemmekontor, å jobbe med samme helsetilstand, sier han.

Legemeldt sykefravær – et hinder for tilbakevending til arbeid?

I en undersøkelse gjennomført blant HR Norges medlemmer svarte tre av fire virksomheter at de opplever sykefraværet som utfordrende. Særlig fravær knyttet til diffuse psykiske lidelser og muskel- og skjelettplager viser seg å være vanskelig å håndtere.

Bolstad spør hvorfor leger fortsetter å sykemelde pasienter med milde psykiske lidelser, når forskning viser at arbeid ofte kan være en viktig del av behandlingen.

- Vi trenger en endring. Systemet må gi incentiver til både arbeidstakere og arbeidsgivere for å beholde ansatte som kanskje ikke er helt stabile i arbeidskapasiteten sin. Det vil gagne både virksomheten, den enkelte arbeidstaker, og samfunnet som helhet, sier Bolstad.

Ansvar for psykisk helse

Bolstad peker også på at regjeringen har økt sitt fokus på psykisk helse, med lanseringen av opptrappingsplanen for psykisk helse i fjor.

- Dette er viktig, men vi kan ikke bare overlate dette til staten. Virksomheter må også ta ansvar for å tilrettelegge for at ansatte kan være i arbeid, legene må i større grad vurdere om full sykemelding er det riktige og den enkelte må ta sin del av ansvaret, sier Bolstad.

Han understreker at mange arbeidstakere opplever sykefravær som en konsekvens av "summen av livet". Noe er innenfor virksomhetenes kontroll, men langt fra alt.

- Vi må jobbe for en åpenhetskultur, der det er greit å snakke om psykisk helse på arbeidsplassen. Bare 14 prosent av virksomhetene sier at de har en slik kultur i dag. Dette må vi forbedre, for jobben din er psykt viktig, avslutter Bolstad.

Flere artikler

Sykepleier sliten credit gpointstudio
Arbeidsmiljø og sykefravær
Tett på ledelse som nøkkel til lavere sykefravær
Tett på ledelse som nøkkel til lavere sykefravær
Lars Christian Larssen
Arbeidsmiljø og sykefravær
Kraften av gode relasjoner på arbeidsplassen
Kraften av gode relasjoner på arbeidsplassen
Siw Tone Innstrand
Arbeidsmiljø og sykefravær
Helsefremmende arbeidsplasser – hva, hvorfor og hvordan
Helsefremmende arbeidsplasser – hva, hvorfor og hvordan