Generativ kunstig intelligens og HR-analyse
Nye muligheter oppstår når generativ kunstig intelligens møter HR-analyse, samtidig oppstår det også nye former for risiko, Jarle Hildrum, direktør i Deloitte, som kommer på konferansen HR Analyser 2024.

- Hvor finner vi koblingen mellom Generativ AI og HR-analyse?
- Koblingen mellom generativ AI og HR-analyse ligger hovedsakelig i muligheten for å demokratisere avansert dataanalyse. Generativ AI kan gjøre det mulig for HR-folk å utføre komplekse analyser uten dyptgående tekniske ferdigheter eller programmeringskunnskaper.
Men det er viktig å merke seg at HR-team fortsatt må sikre høy datakvalitet. Hvis dataene er mangelfulle, hjelper det lite med generativ KI. At man stiller forretningsrelevante spørsmål. HR analyser skal hjelpe virksomheten med å levere på de viktigste målene, ikke kun hjelpe HR, og at analyseresultatene brukes i viktige, gjentakende beslutningsprosesser som leder til verdi for kunder og ansatte.
Må være klar over både risiko og muligheter
- Hvilke muligheter gir dette som vi ikke har i dag?
Det er flere ting. Blant annet enklere tilgang til avanserte analyseverktøy for folk i HR, automatisering av deler av datainnsamlingen samt ulike typer avansert analyse, og generering av innsiktsfulle rapporter og visualiseringer.
- Er det risiko forbundet med å ta AI i bruk i HR-analyser?
- Ja, det er flere potensielle risikoer i dette. Aller først gjelder det personvern og datasikkerhet. Bruk av språkmodeller i HR analyse kan true ansattes personvern, da dataene kan komme på avveie, bli brukt til terning av modellene etc. Dette kan løses ved at man bruker AI til å utvikle programvarekode til HR analyser, og siden kjører koden i et lokalt utviklermiljø.
- Det er også risiko knyttet til bias og diskriminering. AI-systemer kan arve og forsterke eksisterende skjevheter i data, noe som kan føre til urettferdige beslutninger. Mangel på gjennomsiktighet for eksempel "Black box"-algoritmer som kan gjøre det vanskelig å forstå og forklare beslutninger. Overavhengighet av teknologi og for stor tillit til AI-systemer kan føre til at menneskelig dømmekraft og erfaring nedprioriteres, og sist men ikke minst kompetansegap. Mangel på AI-kompetanse i HR-avdelinger kan føre til feilaktig bruk eller tolkning av analysene.
Mange eksperimenterer med generativ kunstig intelligens
- Kan du gi et par eksempler på virksomheter som har tatt dette i bruk og hvordan de jobber?
- Generativ kunstig intelligens i HR analyser er så nytt at jeg ikke kjenner virksomheter som har kommunisert om ferdige løsninger. Men mange eksperimenterer med dette nå, inklusive Deloitte og flere av våre kunder. I tillegg jobber de store HCM leverandørene med dette, som Workday, SAP, ServiceNow, samt mindre og spesialiserte som Eightfold, Sana, Bersin Company og lignende, avslutter Jarle Hildrum.
Flere artikler


