Hvordan bygge et mer menneskelig arbeidsliv i AI-alderen
Vi står overfor et vendepunkt i hvordan arbeidslivet utvikler og bygger arbeidsstyrken. Både den lynraske utviklingen av generativ AI, overgangen til en ferdighetsbasert tilnærming til talent, samt integrasjon av rekruttering, læring og utvikling for en holistisk tilnærming til talent management er endringer som vil påvirke dette fremover.
- Den raske endringstakten i måten vi jobber på er noe alle tenker på. 70 prosent av globale ledere opplever at ting beveger seg raskere enn noen gang. Og det er ikke bare ledelsen som føler presset; nesten to tredjedeler av ansatte over hele verden føler seg overveldet av hvor raskt arbeidslivet utvikler seg, og sier at de trenger mer støtte enn noen gang før for å holde tritt, sier Paula Björnstjerna, Sales Director og leder LinkedIn Talent Solutions i Nord-Europa.
Björnstjerna kommer til Rekrutteringsdagen 2025 med foredraget «Building a more human world of work in the age of AI».
Her vil hun snakke om disse tre store endringer vi ser i arbeidslivet. Vi går inn i en tid med store muligheter og forandringer. Disse tre endringene vil påvirke mye av det vi gjør:
- Den lynraske utviklingen av generativ AI
- Overgangen til en ferdighetsbasert tilnærming til talent
- Integrasjon av rekruttering, læring og utvikling for en holistisk tilnærming til talent management.
Fleksibelt arbeid i endring
Fleksibelt (eller hybrid) arbeid er i endring ettersom flere virksomheter sier de fortsetter å utvikle sine tilbake-til-kontoret (RTO) planer. En fjerdedel av medarbeidere sier at en av deres største nåværende utfordringer er å bevise at de kan jobbe effektivt eksternt. Björnstjerna viser til LinkedIn-data der de ser at 68 prosent av jobbsøknadene går mot fjern- og hybridroller, mens jobbannonser for fjern- og hybridarbeid har gått ned med 13 prosent over år.
- Selv om fleksibelt arbeid potensielt fører til at ansatte kjenner behov for å overkompensere for å bevise at de jobber hardt når de ikke er på arbeidsstedet, forblir denne typen arbeid svært ønskelig. Imidlertid har mulighetene for fjern- og hybridroller minket ettersom arbeidsgivere heller mer mot at jobben utføres på stedet, forklarer Björnstjerna
AI er en forretningsmessig nødvendighet
Å ta i bruk nye teknologier, spesielt generativ AI, har høyt fokus hos mange arbeidstakere da de ser etter måter å innpasse dette i sine arbeidsoppgaver. Mens bedriftsledere på tvers av bransjer er opptatt av produktivitetsløftet AI gir, sliter mange med å implementere det i stor skala.
- Våre data antyder at i løpet av de neste årene vil ferdighetene som kreves for de fleste jobber endre seg betydelig (med 70 prosent), med AI som akselererer denne transformasjonen – jobber endrer seg, selv om vi ikke endrer jobber, sier Björnstjerna.
Dette ble også svært tydelig da World Economic Forum la frem rapporter Future of jobs i forrige uke.
79 prosent av ledere mener AI er en forretningsmessig nødvendighet, men 60 prosent mangler en visjon for å implementere det viser undersøkelsen Björnstjerna referer til.
- Vi har sett en 117 prosent økning i ikke-tekniske profesjonelle som utnytter LinkedIn læringsplattform for å bygge AI-kompetanse. AI endrer raskt hvordan vi driver forretning. Men AI er langt fra den eneste måten bedrifter innoverer på for å lykkes – menneskelig kreativitet og relasjonskapital er fortsatt de fremste konkurransefortrinnene som driver formålsdrevne virksomheter.
Disse menneskelige ferdighetene ble også trukket frem som fremtidige ferdigheter det vil være behov for i Future of jobs.
- Tenk på dette: roller som dataforsker, sosiale medieransvarlig og leder for bærekraft eksisterte ikke for 20 år siden. Faktisk eksisterte ikke 80 prosent av toppjobbene som er i vekst i Norden for "bare" 20 år siden.
- Endringene som skjer på arbeidsplassene, er utfordrende for både ledere og fagfolk ettersom det tvinger alle til å revurdere hvordan de opererer. Mens endringstakten kan føles overveldende, gir det også muligheter for de som tar ansvar og bygger nye ferdigheter. Her er noen av de største skiftene vi har sett, avslutter Paula Björnstjerna:
- Dagens nyutdannede er på vei til å ha nesten dobbelt så mange jobber i løpet av karrieren sammenlignet med nyutdannede for 15 år siden
- LinkedIn medlemmer sier de prioriterer menneskelige ferdigheter
- De største endringene ledere fokuserer på i 2025
HR sin rolle i dette arbeidet blir å koble sammen teknologiske og menneskelige ferdigheter, dette skal Paula snakke om på Rekrutteringsdagen 2025 -12. februar.
Paula Björnstjerna er Sales Director og leder LinkedIn Talent Solutions i Nord-Europa og var en av de første ansatte i Norden. I sin rolle samarbeider Paula tett med HR-ledere og rekrutteringsansvarlige, og støtter dem i å navigere i en arbeidsverden i rask endring. Hun hjelper organisasjoner med å forstå og håndtere de store skiftene som påvirker hvordan vi tiltrekker, rekrutterer og beholder talenter. Paula har en mastergrad i industriell økonomi.
Meld deg på Rekrutteringsdagen 2025! Hold deg oppdatert på de nyeste trendene, forbered deg på fremtidens arbeidsliv og hent inspirasjon til arbeidshverdagen. Sammen skal vi diskutere hvordan vi kan skape fremtidens arbeidsliv – et arbeidsliv som er både bærekraftig, inkluderende og konkurransedyktig.
Velkommen til en dag full av innsikt, inspirasjon og nettverksbygging.