Ville du latt AI designe hvordan du vil leve?

I en verden der endringshastigheten aldri har vært høyere, og kompleksiteten i organisasjoner stadig øker, blir evnen til å samarbeide smart mellom mennesker og kunstig intelligens (AI) en avgjørende faktor for suksess.

Alexander Lofgren web

På HR Forum 2024 kommer Alexander Löfgren, forsker og konsulent innen kollektiv intelligens, med et engasjerende foredrag om hvordan bedrifter kan utnytte denne sammensmeltningen av menneskelig og maskinell intelligens for å skape mer meningsfulle og effektive arbeidsplasser.

Denne artikkelen gir et innblikk i hvordan HR kan lede an i en tid preget av raske teknologiske endringer, og hvordan organisasjoner kan navigere kompleksiteten i det moderne arbeidslivet ved å utnytte AI som en kraft for godt. Ved å balansere teknologi med menneskelig innsikt kan vi skape arbeidsplasser som ikke bare er effektive, men også dypt meningsfulle.

Kompleksitet og Samarbeid: Hvorfor er det viktig?

Kompleksiteten i dagens arbeidsliv handler ikke bare om teknologiske fremskritt, men også om strukturelle endringer, nye regelverk og utvikling av arbeidsmetoder. Ifølge Löfgren er det et stort behov for å forstå hvordan vi kan organisere oss rundt riktige oppgaver og personer, inkludert AI, for å møte disse utfordringene. Samarbeid blir da ikke bare en nødvendighet, men en strategisk tilnærming for å overleve og trives i en verden i stadig endring.

- Vi står overfor en fantastisk mulighet til å omforme våre liv og arbeidsplasser. Hvis vi svarer på spørsmålet om hvordan vi vil leve, kan vi bruke AI til å designe det.
Alexander Löfgren

Hvordan påvirker vi hverandre for å samarbeide smartere?

Löfgren påpeker at nøkkelen til smart samarbeid i komplekse oppgaver ligger i å skape en kultur for kollektiv intelligens, hvor både menneskelig innsikt og AI spiller sentrale roller. Dette krever en dyp forståelse av hvordan mennesker påvirker hverandre og hvordan man kan utnytte denne påvirkningen til å fremme smartere samarbeid.

- Det handler om mer enn bare teknologi, forklarer Löfgren. Det er en meningsskapende prosess hvor vi må spørre oss selv hvordan vi kan skape verdi og motivasjon for individer. Teknologien er en katalysator, men det er menneskene som gir mening til arbeidet.

AI som Frihetsrevolusjon

Löfgren er en av dem som ser AI som en mulig frihetsrevolusjon i arbeidslivet. I motsetning til de som frykter en fremtid styrt av roboter, ser han AI som en mulighet til å frigjøre mennesker fra repetitive og transaksjonelle oppgaver, slik at de kan fokusere på mer kreative og empatiske aspekter av arbeidet.

- AI kan gjøre det maskiner kan best: håndtere og analysere data og koordinere prosesser. Da kan mennesker i stedet fokusere på det som krever menneskelig innsikt, kreativitet og empati.
Alexander Löfgren

Dette perspektivet utfordrer det tradisjonelle synet på arbeid, hvor status ofte har vært knyttet til evnen til å utføre kompliserte, men ofte monotone oppgaver. Med AI kan vi, ifølge Löfgren, skape en arbeidsplass der mennesket er i sentrum, og hvor vi kan bli de beste, kreative versjonene av oss selv.

Den Hybride Arbeidsplassen og Fremtidens Lederskap

Et av de store spørsmålene i denne nye æraen er hvordan vi best kan utnytte den digitale og menneskelige kapasiteten i fellesskap. Löfgren mener at svaret ligger i hybridisering – en sammensmelting av menneskelig og kunstig intelligens. Dette krever imidlertid en ny type lederskap, en som er tilpasningsdyktig og i stand til å lede i en verden der både mennesker og maskiner spiller avgjørende roller.

- Vi er ikke vant til fleksible arbeidsplasser, enn mindre å lede dem. Derfor vil fremtidens arbeidsplasser kreve en ny type lederskap og tilpasningsevne, sier Löfgren. Det krever trening hvis vi på beste måte skal utnytte den superkraften som AI er.

- Dette innebærer også en endring i hvordan vi ser på samarbeid. HR har en kritisk rolle i denne overgangen ved å skape en balansert tilnærming der både mennesker og maskiner kan jobbe sammen på en meningsfull måte.
Alexander Löfgren

AI og Meningsskapende Prosesser

En av de viktigste innsiktene i Löfgrens foredrag er hvordan AI kan bidra til meningsskapende prosesser. Han advarer mot å se på AI som en ren teknologisk løsning, og oppfordrer i stedet til å fokusere på de utfordringene vi står overfor, og hvordan AI kan hjelpe oss med å forbedre våre arbeidsplasser.

- Vi må snu perspektivet: Hva er utfordringen vi har? Hvordan kan vi forbedre vår arbeidsplass? Først deretter tar man inn teknologien som hjelp, forklarer Löfgren.

Dette betyr at AI ikke bare kan brukes til effektivisering, men også som et verktøy for å lette endring, for eksempel gjennom atferdsendringer som fremmer bærekraftige arbeidsmetoder.

HRs Rolle i Fremtiden

HR står i en unik posisjon til å være en sentral aktør i denne omformingen av arbeidslivet. Ved å bli mer involvert i den daglige virksomheten og fungere som trenere og agenter for endring, kan HR bidra til å skape en bærekraftig arbeidsplass der mennesker føler meningsfullhet.

- Virksomheter må bli mer verb og mindre substantiv – mindre organisasjon og mer organisering, sier Löfgren, og understreker at HR må fokusere på handling og fleksibilitet for å skape verdi i den nye arbeidsvirkeligheten.

Fremtiden er Nå

Löfgren avslutter med en kraftig påminnelse: AI er ikke noe som ligger i fremtiden, men noe som skjer nå og i tiden fremover. Vi må derfor trene oss i hvordan vi skal jobbe i det hybride arbeidslivet, der både mennesker og maskiner samarbeider på nye måter.

- Vi står overfor en revolusjon i måten vi tenker på arbeid, frihet og teknologi. Hvis vi kan omfavne denne endringen med et åpent sinn og en vilje til å utforske, har vi en enorm mulighet til å skape en bedre, mer meningsfull fremtid for oss alle, avslutter Alexander Löfgren.

Kilde: People nr. 1 2024, et magasin fra Sveriges HR-Förening, HR Norge, oversatt og bearbeidet med AI.
Foto: Karl Nordlund: Bildene er tatt på United Spaces Solna Strand i Stockholm.

Alexander Löfgren er utvikler av kollektiv intelligens i offentlig og privat sektor hos Influence AB, doktor i industriell økonomi og organisasjon samt forfatter av boken ”Smart samarbete”. Alexander er en aktiv samfunnsdebattant om organisering, lederskap, teknologi og samarbeid for utfordringer og utviklingsspørsmål i næringslivet og samfunnet, og han er også spaltist i Chefstidningen. Ta gjerne del i podkaster, artikler og TV-innslag med Alexander Löfgren på LinkedIn.

Konferanse
HR Forum 2024 6. - 7. november på Scandic Fornebu

Velkommen til HR Forum 2024!

Vi må ta grep! Norsk samfunn og arbeidsliv er under ombygging. Vi står midt i mange ulike utfordringer, som også gir nye store muligheter. Det handler om å øke produktivitet og omstille. Dette handler framfor alt om mennesker!

Med HR Forum 2024 ønsker vi med ulike perspektiver og innfallsvinkler å synliggjøre hva som skjer rundt oss og hva det betyr for norsk arbeidsliv.

HR Forum 2024 494x389 Ny landingsside

Flere artikler

Paula Bjornstjerna
Digitale løsninger innen HR
Hvordan bygge et mer menneskelig arbeidsliv i AI-alderen
Hvordan bygge et mer menneskelig arbeidsliv i AI-alderen
Jarle Hildrum web
Digitale løsninger innen HR
Generativ kunstig intelligens og HR-analyse
Generativ kunstig intelligens og HR-analyse
HR AI artikkelformat
Digitale løsninger innen HR
Generativ AI i HR: Redusere kostnader og øke effektiviteten
Generativ AI i HR: Redusere kostnader og øke effektiviteten