Yaras reise mot en ferdighetsbasert organisasjon
Som en av verdens ledende virksomheter innen bærekraftig landbruk har Yara de siste fire årene jobbet systematisk med å implementere en ferdighetsbasert tilnærming på tvers av hele organisasjonen.

Fremtidens arbeidsliv handler ikke om stillingstitler, men om ferdigheter. Det mener Rino Skarpnord, Director Learning & Development i Yara. Som en del av sin satsing på bærekraft og fremtidig vekst, har Yara de siste årene lagt om kursen for hele organisasjonen. Nå står ferdigheter i sentrum for alt fra strategisk utvikling til den enkelte ansattes karrierevei.
– Verden er i endring, og det er også læring, sier Skarpnord.
Han forklarer at det var nettopp endringene i omverden som trigget Yaras reise mot en ferdighetsbasert organisasjon. For å møte raske taktskifter og økt usikkerhet, måtte også kompetansearbeidet tenkes nytt.
– En ferdighetsbasert tilnærming betyr at vi setter ferdigheter og evner i sentrum, og ikke kun tradisjonelle stillingsroller, sier han.
Dette innebærer å bryte ned kompetansemodeller til også å inneholde enkeltstående ferdigheter som kan gjenbrukes på tvers av roller og situasjoner. Slik får Yara en mer fleksibel og fremtidsrettet organisasjon.
Ni personas og 17 000 ansatte
Yara startet arbeidet med å definere ferdigheter som er nødvendige for å levere på operasjonelle oppgaver, men som også er avgjørende for å nå selskapets strategiske mål. Gjennom ni personas ble det laget ferdighetsprofiler som kunne tilpasses av den enkelte medarbeider og rollen de har i organisasjonen.
– Det var egentlig starten på reisen. Vi fikk samlet inn skillsprofiler på ansatte og fikk dermed oversikt over ansattferdigheter som vi tidligere hadde liten eller ingen innsikt i, sier Skarpnord.
Etter to og et halvt år har rundt 70 prosent av de 17 000 ansatte en skillsprofil i selskapets opplæringssystem.
Ferdigheter styrer utvikling – og strategi
Den ferdighetsbaserte tilnærmingen er tett koblet til Yaras overordnede strategi.
– Hele utgangspunktet er å understøtte våre strategiske ambisjoner og forretningsmål, sier Skarpnord.
Han trekker frem ferdigheter som forretningsforståelse, entreprenørskap, kritisk tenkning, AI og samarbeid som noen eksempler. Disse ferdighetene defineres både individuelt og på gruppenivå, og læringsløpene tilpasses deretter.
– Vi benytter personatilpassede læringsløp ved hjelp av algoritmer i læringsløsningen vår, denne er basert på ferdigheter, men også hva andre med lignende roller i selskapet engasjerer seg i, og hva man har vist interesse for før. Litt som Amazon, anbefalinger om at de som likte denne boken likte også disse bøkene etc. Det betyr at vi treffer bedre på individuelle utviklingsbehov og møter ansatte tettere på der de befinner seg i sin arbeidshverdag, sier Skarpnord.
Mer motiverte ansatte
Skarpnord forteller at de ansatte har tatt godt imot den nye måten å jobbe med kompetanse på.
– De opplever at læringen er mer relevant, fordi den knyttes direkte til deres faktiske arbeidssituasjon. I tillegg har vi økt tilgjengeligheten til opplæring for alle gjennom digitale satsninger, og en ytterligere fordel er at læringen i mye større grad drives frem av de ansatte selv.
En av de mest spennende effektene, mener han, er hvordan ferdigheter nå fungerer som en form for valuta.
– Vi lyser ut utviklingsmuligheter med krav til bestemte ferdigheter. Har du den rette profilen, kobles du automatisk mot nye muligheter i Yara i vårt interne «Opportunity Marketplace». På sikt kan dette være en veldig god måte å påvirke egen karrierevei på, sier han, gjennom at ansatte får praktisk erfaring med oppgaver og dermed bygger en bro mellom teoretisk og praktisk kunnskap.
Likevel erkjenner han at det stiller krav til kontinuerlig innsats fra medarbeiderne.
– Noen kan oppleve det krevende å holde profilen oppdatert, i hvert fall i starten. Men jeg tror det er viktig å fremheve at belønningen for læringsinnsatsen kommer i form av nye og spennende muligheter i selskapet.
Engasjementet øker
Skarpnord viser til internasjonale undersøkelser som slår fast at selskaper med ferdighetsbasert tilnærming har 98 prosent større sannsynlighet for å beholde talenter og øke medarbeiderengasjement.
– Vi ser det også hos oss. Engasjementet rundt læringsmuligheter er langt høyere enn hos konkurrentene våre, og vi har blitt raskere til å tilpasse oss endringer.
Gjennom kontinuerlig måling av hvordan ferdigheter utvikler seg, både opp og ned, har Yara også fått bedre oversikt over den samlede kompetansen i organisasjonen.
– Dette understreker verdien av å sette ferdigheter i sentrum av vår lærings- og utviklingsstrategi, sier Rino Skarpnord.
Rino Skarpnord er Director Learning & Development i Yara og har lang erfaring med å utvikle effektive og engasjerende læringsløsninger. Han har ledet arbeidet med å gå over til en ferdighetsbasert organisasjon, og er opptatt av å knytte kompetanseutvikling tett opp mot konkrete forretningsmål. De siste 20 årene har han jobbet som rådgiver for en rekke bransjer, med fokus på praktisk læring og moderne teknologi. Rino har hovedfag i pedagogikk fra Universitetet i Oslo og brenner for å gjøre læring relevant, morsomt og fremtidsrettet."
Fokuset på kompetanseutvikling har aldri vært større – både blant oss som arbeider med kompetanseutvikling i arbeidslivet, og nå også blant politikere og ledere. Ifølge World Economic Forum må 40 prosent av dagens jobbferdigheter oppdateres innen de neste fem årene for at vi skal holde tritt med utviklingen i teknologi og arbeidsmarked.
Sett av 6. mai og bli med oss for å dele innsikt, nettverk og ideer som kan transformere din virksomhet.

Flere artikler

