Innovasjon, omstilling og utenforskap i fokus

Årets HR Forum dreide seg i all hovedsak om å navigere i en tid preget av raske endringer, kriser og nye muligheter. Det var flere dyktige foredragsholdere fordelt på to dager, og blant høydepunktene var bidragene fra Kjell Nordström, Hilde Bjørnland, Silvija Seres og Alexander Löfgren.

HR Forum 2024 fellesbilde

HR Forum 2024 gikk av stabelen på Scandic Fornebu 6.-7. november, og samlet nesten 400 deltakere, foredragsholdere og utstillere til inspirerende foredrag, diskusjoner og innsiktsfulle møter. Foredragsholderne kastet lys over hvordan vi som samfunn og arbeidsliv må tilpasse oss, og bruke endringene vi står i til noe positivt i en stadig mer kompleks verden.

Dag en av konferansen var det de store linjene som var i fokus. Konferansens første foredragsholdere, Kjell Nordström og Hilde Bjørnland, ga oss et lite makrobilde på verden rundt oss, med et økonomisk- og arbeidslivsrettet blikk. Dette var spesielt viktig på grunn av valgresultatet i USA natten før.

Daglig leder i HR Norge, Even Bolstad, innledet konferansen ved å gi et bilde av hvorfor HR er så viktig i det arbeidslivet og det samfunnsbildet vi har nå.

- Det er folk og kompetanse det vil være fokus på fremover, og dette er HR, sa Bolstad.

Optimisme, urbanisering og tillit

Kjell Nordstöm på scenen

Den verdenskjente globale forretningsstrategen og forfatteren Kjell Nordström tok for seg hvordan verden har gått fra optimisme til kriser, som Brexit, pandemien og krigen i Ukraina. Krise på krise etter 40 år med opptur har gjort noe med oss.

- Vi endrer oppførsel når det blir krise. Vi gjør ting fort, ting som vi kanskje ikke ville gjort om det ikke var krise, forklarer Nordström.

Nordiske land har klart seg bedre gjennom krisene takket være sterke samfunnsverdier som tillit og åpenhet for ny teknologi. Denne kombinasjonen av "high trust" og ønske om innovasjon har gjort våre økonomier mer robuste, og tillit vil være en nøkkelfaktor for å navigere i en verden som blir mer fragmentert.

Nordström snakket nemlig også om en ny verdensorden, og hvordan dette innebærer at vi i større grad vil operere innenfor mindre regionale markeder, og virksomheter må tilpasse seg en mer oppdelt global økonomi.

- Igjen bygges det murer i verden, for n’te gang. Det er ikke «the end of history”, men det er en annen historie, og det er mulig å forholde seg til det. Verden faller inn i sju små verdener, og vi kommer i større grad til å reise og drive business i den delen av verden hvor vi hører til, sa han.

Utfordringer for norsk økonomi

Hilde Bjørnland på scenen

Professor i samfunnsøkonomi Hilde Bjørnland pekte på de økonomiske utfordringene Norge står overfor, blant annet en svekket produktivitetsvekst og en offentlig sektor som bruker betydelige ressurser uten nødvendigvis å oppnå mer effektivitet.

- Om vi ser på de områdene vi bruker offentlig pengebruk på, som skole og helsehjelp, så har ikke vi det noe bedre enn i Sverige. Hvis vi ønsker å ha en stor offentlig sektor er det i alle fall viktig at vi får mer igjen for pengebruken, sa Bjørnland.

Hun pekte også på den økende utenforskapen og manglende omstilling som en såkalt mutert Hollandsk syke.

- Enkelt forklart; I Nederland fant man gass, og ga pengene til offentlig sektor. Men dette fikk ingen ringvirkninger, og de tapte pengene. Dette er også et sykdomstegn hos oss. Det er flere og flere som faller utenfor arbeidslivet, uføretrygden øker. Nå har vi 10 prosent av arbeidsstyrken utenfor arbeidslivet. Men når vi skal omstille er det faktisk bedre med høy arbeidsledighet, for da kan arbeidskraften tas i bruk, forklarte Bjørnland.

Hun påpekte at vi må være forberedt på at oljealderen går mot slutten, og at det kreves en omstilling til kunnskaps- og teknologibaserte næringer for å sikre fremtidig vekst og velstand. Kompetansebehovet for fremtidens arbeidsliv ble også fremhevet. I Norge har vi utfordringer med at vi kan utdanne oss til det vi vil, og ikke hva vi trenger. Og Norge har en større andel enn andre land som ikke er kvalifisert til mer fremtidsrettede yrker. I tillegg har vi utfordringer med å tiltrekke oss den arbeidskraften vi trenger på grunn av valutakurs, at renta trolig vil holde seg høy lengre her enn i andre land, og at det er mindre attraktivt å starte virksomheter i Norge.

- Tiden som annerledeslandet er over, sa hun.

Få folk til å føle seg som vinnere

Costas Markides på scenen

Professor i strategisk ledelse, Costas Markides fulgte opp med et engasjerende innlegg, som fikk strålende tilbakemeldinger fra deltakerne på konferansen. Han snakket særlig om hvordan HR og ledere kan styrke ansattes motstandsdyktighet i en verden preget av kontinuerlig endring og disrupsjon.

- Endring må skje på et emosjonelt nivå, og ikke intellektuelt. Oppgaven er å engasjere hjertet til folk. Har du for eksempel noen gang følt kjærlighet ved å se på en PowerPoint-presentasjon, sa Costas, og viste til at vi må gjøre mer enn å fortelle folk at de skal stå i endring for å få ansatte med oss.

Costas fremhevet tre nøkkelstrategier som HR kan ta i bruk: gi ansatte en meningsfull hensikt, skape et støttende miljø og gi dem håp og tro på suksess. Han understreket at en vellykket implementering krever at disse tiltakene ikke bare forstås, men også omsettes til praksis i det daglige.

Få folk til å føle seg som vinnere, og skap en positiv krise var blant rådene til Costas.

Nytenkning og livslang læring

Silvija Seres

AI var naturligvis et tema også på HR Forum, og teknolog og AI-investor Silvija Seres fokuserte på viktigheten av livslang læring i en verden i stadig endring. Hun argumenterte for at læring må systematiseres og gamifiseres for å gjøre det enklere å inkludere i hverdagen. Hun oppfordret til nytenkning og å være proaktive i stedet for å vente på at gamle arbeidsformer skal fases ut. For å kunne møte fremtiden må virksomheter utfordre dagens praksis og prioritere en smidig tilnærming til omstilling.

Alexander Löfgren

Også Alexander Löfgren snakket om AI og adresserte samspillet mellom mennesker og kunstig intelligens. Han understreket at AI kan bidra med effektivisering av rutineoppgaver, mens mennesker tilfører empati og relasjonell forståelse.

- Ved å kombinere disse styrkene kan vi skape større verdi og mening i arbeidslivet. Klare formål og forventninger rundt bruken av AI er avgjørende for å oppnå optimalt samarbeid mellom mennesker og maskin, fortalte Löfgren.

Utenforskap og muligheter

En annen stor utfordring er utenforskap og frafall fra arbeidslivet, og derfor var det fint med foredraget Utenforskap som bemanningsstrategi med Bjørn Arild Wisth fra Strawberry og Andreas Berfenstam fra OsloKollega Utvikling. De fortalte hvordan Strawberry i samarbeid med OsloKollega får flere hundre mennesker, som står utenfor arbeidslivet inn i jobb gjennom utradisjonelle rekrutteringsprosesser og ved å fokusere på individuell tilrettelegging. Dette ble fremhevet som en løsning både for å møte rekrutteringsutfordringer og for å skape samfunnsnytte, og som en mulighet til å se nytt på måten man organiserer arbeidet på. Ny fordeling av oppgaver kan fristille tid for de med spesialkompetanse.

Videre denne dagen delte Mariam Hamzaoui fra NAF deres erfaringer med todelt ledelse, som har gitt HR en ny standing og rolle i organisasjonen. Ved å dele ledelsen mellom personalansvar og leveranseansvar har også NAF blitt en mer endringsdyktig organisasjon.

Dag en ble avsluttet med filosof Einar Øverenget som oppfordret til å se mennesker med et ressursfokus, og at vi klarer å se folk mer for hva de klarer å bidra med enn deres eventuelle utfordringer.

Ledelse i fokus

Dag to startet med flere populære parallellseksjoner med fokus på hvordan HR kan ta en rolle i å realisere produktivitetsgevinster fra AI, med konkrete eksempler fra norske virksomheter, og gode eksempler på hvordan skape sosialt bærekraftige og produktive virksomheter gjennom ny organisering, ny stressforståelse og spissede tiltak mot generasjon Z og nevromangfold.

Her var det mer hands on-læring som konferansedeltakerne kunne ta med tilbake i arbeidshverdagen.

Dagen ble avsluttet i plenum hvor det var mye fokus på ledelse. Både med utdeling av HR Norges Lederpris, som i år gikk til konsernsjef i Haugaland kraft, Pablo Barrera og med professor i psykologi, Henning Bang som tok for seg utfordringer i norske ledergrupper.

Han påpekte hvordan mange ledergrupper sliter med mangel på et klart mandat og hensikt, noe som skaper usikkerhet rundt gruppens faktiske formål. Han fremhevet også betydningen av effektive møteprosesser og nødvendigheten av å gå fra å være en samling individuelle ledere til et samkjørt team. Videre understreket Bang viktigheten av psykologisk trygghet i gruppen – en kultur der medlemmene kan være åpne og reflektere over egen praksis uten frykt. Bang kom også med perspektiv som gir ledergrupper konkrete verktøy for å jobbe mer målrettet og samstemt.

Christian Ørsted

Konferansen ble avsluttet med Christian Ørsted, dansk ledelsesrådgiver og forfatter av bestselgerne «Livsfarlig ledelse» og «Fatale forandringer». Han snakket særlig om hvorfor endringer er så utfordrende og hvordan man kan lede på en god måte i en stadig mer utfordrende verden.

Veien videre

HR Forum 2024 var en påminnelse om at vi står overfor en tid med store utfordringer, men også muligheter. Innovasjon, tillit og viljen til å tenke utenfor boksen vil være avgjørende for å møte fremtidens arbeidsliv. For deltakerne ble det tydelig at samarbeid – både mellom mennesker, teknologi og på tvers av samfunnssektorer – er nøkkelen til å bygge robuste og fremtidsrettede organisasjoner.

- Målet vårt har vært å gi HR og ledere et innblikk i hvilke utfordringer og muligheter som venter oss i tiden fremover, kombinert med konkrete perspektiv og tiltak som de kan ta i bruk for å navigere gjennom dette. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra deltakere om at de har fått med seg mye matnyttig innhold og nye perspektiv etter disse dagene, sier fagansvarlig og produktutvikler for årets konferanse, Lotte Alvik Nilsen.

Les flere artikler fra HR Forum 2024:

Flere artikler

AI HR
Ledelse som rammeverk
Makrotrender som vil påvirke jobber, kompetanse og ferdigheter
Makrotrender som vil påvirke jobber, kompetanse og ferdigheter
Future of Jobs Report
Ledelse som rammeverk
Dette er kompetansen og ferdighetene som blir viktig framover
Dette er kompetansen og ferdighetene som blir viktig framover
Mann sporsmalstegn
Ledelse som rammeverk
Er arbeidslivet klart for samfunns­endringene?
Er arbeidslivet klart for samfunns­endringene?