Alexandra Ba Oppslag 2

Dato: 24. oktober 2019

Skrevet av: Paal Leveraas

Alexandras app gir god kjemi med nye medarbeidere

Hvordan sikre god kjemi med nyansatte allerede før de starter i den nye jobben? Det finnes (snart) en app for det, og det er verdens største kjemikonsern som har fått denne appen for bedre kjemi mellom nyansatte og arbeidsgiver utviklet.

Du ble innkalt til intervju, gikk gjennom alle intervjuene, og endelig, etter en lang, lang prosess, får du beskjed om at du er den utvalgte. 

Glad og fornøyd og lykkelig og forventningsfull signerer du ansettelsesavtalen og sender oppsigelse av din nåværende jobb. 

Vel hjemme åpner du en flaske god vin og feirer. 

Stillheten

Så blir det stille. 

Musestille. 

I tre måneder er det ikke ett eneste livstegn fra virksomheten som har bestilt din tid og energi for overskuelig fremtid.

Det gjør deg litt urolig. Men du rister det av deg. 

Når ventetiden er over, tropper du lett nervøs opp på din nye arbeidsplass. Du er spent, men føler deg som en fremmed, med bare et overfladisk innblikk i arbeidsoppgavene og svært lite innblikk i kultur, verdier og hvem din leder og dine kolleger er. 

Det går seg jo til. 

Eller ikke.

Må det være slik?

Det spørsmålet stilte Alexandra Bjerch-Andresen seg etter at hun selv hadde besøkt det store, stille rommet mellom to jobber. 

Lagde en app

Hun hadde fått jobb som HR manager i det norske datterselskapet til BASF.

Skjermbilde app

— Nei, det må ikke være slik, svarte hun seg selv, og fant fram smarttelefonen sin. 

— Det finnes sikkert en app for det, tenkte hun. 

Men, nei, det fantes ikke en app for det. 

Apper som hjelper til med logistikken ved nyansettelser er det nok av. De passer på at du har en PC, en epost-konto, at du er inne i lønnssystemet og andre strukturelle ting. 

— Men apper som letter den «myke» delen av onboarding-prosessen fantes ikke den gangen, sier Alexandra.

Hun bestemte seg for å lage en. Litt research, og hun var snart i kontakt med den norske startupen Someday. 

Snakker til hjertet

—  Jeg ville ha noe som snakker til hjertet hos den nyansatte før de starter, forteller hun. —  Jeg ville ha et verktøy som passer for alle, eller i det minste alle i vår nordisk-baltiske region, og for alle nivåer av ansettelser. 

—  Jeg ville ha noe som skaper stolthet og setter folk inn i kulturen før første arbeidsdag. 

Nå har hun fått det, og appen testes ut i disse dager. 

—  Hva skjer for en nyansatt i BASF nå da?

—  En ny jobb handler ikke bare om den nye medarbeideren, men hele familien. Så vi sender en blomsterbukett hjem. De får et hyggelig kort fra sin kommende leder som takker dem for valget. 

—  Når appen er ferdig vil den hjelpe den nyansatte til å sette seg inn i kulturen og få oversikt over hva BASF driver med. Når jeg sier at jeg jobber i BASF tenker folk kassetter. Appen hjelper den nyansatte med å lage sin egen «elevator pitch» som svar på spørsmål om hvor de jobber og hva de gjør.  

Fun facts

— Ingenting er obligatorisk, men alt er tilgjengelig, og det presenteres på en engasjerende måte. Som «fun facts» for eksempel: Visste du at BASF har oppfunnet fargen indigo – en farge som i mange år er blitt brukt til å farge jeans? Visste du at BASF skaper kjemi for en bærekraftig fremtid? Visste du at BASF har oppfunnet boost-materialet som er i sålene på Adidas sine boost sko?

—  Våre medarbeidere er våre viktigste ambassadører, og det er viktig at vi holder relasjonen varm også i perioden før de begynner i ny jobb.

Settes i system

—  Hva blir annerledes i onboarding og pre-onboarding med denne appen?

—  Noen av tingene gjør vi allerede, som at vi oppfordrer ledere til å invitere til en kaffe og kanskje et møte med teamet og kollegene. Forskjellen er at det har vært litt tilfeldig, mens det nå settes i system. Vi håper og tror det vil gjøre at folk kommer lettere opp og stå, at det blir en vinn-vinn hvor folk kommer kjappere inn i jobben og samtidig føler seg kompetente og nyttige litt raskere. 

—  Hvor mange ansettelser har dere i året i denne regionen til BASF?

I Norden og Baltikum hadde vi i 2018 72 ansettelser.

Alexandra Bjerch-Andresen

Alexandra er HR Manager, i praksis øverste HR-leder for BASF Norge, med ca 240 ansatte. Hun er sterkt engasjert i muligheter og fremdrift, og har arbeidet med utvikling av organisasjoner og mennesker i hele sitt arbeidsliv. 

Hun har erfaring fra HR-arbeid i norske og internasjonale konsern, som ICA, NorgesGruppen, Coca-Cola og Stamina. Hennes utdanning er fra Profesjonsstudiet i Pedagogisk Psykologi ved Universitet i Oslo og Master of Management fra BI, i tillegg til tittel som Markedsøkonom fra IHM.

Forside program Onboardingkonferansen 2019

Alexandra på Onboarding-konferansen - «Keep it Simple» - praktisk og kulturell onboarding i et internasjonalt konsern - hvordan bygge opp en god onboarding fra bunnen av og hvordan sikre den kulturelle siden av onboarding i et internasjonalt miljø?
Les mer om Onboardingkonferansen 2019 her.
Intervjuet er gjort av Paal Leveraas, coach, skribent og foredragsholder og utgiver av det populære ukebrevet Tirsdag morgen.

Relaterte saker

Alexandra Bjerch Andresen Video Pluss

Onboarding

«Keep it Simple» - praktisk og kulturell onboarding i et internasjonalt konsern

Alexandra Bjerch-Andresen er HR Manager og business partner i BASF AS, Norge. Hun var på Onboardingkonferansen 2019 og snakket om onboarding i et internasjonalt konsern. Gikk du glipp av foredraget kan du se dette her.

Eirill Wiik Video Thumb

Onboarding

Onboarding ved bruk av tjenestedesign

​De siste årene har interessen for designmetodikk og tjenestedesign økt. Samfunnsendringer og teknologitrender er med på å endre måten tjenester leveres og hvordan løsninger utvikles. Gjennom å sette brukeren i sentrum av tjenesteutviklingen er vi med å påvirke utvikling og bruken av teknologi på en helhetlig måte.​ Her får du Eirill Wiik sitt foredrag fra Onboardingkonferansen 2019.

Talya Bauer 1850X704

Hvorfor det kan være smart å bruke 18 måneder på onboarding

Halvparten av enkelte typer ansettelser mislykkes. Det koster virksomhetene blod og tårer. Hvorfor er det sånn? Vi har spurt en av verdens fremste eksperter og forskere på onboarding, Talya Bauer. Her deler hun hva som skiller suksess fra fiasko når du skal få nye medarbeidere inn i folden.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!