Den kreative gåten
Hva er en kritisk kompetanse ledelsen, HR og medarbeiderne gjerne vil ha, men ikke alltid har, selv om det er gratis, ikke krever at du er spesielt modig og heller ikke tar noe av din eller dine medarbeideres tid?
Svaret er kreativitet.
Og den som spør er Teo Härén.
Etter mange år i arbeidslivet, blant annet som HR-sjef med 100 ansatte, ble Teo Härén forfatter og foredragsholder. I dag er han visstnok Sveriges mest brukte foredragsholder innenfor kreativitet, og er utpekt til «en av Sveriges 100 mest inspirerende personer».
— Helt ufarlig
Han ønsker å ufarliggjøre kreativitet.
— Det er helt ufarlig å være kreativ, sier han. — Det innebærer ingen risiko og tar ingen tid og du trenger ikke engang å være modig.
— Det er først når kreativitet skal settes ut i handling det begynner å kreve noe av deg og organisasjonen. Men da kaller vi det «innovasjon».
Foruten å ufarliggjøre kreativiteten er et av hans viktigste budskap er at vil du ha kreativitet så må du også etterspørre det.
— De fleste har kommet kort hva gjelder kreativitet. Spør du toppledelsen eller HR om de vil ha kreative mennesker, er svaret oftest et ubetinget «ja». Men nesten ingen tester om de er kreative, påpeker han.
— Bør man teste på det?
— Det kan være bra av flere grunner. En ting er at du faktisk får målt kreativiteten, en annen er signalet du sender om man mener det når man snakker om kreativitet.
Ingen fasit
Han mener det er HRs oppgave å tilrettelegge for kreativitet.
Men han har ingen oppskrift.
— De første årene jeg jobbet med kreativitet hadde jeg en oppskrift på hvordan utvikle kreativitet. Men jeg måtte erkjenne at det ikke finnes noen fasit. Kreativitet er en holdning, ikke en prosess. HR kan gjøre mye mer for å tilrettelegge for en slik holdning.
— Som for eksempel hva?
— Løfte frem gode rollemodeller for kreativitet blant medarbeiderne. Oppfordre til kreativt CV, en CV der man ikke bare beskriver hva man kan, men også hva man kan finne på. Teste på kreativitet ved rekruttering. Etterspørre idéer i medarbeidersamtaler. Det er i det hele mye HR kan gjøre for å tilrettelegge for den rette holdningen.
— Hvilke idéer har du selv hatt det siste året?
— Ha-ha, den burde jeg sett komme. Vel, jeg har utviklet en kreativitets-retreat hvor deltakerne kan meditere og dykke ned i sin kreativitet i en hel uke på en vakker gård i Sverige.
— Hvilke andre tips har du for mer kreativitet?
— Det finnes mange metoder. Selv gjør jeg jevnlig en uke i total stillhet, uten ord, kun meditering. Men det er ikke noe alle lett kan finne plass til i hverdagen. Heller ikke mitt andre kreative tips, som er å ha en enegget tvilling å speile seg i, er noe som er tilgjengelig for folk flest.
Teos og hans tvillingbror Fredrik var lenge et tospann på svenske og internasjonale scener. I dag bor Fredrik i Asia.
Elefanten og småkaketreet
— Hva med elefanten i Zimbabwe? Lærte du noe om kreativitet av den?
— Hva? Har du hørt om den historien?, ler han overrasket.
For halvannet tiår siden, da hans nå voksne sønn var en guttunge, tok pappa Teo ham på en walk about safari i Zimbabwe. Walk about-en endte med en ufrivillig natt i toppen av et tre mens en rasende elefant stod nedenunder og stampet og brølte.
— Da vi endelig kom oss ned fra treet fikk vi høre at vi satt i det som kalles et «elephant cookie tree», fordi elefantene elsker fruktene fra det treet, forteller han leende.
— Men om jeg lærte noe om kreativitet av den episoden? Det vet jeg ikke. Men jeg bodde et år i Zimbabwe, og da lærte jeg at noen av de mest kreative menneskene i verden bor der. Vi tror vi er så kreative her i Norden, men når du lever på et eksistensmininum er kreativitet en overlevelsesstrategi, sier Teo Härén.