Harold Jarche 2017 05 08 16 31 13

Dato: 1. juni 2017

Skrevet av: Paal Leveraas

Evig beta

Harold Jarche fikk sparken. Siden har han vært i evig beta.

I den vesle byen Sackville i delstaten New Brunswick i Canada sitter en av klodens mest anerkjente innovatører innen learning and development. Harold Jarche heter han, og hans vei mot internasjonal gurustatus startet da han fikk sparken fra dotcom-selskapet han jobbet i. Det var i 2003.

— Det kom inn nye folk i ledelsen. De kom til meg og sa «du er ute». Så da måtte jeg tenke nytt.

Harold bor i den lille byen Sackville i den canadiske delstaten New Brunswick. Staten er større enn Norge, men har bare 750.000 innbyggere. Folk flest lever av skogbruk og fiske. Økonomien er anstrengt.

Med kompetanse først og fremst innen learning and development valgte Harold å etablere seg som konsulent. Han startet en blogg og fikk etter hvert oppdrag over hele verden, både innen rådgivning og som foredragsholder.

I november er han en av hovedtalerne på HR Forum.

Der skal han snakke om et av sine yndlingstemaer: Nødvendigheten av at vi nå, som lærende mennesker og organisasjoner, ser på oss selv som i en tilstand av «evig beta[1]».

Før det kan du også bli kjent med Harold gjennom et webinar HR Norge inviterer til den 8. juni.

Utgangspunktet er, som flere andre har fremholdt, at verden ikke lenger bare er komplisert. Den er kompleks. Kompleksiteten innebærer uforutsigbarhet. Problemer har ikke åpenbare løsninger. Man må improvisere.

Det krever at vi lærer på en ny måte. Det holder ikke lenger å gå på et kurs. Du må ta ansvar for egen læring, og se deg selv som i en permanent beta-tilstand.

For å illustrere forteller Harold om da sønnen hans gikk på ungdomsskolen. En dag kom han hjem og sa at «pappa, det finnes to typer mennesker i verden. Gamere og ikke-gamere».

— Som en aktiv gamer var han komfortabel med å serveres et problem uten noen opplagt løsning. Han sa at med-elever som ikke spiller heller ikke har gode strategier for å løse typiske skoleoppgaver fordi det ikke finnes noen steg-for-steg-løsning. De fleste dataspill kommer ikke med instruksjoner fordi det å lære å spille spillet er en del av spillet. Gamere trykker på alle knapper til de dør, så forsøker de å finne ut hvorfor de døde. Det gir dem en fordel.

Les Harolds blogg her, meld deg på webinaret her. Arrangementet er åpent for alle, også for deg som ikke er medlem i HR Norge!

Les mer om HR Forum 2017 og meld deg på her.


[1] «Beta» er et uttrykk som brukes om programvare som er ute av den første interne testfasen og klar for å tas i bruk av eksterne brukere. Beta-merket signaliserer at produktet fungerer, men at det fremdeles vil bli gjort tilpasninger, og det kan hende at alt ikke fungerer som det skal. Google beholdt beta-merket på Gmail, kalender og dokumenttjenesten sin i opptil fem år fra de lanserte, og da Gmail gikk ut av beta i 2009 var det i prinsippet 100 millioner beta-testere.

Relaterte saker

Neil Jacobsohn Thumb

Neil Jacobsohn: Hvordan blomstre i en «perfekt storm»?

– Endringene som foregår i dag skjer i en skala og en fart verden aldri har sett før, starter han. – Det påvirker alt, individer, virksomheter – hele menneskeheten. Det er en «perfekt storm».

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!