HR Norge på europeisk årsmøte på Kypros
HR Norge var representert da den europeiske HR-sammenslutningen hadde sitt årsmøte på Kypros i forrige uke. HR Norge har stor påvirkningskraft internasjonalt, og tett kontakt med HR-organisasjoner både i Europa og verden for øvrig.
HR Norge var i forrige uke representert på årsmøtet til den europeiske sammenslutningen for HR-organisasjoner, EAPM. Dette møtet ble holdt i Larnaca på Kypros. Her var HR Norge representert med to delegater, daglig leder i HR Norge og tidligere president i EAPM, Even Bolstad, og prosjektleder og medlem i International HR Day Working Group, Kristin Willersrud.
I forlengelsen av dette møtet var det også styremøte i verdensorganisasjonen WFPMA, hvor Even Bolstad representerte Europa.
Diskuterte samarbeidsmuligheter og nyttegjøring av fellesskapet
Årsmøtet i EAPM samlet representanter fra 36 europeiske land. HR Norge er en viktig bidragsyter på flere felt innenfor det europeiske samarbeidet. Våre norske erfaringer og kunnskap om HR-feltet her i landet møter interesse og er til inspirasjon for de andre europeiske landene, og vi får innsikt fra andre.
Under møtet på Kypros var hovedfokuset samarbeid og hvordan de europeiske landene i enda større grad kan nyttiggjøre seg av hverandres kompetanse, kunnskap og kontakter. Mye av årsmøtet ble brukt til rent praktisk å jobbe med hvordan man i større grad kan bygge samarbeid mellom HR organisasjonene i de ulike landene.
I tillegg rapporterte arbeidsgruppene om sine nøkkelresultater for året, inkludert kommunikasjon, partnerskap, priser og innsiktsarbeid. HR Norge presenterte nøkkelresultat for events i EAPM-sammenheng og International HR Day.
Internasjonalt samarbeid stadig viktigere
HR blir stadig mer internasjonal. Fagfelt og praksis utvikler seg på tvers av landegrenser. Multinasjonale selskaper etablerer seg i Norge, og norske selskaper etablerer seg utenlands. Arbeidskraft flyter fritt i EU/EØS, og norsk arbeidslivslovgivning utvikles i stor grad i Brussel. HR Norge er aktør og lyttepost – i Norden, Europa og globalt.
HR handler mer og mer om kontekst. Internasjonal forståelse blir stadig viktigere for stadig flere virksomheter, uavhengig av om man skal etablere seg utenfor norske grenser, selv er en del av internasjonale selskaper, har internasjonale samarbeidspartnere eller ansatte fra andre land.
Innenfor EAPM har Norge et særlig tett, forpliktende og fortrolig samarbeid med de andre nordiske landene – NOCA i Danmark, Sveriges HR-forening i Sverige, Mannaudur på Island og HENRY i Finland.
Slik bidrar HR Norge i det europeiske samarbeidet per nå:
- Håvard Berntzen har ledet arbeidet i EAPM-gruppen som lager europeiske webinarer, produkter som tilbys alle medlemsland i Europa. Gjennom det samarbeidet kobles også HR Norge til andre europeiske land som driver research til sine konferanser.
- Kristin Willersrud deltar i den arbeidsgruppen som forbereder og styrer utviklingen av International HR day, på europeisk og i praksis også på globalt nivå. Det gir tilsvarende impulser til hvordan vi kan utvikle IHRD i Norge. Her kan du se hva som skjedde på IHRD i Norge i år.
- Even Bolstad er nylig avgått president i EAPM, og har representert europa-organisasjonen mye internasjonalt de siste årene, gjennom foredrag, møter, i debatter og paneler. Han har bygget innsikt og fått et nettverk som speiler det. Even er for tiden ett av to europeiske styremedlemmer i verdensorganisasjonen WFPMA, som også gir solid innsikt og global kontaktflate.
Tidligere har HR Norge også deltatt i EAPM sin arbeidsgruppe for innsikt og undersøkelser, og HR Norge er en aktiv bidragsyter i flere europeiske og internasjonale undersøkelser årlig.
- De fleste europeiske webinarene i regi av EAPM produseres fra HR Norge sitt studio på Lysaker.
- Vi gir også våre internasjonale søsterorganisasjoner adgang til fritt å oversette og bruke stoff fra nettstedet vårt, der hvor det ikke foreligger særskilte utfordringer knyttet til rettigheter.
- HR Norge er også den HR-organisasjonen som har flest konferanser av de europeiske organisasjonene, og vi bidrar derfor aktivt med å styrke andre land med research til deres konferanser, både med nordmenn og utlendinger vi har hatt på våre scener. Til gjengjeld får vi også innspill om hvem som er «stjerner» i andre europeiske land, og kan passe på våre konferanser.
Bistår på tvers av landegrensene
Gjennom det nordiske samarbeidet, har vi en avtale om at dersom virksomheter har ansatte i andre nordiske land, uten egen nasjonal HR-funksjon, kan HR Norges medlemmer få likeverdig bistand som det nordiske landet gir til sine egne medlemmer. I mange tilfeller kan vi også hjelpe utenfor Norden.
Mye av rådgivningen på tvers av land, handler om arbeidsrett. Vår juridiske samarbeidspartner, Helmr, er del av et nettverk med arbeidsrettadvokater i mange land, og kan både koble og gi råd.
Ta kontakt med hrnorge@hrnorge.no.
Det er også dette internasjonale samarbeidet som ligger bak at HR Norge er sentrale i utviklingen av undersøkelsene/rapportene Creating People Advantage (WFPMA/BCG) og Nordic HR Survey, som er en periodisk nordisk utvidelse av det samarbeidet vi har med EY i Norge.
Representasjon og nettverk gir påvirkningskraft, og gir HR Norge innflytelse langt ut over våre landegrenser og ut over hva Norges størrelse skulle tilsi. HR Norge får gode tilbakemeldinger internasjonalt på at vi bidrar positivt i å dytte internasjonalt HR-arbeid fremover og i en bedre retning.