Vi inviterer til medlemsmøte om psykisk helse og arbeidsliv

På Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober setter HR Norge fokus på psykisk helse og viktigheten av jobben vår. Vi inviterer derfor til medlemsarrangementet «Jobben din er psykt viktig».

Verdensdagen 6

Sykefraværet i Norge er det høyeste på 15 år, og debatten om hvorvidt man må gjøre endringer i sykelønnsordningen går for fullt. Økningen i det legemeldte sykefraværet er størst på milde psykiske lidelser. Men for mange av disse ville det vært langt bedre å ha en jobb å gå til, enn å få en sykemelding.

- HR Norge lanserte kampanjen “Jobben din er psykt viktig” på Verdensdagen for psykisk helse i fjor, og har nå dette som en av våre kjernesaker i vårt politiske påvirkningsarbeid. Vi mener vi må være mye mer offensive, og velge tiltak som har dokumentert effekt og stimulerer til at arbeidstakere som i dag faller utenfor arbeidslivet heller har en jobb å gå til, enn at de skal falle ut i langtidsfravær og i verste fall uførhet, sier daglig leder i HR Norge, Even Bolstad.

For mange med milde psykiske lidelser kan det å ha en jobb å gå til være en svært viktig del av tilfriskningsprosessen.

Økende psykefraværtall bekymrer

På arrangementet 10. oktober vil du få erfaringsdeling og gode råd og tips for hvordan du og din virksomhet kan håndtere et stadig økende psykefravær.

Vi vil først se på tallenes tale. Sykefraværet økte med ti prosent fra første til andre kvartal i år viste nylig tall fra NAV og SSB.

Ellen Rønning-Arnesen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet kommer og vil snakke om regjeringens arbeid rundt psykisk helse. Regjeringen la 9. juni 2023 frem sin opptrappingsplan for psykisk helse, en opptrappingsplan som forplikter for 10 år fremover, og innebærer en satsing på 3 milliarder kroner. Men hvordan vil regjeringen forsøke å snu den negative utviklingen hvor så mange med psykiske lidelser faller ut av arbeidslivet?

Fra NAV kommer Stian Kersenboom Johnsen, seniorrådgiver med fagområdet arbeid og helse. NAV har den siste tiden vært svært synlig og tydelig med sin statistikk rundt sykefraværet i Norge, og NAV-sjefen gikk tidligere i år ut og kalte utviklingen i sykefraværer knyttet til psykisk helse urovekkende. De siste fem årene har det vært 44 prosents økning i psykisk uhelse som årsak for sykefravær, men hva kan arbeidsgivere og NAV gjøre for å få folk raskt tilbake i jobb?

I tillegg skal fagansvarlig i HR Norge, Kari Nordstad presentere funnene i en undersøkelse HR Norge har gjennomført blant både norske arbeidstakere og norske HR-ledere når det kommer til sykefravær, sykelønnsordningen og psykisk sykdom, og snakke litt om det arbeidet vi i HR Norge gjør opp mot utfordringene.

Erfaringsdeling og gode råd

Vi skal også bruke Verdensdagen for psykisk helse på god erfaringsdeling og konkrete råd og tips til hvordan arbeidsgivere, HR og den enkelt av oss kan bidra for å være med på å snu denne utviklingen.

Jarle Hildrum, PhD, Director i Deloitte deler sin historie. Jarle har selv slitt med alvorlig depresjon tre ganger i løpet av sitt arbeidsliv. Han er opptatt av å bryte ned stigma rundt psykiske lidelser, og bidra til mer åpenhet rundt dette i arbeidslivet. For Jarle betydde det mye å ha en jobb å gå til da han var syk, selv om han ikke alltid var i stand til å jobbe.

Benedicte Bjorøy, Head of Human Resources, Sea & Shore i Gearbulk og leder i HR Norge Vest skal snakke om hvordan selskapet Gearbulk jobber bevisst med å sette psykisk helse på agendaen og bruke det til å bygge en god organisasjonskultur. Psykisk helse har blitt et stadig viktigere tema i dagens hektiske arbeidsmiljø. Arbeidsmiljøloven stiller krav til vårt fysiske og psykososiale arbeidsmiljø, men hvordan løser man dette strategisk og praktisk i en hektisk hverdag? Og er psykisk helse egentlig arbeidsgivers ansvar?

I tillegg kommer Rune Hunshamar, som har over 30 års erfaring i politiet, og har opparbeidet seg bred kompetanse innen håndtering og forebygging av ulike livssituasjoner og hendelser. I en bilbombe i 1991 mistet Rune politimakkeren sin Roy Arne, og opplevde hvordan livet kan snus på hodet på et øyeblikk. Denne hendelsen endret Runes perspektiv på livet og måten han lever på. Han er opptatt av at vi tar gode valg for oss selv og lever hele liv.

Må gis incentiv for å holde folk i arbeid

HR Norge mener at politikerne må se på nye tiltak som stimulerer til at virksomheter holder marginal arbeidskraft i jobb, og mener dette kan være både varig lønnstilskudd og egenandel ved sykefravær, i det fraværet er i ferd med å bli langtidsfravær.

Da regjeringen la frem sin arbeidsmarkedsmelding i begynnelsen av september stod det svært lite om hvordan de skal løse den største utfordringen for å få flere i jobb, nemlig redusere sykefraværet.

- Jeg vil advare regjeringen og partene mot å tro at en utvidelse av IA-avtalen, som de nå er i forhandlinger om, kan løse denne floken alene. Her må man se på tiltak som gir incentiver både for virksomheter og den enkelte for å holde folk i jobb. Midlene som i dag brukes på sykefravær er så enorme, at bare helt små forbedringer gir mange hundrede millioner i innsparing. En av de beste investeringene, er å investere i virksomhetene både før, under og etter det som ellers kunne endt opp som en psykemelding, mener Bolstad.

Delta på medlemsmøte:

Digitalt
icon
icon08. januar
Kurs
iconLysaker
icon15. januar
Nettverk
iconLysaker
icon15. januar
Medlemsmøte
iconLysaker
icon16. januar
Konferanse
iconLillehammer
icon21. januar
For mer informasjon, ta kontakt med:
Hilde Nordlund
Hilde Nordlund
Leder for samfunnskontakt og kommunikasjon

+47 916 47 472
hilde.nordlund@hrnorge.no