Margaret Heffernan Oppslag Foto Ted Com

Dato: 20. september 2017

Skrevet av: Paal Leveraas

Margaret Heffernan: Taushet er ikke alltid gull (men konflikt er ofte en gave)

– Alle selskap i verden sier de vil ha ærlighet, kreativitet og innovasjon. Hvorfor er det så vanskelig?

Det er Margaret Heffernan som spør. Bedriftslederen, gründeren, forfatteren og foredragsholderen er opptatt av taushet.

– Det er mye taushet i arbeidslivet. Taushet om ting som går galt som alle vet; taushet om tapte muligheter, sier hun. – Majoriteten av de ansatte tenker, men tier. Siden jeg skrev «Wilfull Blindness» er jeg blitt stadig mer oppmerksom på hvor viktig det er at alles øyne og ører er åpne for faresignalene. 

Margaret Heffernan har skrevet en rekke bøker og er en verdenskjent foredragsholder som blant annet har flere TED-foredrag bak seg. Tematikken i den siste boken hennes, «Beyond measure», handler om de faktorene som skaper suksess for en virksomhet, men som vanskelig kan måles.

Taushet som følge av frykt for konsekvensene ved å snakke ut er en slik faktor.

– Konflikt er en gave, sier hun, og forteller om da hun startet sin første bedrift.

– Det var egentlig bare flaks at det utviklet seg en kultur hvor folk føler seg trygge nok til å snakke ut i visshet om at det er helt greit med en opphetet krangel, så lenge det er en konstruktiv krangel. Det betyr også at konflikter må være om de rette tingene, ikke ting som ikke betyr noe.

De virksomhetene hvor denne åpenheten eksisterer har som regel jobbet mye med organisasjonskultur og -utvikling, i følge Heffernan. Stikkord er lite hierarki, stor frihet til å bevege seg rundt og stor frihet for egen profesjonell utvikling. 

– Vi trenger flere rebeller, sier hun. 

– Rekrutterere i Google ser i dag bevisst etter mennesker med mot og evne til å artikulere motstridende synspunkter. Det gjør de blant annet som en erkjennelse av at de som selskap har oversett mange, mange muligheter, for eksempel veksten i sosiale medier, hvor Facebook fikk lov til å bli en global, dominerende aktør.


Margaret Heffernan

Margaret Heffernan

Margaret Heffernan er en internasjonal forretningskvinne og forfatter, og har holdt flere populære foredrag, blant annet på TED.com. Hun startet karrieren som TV-produsent i BBC, og startet senere flere virksomheter. Hun skriver også for Financial Times og Huffington Post. 

Lær mer om Margaret Heffernan:


Hr Forum 2017

Margaret Heffernan på HR Forum

Du møter Margaret Heffernan på HR Forum. Hennes foredrag har tittelen «Communities like ships», og er inspirert av Henrik Ibsens «En folkefiende».


Oppslagsfoto: ted.com

Relaterte saker

Bottom Rank Hen

Superhøner og superstjerner

«Glem superstjernene», sier Margaret Heffernan. Den berømte forfatteren, bedriftslederen og taleren, med en rekke TED-foredrag bak seg, kommer til HR Forum i november. Der vil hun avlive enhver idé du måtte ha om at du skal dyrke fram superstjerner.

Hr Norges Lederpris 2017

Fortjener din leder Norges gjeveste lederpris?

Nominasjonsprosessen for HR Norges Lederpris for 2017 er i gang. Allerede 20. mai går fristen ut for å nominere nettopp DIN leder. Juryen har mange spennende kandidater på listen, men de vil veldig gjerne bli overrasket. Har du en lederoverraskelse i ermet?

Harold Jarche 2017 05 08 16 31 13

Evig beta

Harold Jarche fikk sparken. Siden har han vært i evig beta.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!