torill nag samspill-cropp

Skrevet av: Paal Leveraas

Samspill i Lyse Tele: Toril Nag og Marita Nesvik om fire år i tospann

Det kan være en utfordring for toppledere at det for medarbeiderne kan bli sett på som kun nedside i å være ærlig og direkte mot deg. Men det er motsatt med HR-direktøren.

Det er Toril Nag, toppsjef Lyse Tele, som sier dette i dobbeltintervju hvor hun og HR-direktør Marita Nesvik snakker om samspillet mellom HR og toppledelse.

I et av de mange spennende foredragene deltakere på HR Forum 2015 kan få med seg, skal de to snakke nettopp om dette temaet.

Selv har de samspilt i mer enn fire begivenhetsrike år i et opprinnelig energiselskap som har vokst til å bli en av landets store aktører innen telekom.

— Det har vært en periode med kraftig vekst og en kontinuerlig og heftig prosess med å få tak i talent, forteller Marita Nesvik.

Selskapet, som kommer fra Stavanger-området, men nå har spredt sine fiberkabler til store deler av landet, har vært i en negativ særstilling i forhold til å skaffe tilveie den rette kompetansen. De har helt til det siste konkurrert sterkt med oljebransjen, og har ofte trukket det korteste strået i kampen om de beste hodene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marita Nesvik

Men det har endret seg dramatisk nå, i følge HR-direktøren.

— Lyse har de siste årene blitt en mer attraktiv arbeidsgiver isolert sett. Lyse Tele har tatt større og større markedsandeler i en periode hvor energi har slitt med lave strømpriser. Lyse forbindes dessuten sterkt med innovasjon, og hele konsernet har fått drahjelp av tele til å bli en mer attraktiv arbeidsgiver, sier hun.

Nå som blodet angivelig "renner i gatene" i Stavanger er selskapet blitt mer attraktiv for oljeingeniører også, og det strømmer inn søknader til stillinger som før var vanskelig å besette.

Det er positivt for Lyse, men som Toril Nag sier:

— Det med å få ansatt den rette kan være like vanskelig likevel. Det er for eksempel ganske menneskelig å se etter folk som ligner oss selv, men da bommer vi kanskje.

Det er blant annet her samspillet mellom de to blir viktig.

— Vi hjelper hverandre med å legge bort emosjoner slik at vi blir mer rasjonelle enn emosjonelle, og vi kan lettere diskutere ting som hva slags kompetanse vi faktisk trenger, hva som allerede fins i teamet, og hva teamet kan trenge mer av sett i lys av utfordringene som skal løses og teamet som helhet.

— Tidligere i år satte HR Norge fokus på en artikkel i Harvard Business Review om at HR-direktøren ofte har en profil som ligner mer på toppsjefprofilen enn andre medlemmer i toppledelsen. Er det slik hos dere - er dere veldig like, eller veldig forskjellige?

— Både og, vi er både like og forskjellige, svarer Toril Nag. — Det vi har felles er blant annet at vi begge er veldig direkte. Å være toppsjef er en ensom rolle. Det ligger i jobbens natur. Selv om du er en del av egen ledergruppe er du i en særstilling. HR-direktøren er også i en særstilling i forhold til integritet og tillit, både i forhold til ledelsen og i forhold til de ansatte.

— Det er viktig at en toppleder skal kunne snakke med folkene sine ganske ufiltrert, sier hun og legger til at HR-direktøren må ha god dømmekraft og vite hva som trenger å filtreres. Og det gjelder begge veier - ansatte skal også kunne ha tillit til at de kan snakke fritt med HR-direktøren.

— Hvordan jobber dere to sammen i det daglige?

— Vi sitter veldig tett fysisk, svarer Nesvik. — Toril er ekstremt opptatt og det er viktig at jeg får muligheten til å gripe fatt i henne når hun er der.

— Fysisk nærhet er veldig viktig, legger Nag til. — Det vil gjenspeile seg i hele organisasjonen dersom HR sitter for langt fra toppledelsen.


Du møter Toril Nag og Marita Nesvik på HR Forum 2015. Les mer her.


Toppbildet av Toril Nag og artikkelbildet av Marita Nesvik er med tillatelse gjengitt fra bloggen til Lyse.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!