Selskapet hvor alle er ledere

I det lille, men hurtig voksende Trondheim-selskapet Ducky finnes ingen ledere. Eller omvendt. Alle er ledere. Hvordan det fungerer? Jake Hill forteller.

Jake er webutvikler i Ducky. Briten kom til Norge etter mange år på reise rundt i verden. Et sted i Asia traff han ei norsk jente, og det gikk som det ofte går: han endte opp i Norge.

Nærmere bestemt Trondheim.

Der livnærte han seg som bartender og litt forskjellig, inntil han en dag hørte et foredrag av en av gründerne i Ducky. Hun fortalte om et selskap uten hierarkier, hvor alle var ledere og alle viktige beslutninger tas i plenum.

«Der vil jeg jobbe», fant Jake ut, og tok kontakt.

— De beskrev et selskap hvor gründerne etter mange år i tradisjonelle jobber var gått lei av tradisjonelle, hierarkiske systemer hvor du har en jobb, gjør den, og det er det, forteller han.

Da de startet Ducky var en grunntanke at det skulle være et selskap hvor alle er like og alle har like stor påvirkning på kort- og langsiktige strategier.

Det appellerte til den unge briten som hadde fem år som vagabond bak seg siden han forlot England som 20-åring.

Jake visste lite om programmering eller webutvikling. — Jeg tok et nettkurs for noen år siden, men har ingen formell utdanning, sier han.

Han begynte med å hjelpe til med å utforme tekster, men lærte etter hvert mer om programmering og ble webutvikler.

Og leder.

Eller ikke.

— I Ducky er vi alle ledere, sier han.

Ducky governance

Han har sine ord i behold. Et eget styringsdokument som ligger tilgjengelig på Google Docs beskriver filosofien, misjonen og verdiene i selskapet, og hva som forventes av den enkelte.

Der fremgår det at de ikke er helt uten hierarki, men mellom medarbeiderne er det et dynamisk og uformelt hierarki.

«Strukturen mellom Ducky-kolleger vil alltid oppstå uformelt. [...] I Ducky er det et dynamisk hierarki hvor rollen til en person kan endres fra et prosjekt til et annet og fra dag til dag, avhengig av hva som er mest passende.»

«I Ducky er det et dynamisk hierarki hvor rollen til en person kan endres fra et prosjekt til et annet og fra dag til dag»

Det innebærer, ifølge håndboken, at siden alle er ledere tar de ansvar for prosjekter, økonomi, programmering, salg, design, mat og andre ting som er viktig.

Selv om det ikke finnes noe rigid hierarki mellom medarbeiderne i Ducky, er de oppmerksomme på at det finnes lover og regler som regulerer ansvar og beslutningsmyndighet. Derfor er det et eget kapittel om det formelle hierarkiet. Det handler først og fremst om at selskapet har et styre som «skal holde en lav profil, men er bemyndiget til å gjøre endringer i organisasjonen hvis det er absolutt påkrevd».

Styret «er bemyndiget til å gjøre endringer i organisasjonen hvis det er absolutt påkrevd»

Bestemmer sin egen lønn

Om Ducky ikke har noe formelt hierarki, så skiller de mellom nye og erfarne medarbeidere. Alle nyansatte er «teammedlemmer». Begrensningene er imidlertid ikke så store. Det er kun de som har kommet gjennom prøveperioden og kan kalle seg «medarbeider» som kan være med å ta beslutninger om endringer i styringsdokumentet.

Selskapet bestreber seg på full transparens. Lønningene bestemmes av medarbeideren selv, med en øvre grense på 500.000 kroner.

«Vi er alle i ulike faser av livet og har ulike motivasjoner for å jobbe i Ducky, såvel som finansielle behov», står det i styringsdokumentet.

«Du kan selv velge din lønn, men det er begrenset til maks 500.000 kroner. Ditt valg må diskuteres med kolleger og forankres i dine personlige finansielle behov og Duckys økonomiske situasjon», står det videre.

Arbeidstiden er syv timer og den åttende timen oppfordres de til å bruke på selvrealisering, oppdatering, avslapning, meditasjon eller gå tur, eller gjøre det hyggelig for seg selv og kolleger.

Den åttende timen oppfordres de til å bruke på selvrealisering, oppdatering, avslapning, meditasjon eller gå tur, eller gjøre det hyggelig for seg selv og kolleger.

Bærekraft

Ducky er et programvareselskap, og lager verktøy som skal stimulere til større bevissthet omkring hvordan vi kan endre våre mikrovaner og på den måten bidra til FNs bærekraftsmål.

Selskapets visjon er «en bærekraftig menneskehet», og denne skal realiseres gjennom å «utdanne, engasjere og styrke deg og meg til å handle bærekraftig».

Der har de truffet en nerve i tiden, og selskapet har momentum. Den største kunden er miljøet de sprang ut av, NTNU, hvor 2.000 ansatte har vært involvert. I tillegg har en rekke skoler kommet på kundelisten gjennom programvare som lar elever og skoler konkurrere med hverandre i bærekraft. Også Ikea er på kundelisten.

Fascinerende og annerledes

Ducky Gruppebilde 1080

Det lille trondhjemske selskapet på 14 kvinner og menn gjør et fascinerende eksperiment, og det er åpenbart meget gjennomtenkt. Det finnes noen andre selskap i verden som har gjort lignende eksperiment. Mange har gitt det opp og returnert til tradisjonelle organisasjonsstrukturer.

Jake Hill deler mer om Ducky og hvordan de er organisert i en presentasjon han gjør på HR Forum 2019.

— Hvorfor deg, og ikke en av gründerne, tror du?

— I Ducky er vi alle ledere, minner han om.

— Det var min tur denne gangen.

Les mer om programmet til HR Forum og Jake Hills foredrag her. Og mens du er i farta: Duckys styringsdokument er blant de mer inspirerende dokumentene av denne typen du kan lese. Det ligger tilgjengelig her.





Intervjuet er gjort av Paal Leveraas, coach, journalist og foredragsholder og utgiver av det populære ukebrevet Tirsdag morgen.

Oppslagsfoto: ducky.eco og privat