Sjefens bestevenn

Sjefens nye bestevenn?

Norske sjefer rekrutterer nye bestevenner, sies det - men stemmer det? Jon Rogstad presenterer ny forskning om hva arbeidsgivere legger vekt på i møtet med arbeidssøkere. Han har sett på hva som skjer i overgangen fra å være arbeidssøker til å bli arbeidstaker.

På konferansen HR Norges Beste i desember kommer Jon Rogstad, Dr. polit i sosiologi ved Universitetet i Oslo, med foredraget «Sjefens nye bestevenn?». HR Norge har tatt en prat med Rogstad i forkant for å høre litt mer om hva forskningen har vist.

- Hva legger du i uttrykket sjefens nye bestevenn?

- Med bestevenn mener jeg at det sosiale ofte trumfer formell kompetanse når ledere skal velge blant kvalifiserte søkere, sier Rogstad.

- Ønsker Norske sjefer å ansette sin nye «bestevenn», eller blir lederrollen problematisk da?

- Det er klart det kan bli problematisk. Men jeg tror nok problemene ikke oppstår i ansettelsene, men i det videre arbeidet. Mer konkret når det blir mer krevende dager på jobb. Det er vanskelig å være kompis og samtidig ta vanskelige beslutninger, mener Rogstad.

- Hva legger Norske arbeidsgivere mest vekt på i møte med arbeidssøker?

- De legger jo mye vekt på formell kompetanse. Samtidig beskrives ofte drømmearbeidstakeren som en typisk "gjennomsnitt pluss". Med det mener jeg en person som demonstrerer at han eller hun passer inn. I korthet vil det ofte si: initiativrik, men ikke for pushy!

- Hvordan endrer relasjonen seg når de går fra arbeidssøker til arbeidstaker?

- Tja det kommer så an på. Mange arbeidstakere skal først og fremst passe inn. Da er det viktige å unngå feilansettelser. I andre tilfeller skal man finne den ene som skiller seg ut. Dette har også mye å si for det videre løpet. Sikkert er det at de første månedene er veldig avgjørende for om en person blir limt og lojal til organisasjonen, sier Rogstad.

- Hva har vi oversett i rekrutteringsprosessen når en nyansatt ikke blir en del av laget?

- Den sosiale dimensjonen, og innslaget av skjønn og magefølelse som ikke kan eller må begrunnes.

- Når en virksomhet rekrutterer en person har de et ansvar ovenfor denne, det kan være lett å glemme at også arbeidssøker også har ansvar. Hva er det viktigste ansvaret arbeidsgiver har og hva er arbeidssøkers ansvar?

- Arbeidsgivere skal sørge for å rekruttere sen beste personen ut fra hva vedkommende kan ikke ut fra vurderinger av hvem vedkommende er. Arbeidssøker skal først og fremst være ærlig, avslutter Rogstad.

Les mer om konferansen HR Norges Beste som avholdes 9. desember i Oslo

Relaterte saker

lederutvikling

Rekruttering

Tar du rekruttering på alvor?

Vet du godt nok hva behovet ditt er når du går i gang med en rekrutteringsprosess? Blir det en kopi av den som har sittet i stillingen eller er det en grundig analyse av behov – med andre ord gjennomføring av en jobbanalyse. Mange sier de gjør det, men erfaringen viser at mange drifter bort fra målet når ansettelsen gjøres.

Rekruttering

Rekruttering

Forskning på seleksjonsmetoder i rekruttering

Når organisasjoner rekrutterer nye medarbeidere er de selvsagt interessert å velge den ”beste” kandidaten blant søkerne. Ulike seleksjonsmetoder blir benyttet og blant de mest benyttede er intervjuet (strukturert eller ustrukturert) samt tester i en eller annen form, men det er mange flere å velge i.

Karakterer Web

Rekruttering

Halvveis karakterer, men helveis karakter

Skal du rekruttere nyutdannede i høst? Ikke se deg blind på skolekarakterer. Sammenhengen mellom karakterer og jobbprestasjoner er svakere enn du tror.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!