Viktige diskusjoner om fremtidens arbeidsliv i Arendal

Fokus på fremtidens behov i arbeidslivet, hvordan vi kan få ned sykefraværet og hindre frafall på grunn av psykisk helse var temaene HR Norge satte fokus på under årets Arendalsuke.

Arendal 2024 debatt

- Vi traff godt på årets tematikk, både fordi Perspektivmeldingen kom fredag før Arendalsuka, men også fordi sykefravær og utenforskap er en av de største utfordringene vi står ovenfor i norsk arbeidsliv. Begge arrangementene våre var for fulle hus og med mange seere på stream, sier daglig leder i HR Norge, Even Bolstad.

Alle som kan jobbe må jobbe

Even Bolstad, Ellen Bakken og Lise Randeberg
Even Bolstad, Ellen Bakken og Lise Randeberg

I debatten Arbeidslivet 2.0 deltok statssekretær Ellen Bakken og Lise Randeberg, leder i Akademikerne sammen med Bolstad. Det var særlig fokus på Perspektivmeldingen som regjeringen la frem før helgen, og Bakken ble utfordret på å komme med noen konkrete tiltak som regjeringen vil sette i verk for å løse nettopp noe av det som ble påpekt som de største utfordringene for AS Norge fremover; nemlig å få flere i arbeid.

HR Norge fikk tydelig frem noen av sine forventninger til det som kommer i Arbeidsmarkedsmeldingen som er ventet i nær fremtid.

- Vi har satt fokus på hvordan vi skal løse ulike utfordringer ved fremtidens arbeidsliv, som mangel på folk og kompetanse, økt fleksibilitet, omstilling og ny teknologi som AI. Regjeringen har blant annet satt seg som mål å øke sysselsettingen fra 80,5 prosent til 82 prosent de neste årene, det betyr at 150.000 flere skal inn i jobb. Vi vil gjerne bidra inn med forslag til hvilke tiltak politikerne må iverksette for å stimulere til dette, sier Bolstad.

I debatten kom det blant annet frem at langtidsfraværet må ned, eldre arbeidstakere må stå lengre i jobb, tid, penger og motivasjon må på plass for å få flere til å ta etterutdanning, læring må bygges inn i arbeidssituasjoner og det må i stort satses på kompetanseutvikling.

- Skal vi klare å sikre et godt og produktivt arbeidsliv for fremtiden må vi se vilje og gjennomføringskraft i alle ledd, både fra politisk hold, fagforeninger, arbeidsgivere og hver enkelt arbeidstaker, sier Bolstad.

Se hele debatten Arbeidslivet 2.0 her

Sykefraværet må ned

Sandra Bruflot, Jarle Hildrum, Ulf Andersen, Kari Nordstad, Tove Elise Maaland
Sandra Bruflot, Jarle Hildrum, Ulf Andersen, Kari Nordstad, Tove Elise Maaland

Onsdag satte HR Norge fokus på nettopp sykefravær og særlig økningen vi ser i psykisk helsefravær, i debatten «Jobben din er er psykt viktig». Ordstyrer for debatten var Kari Nordstad, Fagansvarlig analyse & formidling i HR Norge.

Det er et paradoks at vi til tross for at vi har verdens beste arbeidsliv også har skyhøyt sykefravær som bare fortsetter å vokse, og særlig er det psykisk uhelse som holder folk borte fra arbeidslivet. Dette mener vi det er svært viktig å ha fokus på. Vi vet også at for mange av de som blir sykmeldt på grunn av lettere psykiske lidelser ville det vært bedre både for å holde seg frisk - og i tilfriskning – å ha en jobb og gå til, sier Nordstad.

I debatten deltok statistikksjef i NAV, Ulf Andersen, som løftet frem tallene for sykefraværet her i landet, og vi hadde med oss Jarle Hildrum, PhD, Director i DeLoitte, som åpent og ærlig fortalte om sine erfaringer om hvor viktig arbeidsplassen hadde vært for ham de tre gangene i løpet av arbeidslivet hvor han har blitt rammet av depresjon. Han var også tydelig på at vi må gjøre noe med kulturendring og stigma rundt det å være psykisk syk, da mange arbeidsgivere går glipp av viktig og kompetent arbeidskraft ved å være redd for å ansette de som har hatt psykisk uhelse.

- Noe av det vi må se på fremover er hvorfor vi har et høyere sykefravær enn land vi sammenligner oss med, og hvordan det kan ha seg at når en svensk statsborger flytter til Norge blir hen plutselig like mye syk som oss, sier Nordstad.

I debatten deltok også Sandra Bruflot, Medlem Helse- og omsorgskomiteen, Høyre og Tove Elise Madland, Medlem Helse- og omsorgskomiteen, Arbeiderpartiet. Det kom frem mange forslag til endringer som politikerne kan og bør se på for å snu de negative sykefraværstallene.

Blant annet psykologer inn på fastlegekontoret, øke bruken av lønnstilskudd, se nærmere på legenes rolle når det kommer til å skrive ut sykmelding og om eventuelt gradert sykemelding bør brukes i større grad.

- Vi har gjort en undersøkelse både blant våre medlemmer og blant norske arbeidstakere som viser at flertallet nå mener tiden er inne for å gjøre endringer i sykelønnsordningen for å få ned sykefraværet. Vi mener det viktigste for politikerne fremover er å ta grep som evner å snu de pilene som altfor lenge har pekt feil vei, sier Nordstad.

Se debatten: Jobben din er psykt viktig her.

Viktig medieoppmerksomhet

I forkant av Arendalsuka gjennomførte HR Norge som nevnt over en arbeidslivsundersøkelse blant norske arbeidstakere og en undersøkelse blant våre medlemmer. Her så vi både på fleksibilitet, sykefravær- og sykelønnsordningen, kompetanse og kapabilitet, hjemmekontor og økningen i psykisk sykdom.

Undersøkelsen resulterte i flere gode medieoppslag som understreket tematikken vi satte fokus på under Arendalsuka.

Aftenposten lagde en artikkel om sykefravær, med fokus på at arbeidslivet ikke kan ta ansvaret for tidsklemma: Les artikkelen her.

Denne ble også publisert i Bergens Tidende.

Dagsavisen lagde også sak på sykefraværstallene med fokus på at både arbeidstakere og arbeidsgivere mener det må strammes inn i sykelønnsordningen for å få ned sykefraværet: Les artikkelen her.

I Dagens Perspektiv fikk vi satt fokus på viktigheten av fleksibilitet for norske arbeidstakere og hvordan mange opplever hjemmekontormulighetene som friere enn hva arbeidsgiver egentlig legger opp til: Les artikkelen her.

Knyttet viktige kontakter

Arendalsuka er også en arena for å knytte kontakter og samarbeid, både på og utenfor arrangement og debatter. Derfor inviterte HR Norge også med seg gjester både fra egne og andre debatter på en uformell middag på Merdø tirsdag kveld. Dette var en fin arena til å bli kjent, dele erfaringer og ideer.

Even Bolstad taler
Even Bolstad

Bolstad var også paneldeltaker i tre andre debatter, og han deltok i en live podkast.

Alle arrangementene handlet om hvordan vi skal få et godt og produktivt arbeidsliv fremover. Arrangementet «Tar fleksibiliteten knekken på norsk arbeidsliv?» i regi av Arbeidsforskningsinstituttet/OsloMet, hadde særlig fokus på hjemmekontor og hvordan dette påvirker norsk arbeidsliv både positivt og negativt. Arbeidsforskningsinstituttet la frem ny forskning rundt bruken av hjemmekontor, og Bolstad deltok i paneldebatt om temaet. HR Norge hadde i forkant av Arendalsuka også ferske tall på forventningen til fleksibilitet og hvordan norske arbeidstakere og arbeidsgivere ser på bruken av hjemmekontor. Tallene viser at fleksibilitet blir stadig viktigere i dagens arbeidsliv, og at de fleste arbeidsgivere tilbyr dette. Likevel kan det virke som norske arbeidstakere tror de har større fleksibilitet enn det de faktisk har. 16 prosent svarer nemlig at de kan ha hjemmekontor så ofte de ønsker, mens bare tre prosent av arbeidsgiverne sier de har en så fri ordning.

Les mer om undersøkelsen om fleksibilitet og bruk av hjemmekontor her.

Debatt om ledelse

Bolstad deltok også i panelet som skulle diskutere det nye Ledelsesbarometeret. Dette viser blant annet at de fleste ledere er tilgjengelig utover ordinær arbeidstid. Debattantene tok blant annet tak i fleksibilitet og utfordringene ved å være tilgjengelig hele tiden, forventningsavklaringer, ulike løsninger som er tilpasset forskjellige virksomheter og arbeidstakere, hvordan man kompenserer for å jobbe ekstra.

I debatten deltok også forbundsleder i Lederne, Audun Ingvartsen, Trond Markussen, president i NITO, Ragnhild Lied, leder i UNIO, Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge og Runar Leite, CEO i Azets og styreleder i Coop Norge.

Alle var enig om at vi har et godt utgangspunkt for et godt og produktivt arbeidsliv i Norge, men skal vi lykkes må vi fortsette å bygge på og utvikle.

Bolstad deltok også på debatten «Teknologi som får unge i jobb».

Live podkast om kunstig intelligens og ledelse

Ukas aktivitet ble avsluttet på NHO Service og handel sitt kveldsarrangement i samarbeid med Parat hvor kunstig intelligens og fremtidens arbeidsliv stod i fokus.

Her deltok Bolstad i podkasten «Ledertips med Alexander Haneng», som ble spilt inn live, hvor han var gjest sammen med filosof Henrik Syse. Begge har bidratt med hvert sitt kapittel i Parat sin nye bok om kunstig intelligens. Og i podkasten snakket de på en faglig og humoristisk måte om hva AI betyr for ledelse, for norsk næringsliv og om fremtidens leder rett og slett er en kunstig intelligens.

Podkastepisoden kan du høre her.

Se debatten Arbeidslivet 2.0 her

Se debatten Jobben din er psykt viktig her