Morten Goodwin

Dato: 13. juni 2018

Skrevet av: Anne Lian / Foto: Universitetet i Agder

Kunstig intelligens endrer HR-bransjen

Kunstig intelligens er så kraftig at selv komplekse kognitive oppgaver automatiseres. HR-bransjen er intet unntak. HR-bransjen vil om få år være ugjenkjennelig - mye skyldes kunstig intelligens.

En som kan mye om kunstig intelligens, og som kommer på konferansene HR Dagen i Trondheim og HR Forum med sitt foredrag «Kunstig intelligens endrer HR-bransjen», er Morten Goodwin, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder.

- Hvor langt har HR-bransjen kommet i å ta i bruk kunstig intelligens?
- Jeg tror ikke de har kommet langt med tanke på det potensiale som finnes. De som bruker dette i dag har det som en automatisk beslutningstøtte ved rekruttering. Da trener de opp den kunstige intelligensen gjennom å fôre denne med data slik at den kan foreslå en egnet kandidat til stillingen, eller si om en kandidat er bedre egnet for en annen stilling. Men dette har kommet overraskende kort. Verktøy utviklet for mellomledere er overvåkningssystemer som sier noe om hvor godt fungerer jeg på jobben og du på jobben, men dette er ikke satt ut i praksis. Det skjer mye forskningsmessig som ikke tatt bruk praktisk, sier Morten Goodwin.

- Hvilke begrensninger ser du i bruken av kunstig intelligens?
-
Kunstig intelligens må trenes opp ved å laste inn eksisterende data og fungerer godt for de med tilgang til store datamengder. Der det er begrenset data som i tillegg må slettes etter bruk, som for eksempel ved rekruttering, gir det ikke fullt så stor verdi. Når data må slettes kan ikke kunstig intelligens trenes opp. Personvern er også noe som må tas hensyn til som kan gi begrensninger. Og sist men ikke minst er manglende kompetanse en utfordring, sier Goodwin.

- Hva tror du skjer med HR-bransjen når kunstig intelligens tas i bruk?
- I den første tiden vil dette fungere som beslutningsstøtte, men det er mennesker som tar avgjørelser. Antagelig vil kunstig intelligens fungere bedre enn mennesker, vi har en tendens til å ta raske beslutninger på et for tidlig tidspunkt. Og når vi rekrutterer lar vi oss påvirke av kandidatene. Kunstig intelligens lar seg ikke påvirke, de bryr seg ikke om personen er kvinne eller mann, utseende, hudfarge, personkjemi osv., sier Goodwin. 

- Kan man bruke kunstig intelligens i forbindelse og karrièreutvikling?
- Ja, Steve Wozniac i Apple har laget et verktøy for karrièreutvikling, et virtuelt universitet - The Woz Project. Dette er et dataprogram hvor du kan ta etterutdanning ved å finne de riktige kursene som bidrar til å utvikle din karrière videre. 

"Kunstig intelligens har kommet for å bli, og den fungerer på flere og flere områder"

-

- Hva forskes det på av praktisk nytte ved av kunstig intelligens, hva kan vi forvente oss i fremtiden?
-
I praksis benyttes det nå på områder som diagnostisering innen helsevesenet, retting av skoleoppgaver og innen regnskap, men det spiser seg stadig inn på flere områder. Samtidig vil deler av disse oppgavene fremdeles måtte bli utført av mennesker. Kunstig intelligens er ikke lenger en fremtidsvisjon. Kunstig intelligens er her nå og er allerede på vei inn i HR-bransjen, men hva som skjer i HR er jeg ikke sikker på. Flere har kontaktet meg fordi de skjønner potensialet, så får vi se hva som kommer ut av det, avslutter Morten Goodwin.

HR Dagen i Trondheim

Les mer om HR Dagen i Trondheim 2018 og se program og påmelding her.
Les mer om HR Forum 2018 og se program og påmelding her.

Relaterte saker

Silvija Seres Toppbanner

Silvija Seres: — Vi trenger eksentriske ledere med ekstremt mot

Henry Ford skal ha sagt at hvis kundene ble spurt hva de ville ha, ville de svart «raskere hester». «Det krevde mot å gi dem en automobil i stedet», sier Silvija Seres. «Den type mot er den viktigste ferdigheten en leder kan ha i dag.»

Herminia Ibarra Nyhetsbrev

Herminia Ibarra: — Lederskap handler ikke om innsikt, men utsikt

Du kan ikke tenke og lese deg til lederskap. Ledere blir ledere ved å gjøre ting ledere gjør. — At de har selvinnsikt og er autentiske er en konsekvens av hva de har gjort, ikke hva de har tenkt, sier professor Herminia Ibarra ved London Business School.

Hender Menneske Robot

Digitalisering skaper nye jobber

Bør vi bli bekymret for at robotene tar fra oss arbeidet? Nei, mener professor Arild Aspelund. Noen jobber blir overflødige, men enda flere skapes.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!