Morten Goodwin

Dato: 4. desember 2017

Skrevet av: Anne Lian / Foto: Universitetet i Agder

Kunstig intelligens endrer HR-bransjen

Kunstig intelligens er så kraftig at selv komplekse kognitive oppgaver automatiseres. HR-bransjen er intet unntak. HR-bransjen vil om få år være ugjenkjennelig - mye skyldes kunstig intelligens.

En som kan mye om kunstig intelligens, og som kommer på konferansen HR Tech 2018 med sitt foredrag «Kunstig intelligens endrer HR-bransjen», er Morten Goodwin, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder.

- Hvor langt har HR-bransjen kommet i å ta i bruk kunstig intelligens?
- Jeg tror ikke de har kommet langt med tanke på det potensiale som finnes. De som bruker dette i dag har det som en automatisk beslutningstøtte ved rekruttering. Da trener de opp den kunstige intelligensen gjennom å fôre denne med data slik at den kan foreslå en egnet kandidat til stillingen, eller si om en kandidat er bedre egnet for en annen stilling. Men dette har kommet overraskende kort. Verktøy utviklet for mellomledere er overvåkningssystemer som sier noe om hvor godt fungerer jeg på jobben og du på jobben, men dette er ikke satt ut i praksis. Det skjer mye forskningsmessig som ikke tatt bruk praktisk, sier Morten Goodwin.

- Hvilke begrensninger ser du i bruken av kunstig intelligens?
-
Kunstig intelligens må trenes opp ved å laste inn eksisterende data og fungerer godt for de med tilgang til store datamengder. Der det er begrenset data som i tillegg må slettes etter bruk, som for eksempel ved rekruttering, gir det ikke fullt så stor verdi. Når data må slettes kan ikke kunstig intelligens trenes opp. Personvern er også noe som må tas hensyn til som kan gi begrensninger. Og sist men ikke minst er manglende kompetanse en utfordring, sier Goodwin.

- Hva tror du skjer med HR-bransjen når kunstig intelligens tas i bruk?
- I den første tiden vil dette fungere som beslutningsstøtte, men det er mennesker som tar avgjørelser. Antagelig vil kunstig intelligens fungere bedre enn mennesker, vi har en tendens til å ta raske beslutninger på et for tidlig tidspunkt. Og når vi rekrutterer lar vi oss påvirke av kandidatene. Kunstig intelligens lar seg ikke påvirke, de bryr seg ikke om personen er kvinne eller mann, utseende, hudfarge, personkjemi osv., sier Goodwin. 

- Kan man bruke kunstig intelligens i forbindelse og karrièreutvikling?
- Ja, Steve Wozniac i Apple har laget et verktøy for karrièreutvikling, et virtuelt universitet - The Woz Project. Dette er et dataprogram hvor du kan ta etterutdanning ved å finne de riktige kursene som bidrar til å utvikle din karrière videre. 

"Kunstig intelligens har kommet for å bli, og den fungerer på flere og flere områder"

-

- Hva forskes det på av praktisk nytte ved av kunstig intelligens, hva kan vi forvente oss i fremtiden?
-
I praksis benyttes det nå på områder som diagnostisering innen helsevesenet, retting av skoleoppgaver og innen regnskap, men det spiser seg stadig inn på flere områder. Samtidig vil deler av disse oppgavene fremdeles måtte bli utført av mennesker. Kunstig intelligens er ikke lenger en fremtidsvisjon. Kunstig intelligens er her nå og er allerede på vei inn i HR-bransjen, men hva som skjer i HR er jeg ikke sikker på. Flere har kontaktet meg fordi de skjønner potensialet, så får vi se hva som kommer ut av det, avslutter Morten Goodwin.

På konferansen HR Tech 2018 kommer Morten Goodwin, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder for å fortelle mer om det høye tempoet i utviklingen av kunstig intelligens og hvordan denne kan benyttes i praksis.
Les mer om HR Tech 2018 og se program og påmelding her.

Relaterte saker

Gaute Godager Thumb

Spillifisering: La dine ansatte leke seg til læring (på fritiden?)

Kan dataspill erstatte læreren? Mye tyder på det. Når disiplin og viljestyrke byttes med engasjement og glede lærer vi både bedre og raskere. Funcom-gründer Gaute Godager forteller hvorfor og hvordan.

Storebror Rekrutterer I Stock 138076327 Thumb

Storebror ansetter deg

Hva om HR-systemet ditt sa at «siden du ansatte denne søkeren, tror jeg at du liker disse også», og presenterte en fristende liste av talenter? Det kommer snart, til en skjerm veldig nær deg, skal vi tro Martin Jonassen, en ekspert på HR-systemer.

Ai Meets Hr Thumb

Snart får HR-systemet ditt kunstig intelligens

HR-analyse og «Big Data» er «so last year». I tiden fremover er det et annet begrep du må venne deg til om du skal holde deg oppdatert innen HR-teknologi: Kognitiv HR.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!